Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
46 minut temu, Łukaszek napisał:

W takim samym świecie żyjemy i taką samą propaganda karmią nas media. Skoro ten pseudo minister rolnictwa w okolicach żniw mówił że nie dopuszczą do tego aby cena pszenicy przekroczyła 1800/tone to można było się spodziewać że to będzie próg za który skupy będą kupować . W żniwa u mnie w okolicy granicy z Ukrainą skupy płaciły 1500 za konsumpcję i do listopada cena rosła do 1700 i ruch był znikomy .Większość liczyła że powrócą ceny z początku wojny na rzepak w okolicach 5tys i pszenicę 1800 i się srogo przeliczyła mając nadzieję na zyski 10 tys z hektara.

Który skup konkretnie przy granicy tyle płacił? 

• 0
Opublikowano
19 minut temu, Łukaszek napisał:

Zamojskie Zakłady Zbozowe Zamość w Dolhobyczowie Fast Chem , z resztą galan wstawiał kilka stron cennik ZZZ Zamość wejdź sobie i zobacz.

Zamojskie dzisiaj znowu zmiana ceny w dół ;/

2023-01-23_______

CENNIK SKUPU
obowiązuje od dnia 2023-01-23

Pszenica:  1 251,90 zł/t  brutto
Kukurydza mokra: 642,00 zł/t  brutto
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

W mojej jest rozłam, bo rzepak i zboża leżą w magazynach, a do tego jeszcze Agrobiznes niedawno leciał w tv, gdzie z dziką przyjemnością mówili o spadkach. xD

Powinieneś iść na klechę, tutaj się marnujesz.

Nie dziękuję z jakimkolwiek bogiem mi nie po drodze wolę sam myśleć.

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

2 miliony złotych za tonę pszenicy? Na tyle nawet Wicherek i jan88 nie liczyli.

ja pamietam takie czasy ze tyle kosztowala- wystraczy jeszcze pare lat pis-okomunizmu i znowu bedzie po tyle

6 godzin temu, tmk1974 napisał:

Ta, są ludzie zaślepieni i są oświeceni.  Najbardziej, to ci oświeceni przez TVN. Ostatnio też chciałem się oświecić oglądając TVN. Wszędzie bębnią, wielka afera w Unii, że co najmniej 60 europosłów udupionych za branie łapówek, a w TVN cisza. Rozumiem, są ważniejsze rzeczy - nowe trendy lgbt, czy może kto wczoraj pokrył wieniawę.  Chyba to oświecanie to jednak nie dla mnie.....😃

a wiesz ze tusk juz 7  lat nie jest premierem i nie rzadzi polska czy w tvn-e tego nie mowia ??

5 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

No ale pisu nie winię za to żem głupi

taki sie urodziles.. nie kazdy w tym roczniku musial byc udany 🤣

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Skoro cena pszenicy ma oscylować w granicach 1100-1200 o i ile jeszcze nie spadnie to Nawóz ma kosztować 1200-1500 rsm np,  Prosta kalkulacja jeżeli za rok rządzący chcą dalej trzymać posadę bo jak nie to precz... Bo za rok to nikt nie będzie miał pszenicy a z ukrainy mało co zostanie bo jak się dowiedzą wszyscy że w Polsce nie nasypali nawozu przywiozą nam ale tak jak z węglem po 3 tysiące  skoro nie mata to płaćcie za pszenice....  A  młynarz z agrobiznesu oni zasypani im nie trzeba jak nie polską to czyją ? ukrainska.. zresztą zagrywki typu obniżanie i zasypani to wiemy o co chodzi...  Ja im mówię tak samo jestem zasypany i nie trzeba mi pieniędzy a cwaniakom z nawozami czekam na uczciwą ofertę...

Edytowane przez MarekUA
  • Like 4
  • 0
Opublikowano
Damianek20 napisał:

1 minutę temu, Pajej napisał:

Są inne partie, nawet nowe rolnicze 

Konfederacja nie ma konkretnego planu, krzyczy bo krzyczy, SLD już było i pokazali że niczym się nie różnią od PiS czy Po. Hołownia to nic innego jak PO . PSL no ci to pójdą  z każdym kwestia ile im da jak dziw....

Mówisz o agro uni . Nie mają konkretnego planu też na rolnictwo a już nie wspomnę dla miastowych. Więc kogo wybrać ? Wskaż partie która  ciągnie za Polska i za jej obywatelami żeby żyło się nam lepiej a nie wszystkim w koło na naszym garbie .

