Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

To pytanie powinieneś zadać firmom takim jak ze zdjęcia co wstawiłem stronę wcześniej...,,po ile będzie rzepak jak dalej będą tak wozić z Ukrainy?"

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, skywalker89 napisał:

Gdzie sie podzialy te pieniadze ? Wyparowaly? Przecież one są caly czas na rynkach i wlasnie przez to jakies zasady ekonomii powinny być zachowane a nie spekulacja rządzi światem. Twardo uważam, że ceny odbiją, może nie do rekordów ale do bardziej zadowalających poziomów 

wystarczy poszukać https://www.bankier.pl/wiadomosc/Nadmiarowe-oszczednosci-Polakow-na-wyczerpaniu-8477055.html to z lokalnego podwórka a ze swiata wzrosty na giełdach sprawiają że za te same pieniadze mozna mniej kupić akcji czy instrumentów rynkowych 

3 minuty temu, Jk1976 napisał:

To po ile będzie rzepak

trzeba mieć na uwadze ze najwiekszy rynek na olej Niemcy chcąś zakazać bio paliw ze względu na wysokie ceny zywnosci i pewnie w ciągu 2-3 lat takowy zakaz wprowadzą 

• 0
Opublikowano
46 minut temu, GRZES1545 napisał:

Większość przedsiębiorców zadowala sytuacja jak komponenty są tańsze, konsumenci też czekają na obniżki, kasa ludziom się konczy.Gospodarka zwalnia i możesz się twardo trzymać ale rzadka kupkę zrobisz jak cenu ustabilizują się przy kwocie 1000zł.

Ty już rok temu akopalipse wróżyłeś i mówiłeś że nie kupujesz nawozów :D :D kto posiał to wygrał a na ten sezon saletrzak 2700 mocznik już po 2800 to koszty lecą w dół 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Tak było, kupiłem w marcu rsm po 2800 a nie w grudniu czy w styczniu po 4000, zadna to apokalipsa czy wróżenie, czekałem i tyle choć pewności też nie miałem. 

Sam widzisz koszty lecą w dół to uważasz że dadzą Ci zarobić i zboże pójdzie mocno w górę? 

Mówisz kto posiał to wygrał...pewnie tam gdzie susza była  też?

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Tigon napisał:

Dostałem właśnie cynk od Putina żeby czekać do marca z resztą towaru 

Dobrze że cynk, bo mógł być  ołów 😉🙊

Poniedziałkowa oferta

Pszenica 14% 1340, 13,5% 1300, 12,5% 1260, paszowa 1230 netto

Pszenżyto 1080,  jęczmień  990, żyto 930,  rzepak 2420, kukurydza sucha 1120 czyli mamy ciągły spadek. Wszystkie ceny netto na ilości całosamochodowe, okolice trójmiasta.

Edytowane przez Pigmei
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Bezpośrednio nie to fakt.

@Rolnik1973

Rysiek w detalu pszenica po 1400 idzie jak swierze bułeczki, ale trzeba na ryneczek jechać u handlarzy do 1500-1600, pszenżyto 1200 jak ładne, mieszanka 1100. Do wiosny te parę ton spokojnie można wywieść.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Większość przedsiębiorców zadowala sytuacja jak komponenty są tańsze, konsumenci też czekają na obniżki, kasa ludziom się konczy.Gospodarka zwalnia i możesz się twardo trzymać ale rzadka kupkę zrobisz jak cenu ustabilizują się przy kwocie 1000zł.

Czemu niby ? Miałaby być rzadka ? Trzeba umieć się pogodzić z konsekwencjami swoich decyzji, pieniądze w życiu nie są najważniejsze, ja mimo wszystko cieszę się, że mam jeszcze troche towaru na stanie, odkąd gospodarzyć zacząłem dążylem do tego aby płody przetrzymywać, zaczynałem mizernie dosyć bo z lekkim bagażem kredytowym i starymi gratami, a teraz mimo że może mam większy bagaż kredytowy to finansowo lepiej stoje (sprzęt wymieniony), więc jak tu kolega cos wrzucał, ta wartosc pieniadza jest nijaka dosyć 

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Tak było, kupiłem w marcu rsm po 2800 a nie w grudniu czy w styczniu po 4000, zadna to apokalipsa czy wróżenie, czekałem i tyle choć pewności też nie miałem. 

