Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
37 minut temu, Damianek20 napisał:

Może na nawozach wygrasz jak to twierdzą znawcy z tego forum że będą ma wiosnę po 2 tys to na jedno wyjdzie 

Tak będą po 2 tyś ale czerwiec, lipiec bo chwilę przedtem złodziejski rząd ogłosi pakiet pomocowy dla producentów nawozów ( fikcyjny ) i zapisze sobie do zasług obniżenie cen  żebyście pamiętali na kogo macie głosować

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał:

Rekordowe zyski GA wzięły się z rekordowych marż. Już nawet politykom to doskwiera, bo w trybie pilnym odwołano prezesa i wiceprezes ZA Puławy, w kuluarach mówi się, że za zbyt wysokie marże na nawozach, przez co GA oddaje rynek walkowerem nawozom z importu

Akurat jeśli chodzi o produkcję przyczep i naczep  - Polska jest niekwestionowanym liderem  w tej dziedzinie w Europie, to jedyny wyjątek od reguły

Mam naczepę wieltona , polska to jest w nich głownie tania sila robocza, osie SAF ,pneumatyka knorr stopy jost , plyta podlogowa szwedzka drzwi i klonice niemieckie... plandeka w polsce klejona 😄

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Jurek87 napisał:

Mam naczepę wieltona , polska to jest w nich głownie tania sila robocza, osie SAF ,pneumatyka knorr stopy jost , plyta podlogowa szwedzka drzwi i klonice niemieckie... plandeka w polsce klejona 😄

poszukaj dobrze, ile z tych firm należy do WIeltona

• 0
Opublikowano
38 minut temu, Damianek20 napisał:

Kiedy ? 

U mnie w ubiegłym była na lokalnym skupie po 6200 i ktoś kupił 

Ty podajesz brutto

• 0
Opublikowano
Agrest napisał:

Ale w Dubaju byłeś.

A ja nie. W tym czasie rsm kupowałem😜

Agrest, Ty to zrobiłeś robotę jak wtedy sprzedałeś zboże. Ja wtedy opchnąłem pszenicę i mówię poczekam chwilę i zobaczę co się będzie działo. Tak czekałem ze teraz sprzedaję żyto i nie czekam bo to na nic lepszego się nie zanosi.

• 0
Opublikowano

Ja akurat plan sprzedaży znałem już w czerwcu. Choć miałem wątpliwości to wytrwałem w postanowieniu.

W moim wypadku się opłaciło,  bo zawsze do końca stycznia sprzedawałem i ewentualne wzrosty mnie by nie dotyczyły.

Ale rok wcześniej sprzedałem przed wzrostami. Wyrównało się.

• 0
Opublikowano
55 minut temu, Damianek20 napisał:

Zawsze podaje cenę brutto na nawozy i zboże. 

Dlatego wyszła różnica, jak byś był na vacie to byś inaczej rozumował, nawóz OK bo wszyscy mają jadnakowy vat, jednak przy sprzedaży z gospodarstwa są różnice  w vacie , duże firmy nie pdaja ceny brutto, na Matif też jest cena netto

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

GA i Anwil wydoili ryczałtowców i lada moment zaktualizują cennik na konkurencyjny. Po prostu nie popełnili błędu Obajtka i nie zrobili tego 2 stycznia.

mnie nie, bo dawno pisałem zaczekam kupię saletrę z vatem 8% ale z 2 z przodu 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Wicherek napisał:

Widzieliśmy to i co dalej ? ?? Zboże w dół a wy dalej chcecie marznąć bo chyba jaśnie wielmożny pan powiedział że nic nie może zrobić i spadajcie 

Pinokio ogłosił że wszystkiego jest pod dostatkiem węgla zboża paliwa wszystkiego 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, boogie7 napisał:

Tak postrzegają niekontrolowany import ziarna z ua, miastowi internauci 😎

Screenshot_20230119-142520(1).png

Screenshot_20230119-142625(1).png

Screenshot_20230119-142354(1).png

Bzdury z tym glifosatem piszą, można znaleźć na luzie kilka laboratoriów w Polsce, które wykonają badanie na zawartość tego związku chemicznego. 

• 0
Opublikowano
46 minut temu, Damianek20 napisał:

Z węgla ludzie rezygnują bo nie chce się w ogóle palić takie gówno sprzedają po gminach. 

Ścierwo przywożą ścierwo jemy i ścierwem będziemy

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Ojciec pali w piecu moją soją - tańsza jak węgiel, na wiosnę posieję owsa, też się dobrze pali i nawozu nie trzeba

też planuje zasiac owies , ale chyba troche saletry 1 dawke trzeba rzucic ? bo bez niczego to nie zabardzo urośnie ?

1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Z węgla ludzie rezygnują bo nie chce się w ogóle palić takie gówno sprzedają po gminach. 

ja kupiłem i sie ładnie pali 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v