Panowie nie głosujcie na nikogo którzy do tej pory już byli ani na żadnych pseudo antysystemowców wszystkich won! Głosujcie na Ruch Dobrobytu i Pokoju Macieja Maciaka. Zapisujcie się i twórzmy struktury w całym kraju tylko tak możemy przejąć władzę i coś zmienić żeby żyło się nam i naszym dzieciom lepiej.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Wicherek napisał:

A Maciej  Maciak przyjedzie na następny protest rolniczy  ?

ty się już przestań  z tymi protestami i kampania wyborczą , pier**liłeś 2 lata żeby  magazynować bo głód na świecie , teraz zamiast przeprosić to do strajków namawiasz

wystaw d*pę na mróz i sam strajkuj hahhah

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Na ciebie wcale nie liczę  !      już coś się mówi że następne protesty , tym razem na granicy mają być 02.02 2023   

Przepraszać powinien Kowalczyk , on wszystkiemu winien

• Like 4
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Beryl napisał:

Cargill Sandomierz Pszenica 1160, Pszenżyto 1060. Oj jeszcze poleży moje zboże ...

W 2012 pisali tak samo jak spadła cena z 1000 w 2011 na 800, w 2013 700 2014 650 no ale kto komu zabroni magazynować 10 lat

• Like 1
  • 0
Opublikowano

średnio zawsze najlepiej wychodziłem na sprzedaży w marcu. Jaki "ekonomista" sprzedaje w dołku? Liczę że cena trochę jeszcze odbije do kwietnia/maja. Na ten moment przyznaje się że jestem stratny ale nie przewidzisz bo i rynek jest nieprzewidywalny.

• Like 5
  • 0
Opublikowano

skąd wiesz że teraz jest dołek? Według Ciebie w którym miejscu jesteśmy aktualnie? Tak czytając forum to można wywnioskować że jesteśmy w momencie " sprzedam jak tylko troche odbije" 

Śmieszne zdjęcia, memy, obrazki | JAJCO.pl - Śmieszne zdjęcia i obrazki

• Like 7
  • Thanks 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano

@Wicherek Kowalczyk nikogo nie będzie przepraszał, po prostu to była udana akcja zbicia inflacji .Dobrze wiedział co mówi, ludzie nie wozili ,to im pasowało bo potrzebne było miejsce w ramach pomocy  na Ukraińską pszenicę i rzepak , a że sprawa się rypła za sprawą spekulacji na giełdzie to takie ceny się zrobiły.Wiedzą że chłopki i tak będą robić bo muszą i ważniejsze jest miasto i tani chleb ze sproszkowanych " robaków" ,a nie tam jakieś rolniki. 

• Like 3
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Bo w żniwa było drożej, więc uważam że jest dołek. Po nastrojach znajomych rolników i ludzi na forum też myślę że to moment "sprzedam,jak tylko się trochę odbije". Wielu zboże trzymało długo, nie sądzicie że spadek cen to trochę zagrywka żeby panikować i sprzedawać? Wiem że matif wyznacza trendy ale fundusze inwestycyjne z ogromnym kapitałem powstały po to by go mnożyć. Nie mogę się skontaktować ze znajomym rolnikiem w Belgii, a ciekawi mnie jakie nastroje panują na zachodzie?

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, Wicherek napisał:

Na ciebie wcale nie liczę  !      już coś się mówi że następne protesty , tym razem na granicy mają być 02.02 2023   

Przepraszać powinien Kowalczyk , on wszystkiemu winien

A gdzie ma być ? Ja się chętnie wybiorę .może tylko zmienić formułę strajku bo tymi ciągnikami to Obajtek zyskuje . Może chodzenie po przejściach dla pieszych  ? Gorzej z koleją bo tego nie zatrzyma chociaż z drugiej strony wystarczy by zablokować wyjazdy z firm przeładunkowych . Patrz jaki ten Kowalczyk obłudny bo do niemca na żarcie pojechał ale od rolników stroni . Jak to takie pazerne na jedzenie to mu już na granicy zrobimy żarcia , koryto nawet zbijemy :) ....

• 0
Opublikowano

Kowalczyk mówił żeby magazynować przed żniwami bo podrożeje i tak się działo do listopada drożało

próbujecie swoje błędy usprawiedliwić , ale pomału to nikogo nie rusza

pomału się robicie śmieszni z tym powoływaniem się na ministra ,  jak gada że nawóz akceptowalny pomiędzy 3,5 a 4 tys to jakos nikt nie kupuje tylko hula za importem

rzepak potaniał o połowe , zboża podążają w tym samym kierunku , nie inaczej będzie z pozostałymi sztucznie wywindowanymi cenami

trochę trudno się będzie przyzwyczaić , ale pewnie z biegiem czasu trzeba będzie znormalnieć hahah

• Like 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano

Jak ktoś sprzedaje partiami zboże przez cały rok to średnia wyjdzie dobra a jak ktoś chytry to dwa razy traci ja sie cieszę ostatnie dwa lata sprzedając partiami zarobiłem z hektara tyle co nigdy w historii gospodarstwa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v