Sam widzisz koszty lecą w dół to uważasz że dadzą Ci zarobić i zboże pójdzie mocno w górę? 

Mówisz kto posiał to wygrał...pewnie tam gdzie susza była  też?

Jedno będzie podążać za drugim, aczkolwiek jak nie bedzie szalenstwa z gazem to na jakiej ppdstawie wówczas wywindują ceny ? Chciałbym tylko przypomnieć resztce zwolennikom pisu, że grupa Azoty jest w znacznym stopniu w posiadaniu rosyjskiego oligarchy, lotos został sprzedany firmie wydmuszce powiązanej też z ruskim oligarchą.. więc tak już czytalem artykuł że Putin to się uśmiał z tych sankcji na nawozy bo dzięki nim zarobił 5x razy tyle co zwykle bo sie wywindowaly ceny..

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
17 godzin temu, Neveragain napisał:

Nie chcąc się chwalić ale mi 10 zostało z rzepaku na czysto w tym roku . Sprzedałem cos w okolicach 28 października po 3150, wtedy mi było szkoda i trochę z niepewnością. Teraz wydaje mi sie że to był bardzo dobry ruch. 

Tak z ciekawości zapytam jakie koszty poniosłeś na hektar uprawy  i jaki był plon ?
Bo zakładając 3150 netto +7% Vat =3371 brutto
Razy 4 tony = 13 500 
Miałeś kupione nawozy azotowe jeszcze po 1200-1400 zł latem/jesienią 2021 ?
Sam koszt czystego składnika N przy zakładanym plonie 4T to minimum 160-170 kg co daje przy cenie azotu z grudnia 2021 bo kupowałem w tym terminie  jakieś 9,50-10 zł Czyli 1700 zł
U mnie tegoroczny koszt uprawy wyniósł jakieś 4700-4800 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

zaraz Ci napisze że zebrał 5+ ton, nawozy azotowe kupił 3 lata temu, npk nie stosuje bo za drogie, maszyny kupił Tato to się nie liczy, budynki postawił dziadek, to się nie liczy, chemia nie podrożała itd ...

• Like 3
  • 0
Opublikowano

KarolaKarotka Nie mierz wszystkich swoją miarą dzieciaku. Wystarczyło nawozy kupić w sierpniu 2021 poniżej 2tys i wszystko jest możliwe. Rzepak w tym roku plonował zadziwiająco dobrze choć nie wyglądał i jeśli ktoś zadbał i nie przycinał ostro kosztów to plon na poziomie 4-4.5 tony był do osiągnięcia.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, matek89121 napisał:

KarolaKarotka Nie mierz wszystkich swoją miarą dzieciaku. Wystarczyło nawozy kupić w sierpniu 2021 poniżej 2tys i wszystko jest możliwe. Rzepak w tym roku plonował zadziwiająco dobrze choć nie wyglądał i jeśli ktoś zadbał i nie przycinał ostro kosztów to plon na poziomie 4-4.5 tony był do osiągnięcia.

To ze nawozy można było kupić tanio wiem, to że plon rzepaku nie ma wiele wspólnego z tym jak łan wygląda wiem, to że w jednej gminie pada a w drugiej posuch też wiem, rozumiem tez że można sprzedać rzepak w dołku i na górce. Możliwe też jest zrobienie kombo w sezonie i dobrze zarobić, ale uważam że najczęściej jest to przekoloryzowane, nawet nie faktem że się coś przekłamuje, ale tym że ludzie nie potrafią liczyć kosztów.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
Wicherek napisał:

A Maciej  Maciak przyjedzie na następny protest rolniczy  ?

Jak przyjedziesz do niego na spotkanie to on przyjedzie na strajk do ciebie.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Czy ktoś posiada jakikolwiek dokument potwierdzający zła jakość tej pszenicy z Ukrainy ? Pytam serio bo widzę że non stop jest narzekanie na jakość ,agrounia jakieś próbki pobierała a wyników jak nie widziałem tak nie widzę.  Zwierzęta miały zdychać a też jakoś cicho ..  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v