Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Damianek20 napisał:

No to co zrobisz, ewidentnie wszystkim zależy żeby w Polsce zlikwidować rolnictwo, bo skoro kowalczuk mówi że nie może nic to po ch*j go utrzymywać 🤷. Najgorsze jest to że większość psioczy na PiS ale i tak pójdą na niego głosować bo dają 500+ 300+ i resztę a nie ma co się oszukiwać bez tego nie jeden by cienko pierdział. Ale trudno konkurować z kimś na kogo trzeba było się złożyć na nawozy i paliwo bo poszło tam to za grosze a teraz wykańcza nas produkt finalny. Za kilka lat produkcja zwierzęca zniknie z Polski bo mało kto sprosta wymaganiom i proponowana cena. Do tego hipokryzja rządów i uni która nam zabrania wszystkiego wmawiając ze to dla naszego dobra a jednocześnie ściąga się żywność od urkow i ta żywność jest zdrowa już przy dodatkowej nagonce w tv na naszych rolników jak to pryskamy itp. możecie mnie posądzać o niechęć do ukrainy i macie prawo bo nikt mnie nie zmusi żebym ich lubił i ja nie zamierzam nikogo zmuszać żeby ich nie lubiał. Ale chyba nie jesteście tak ślepi i widzicie że jest problem ale jednocześnie boicie się obrazić ukraincow i mamy pat . 

PiS daje i ludziom się podoba , co do likwidacji Polskiego rolnictwa ,demontaż trwa od wejścia do Unii jak by co .

Nie tylko w Polsce takie procesy zachodzą .

Ceny dyktują na giełdzie jak pszenicę i inne surowce .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

PiS daje i ludziom się podoba , co do likwidacji Polskiego rolnictwa ,demontaż trwa od wejścia do Unii jak by co .

Nie tylko w Polsce takie procesy zachodzą .

Ceny dyktują na giełdzie jak pszenicę i inne surowce .

Dlatego mówię że będzie zabierał w podatku i dawał z wielką pompą . 

Powoli nie będzie można nawet bąka puścić a urzędnicy unijni i polscy będą opływać w luksusie i brać w łapę 

• 0
Opublikowano

Puścić możesz tylko w odpowiednim miejscu jak masz troche wyobraźni

• 0
Opublikowano
56 minut temu, rolnikon1989 napisał:

Tutaj się nie zgodzę, że bez plusów pisowskich nie jeden by ledwo prząd. Po prostu ceny byłyby w granicach rozsądku i pensji wielu pracujących. Wiadomo, że patologia która "daje w szyję" z tego zyje. My dziś za to płacimy. No ale z kim by nie rozmawiał to "dają"

U mnie kilku by nie miało na chleb gdyby nie + i to nie mali bo po 20 h ale 4 dzieci to można dalej wyjebane mieć 

• 0
Opublikowano

Chociaż wiosną będzie mniej roboty. Rozsypie jakieś minimum azotu które kupiłem jesienią. Jedna grzybowka tebukonazolem i czekamy żniw. A po żniwach najprawdopodobniej emigracja z tego pisowskiego kaczystanu. 

U rządzących ma w ogóle chęci ani nawet pozorów by pomóc polskiemu rolnikowi. 

• Thanks 2
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, tobago napisał:

Chociaż wiosną będzie mniej roboty. Rozsypie jakieś minimum azotu które kupiłem jesienią. Jedna grzybowka tebukonazolem i czekamy żniw. A po żniwach najprawdopodobniej emigracja z tego pisowskiego kaczystanu. 

Takie masz kiepskie ziemie

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Damianek20 napisał:

U mnie kilku by nie miało na chleb gdyby nie + i to nie mali bo po 20 h ale 4 dzieci to można dalej wyjebane mieć 

oj , chyba tych + brakuje na utrzymanie dziecka . co to jest 500 zł dziś .

• Like 3
  • 0
Opublikowano

U mnie to 125 bochenków chleba lub 110 l mleka, dwie pary butów, 3-6 par spodni , itd...

Czy to mało?

• 0
Opublikowano
21 minut temu, tobago napisał:

Wpadnij na wybory  ! zrobimy " dobrą  " zmianę   

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

U mnie to 125 bochenków chleba lub 110 l mleka, dwie pary butów, 3-6 par spodni , itd...

Czy to mało?

albo jeden czynsz w mieszkaniu córki 😅 , 500 zł to wychodzi 16 zł na dzień w sumie można za tyle się wyżywić

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wicherek a Ty myślisz że będzie lepiej, dobrze że po wyborach będą musiały zrobić koalicje dwie partie conajmniej

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Damianek20 napisał:

Na samym npk urośnie, ja nie daje azotu na owies tylko 200 kg Poli 6 i jest git. 

U nas lipa przywieźli zagraniczny i kto się nacioł to pokazuje co wyciąga z pieca i ludzie nie chcą już tego syfu. 

u nas jest kolumbijski i łądnie sie pali no fakt drobnawy jest i troche mialu tez sie trafia , ale wazne ze sie pali , i do konca wypala w miare , a mam polskiego troche ze starych zapasów to tez sie nie dopala i kupowany przed wojną 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, adrian106 napisał:

Gorzej już być nie może

patrz bo się zdziwisz?

niech lewactwo dojdzie do rządzenia to dojenie krowy będzie molestowaniem, a o chemii w ogóle zapomnij

Pis zły? a Tusk będzie dobry z PSl. to od razu po wyborach zakaz uboju rytualnego, a dopłaty na koncie w czerwcu zobaczysz. i nie licz że cena paliwa spadnie tylko z tego powodu że mordy w sejmie się zrotują

powiem ci więcej jak tusk dostanie KPO to euro po 4 zł będzie to se jeszcze to przeliczcie

nie mówiąc już  o ekonomistach zbliżonych do PO , to wibor na poziomie inflacji by był i oczywiście wszystko wyprzedać

zawsze głosowałem na psl gdzie ich program dla wsi?

dziś tylko na złość na konederacje

16 minut temu, kocmen24 napisał:

Pszenica konsumpcyjna 1150 zł netto. Podlaskie. Pzz Brańsk 

jeszcze 2 tygodnie temu 1300

• Like 2
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano
48 minut temu, jarecki napisał:

oj , chyba tych + brakuje na utrzymanie dziecka . co to jest 500 zł dziś .

Powinni zabrać całkowicie i był by spokój. Mnie rodzice musieli utrzymać bez żadnych + to i reszta może brać się do roboty a nie walić jak króliki brać kasę i się mądrzyć

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ale to ze pszenica z ukrainy zostaje w Polsce to wina pis?

Nie to wina pazernego polaka

Gdyby nie kupował jechała by dalej na zachód

Gdyby pazerny Polak nie kupował a za granicą nie chcieli

Nie przywozili by

A jak pazerny Polak otwiera szeroko bramy bo taniej to jest jak jest.

I to nie wina PIS

Tylko

PAZERNEGO OBYWATELA PATRIOTY POLAKA

Edytowane przez Rolnik1973
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v