Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

No przecież tu dużo takich, co im się zawsze opłaca i będą się z innych śmiać żeby spierdalali na etat, zapominają tylko wspomnieć że w domu mają dwie emerytury i sami robią na etacie mimo kilkudziesięciu hektarów.

• Like 6
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

To jak  dołożyłeś to Ci współczuje. Ja się mam tam dobrze i nie dołożyłem a nawet sobie trochę sprzętu kupiłem, na wczasach i na feriach byłem, niczego sobie nie odmawiam. Dzieci już chyba mają wszystko i to mnie najbardziej wk***ia. Tak. ojciec ma rentę 1180zł/ 3 miechy bo ma kawałek pola na siebie a jest nie zdolny do pracy a mama za najniższą pracuje, mają mi naprawdę z czego dokładać.  Ten co habbistycznie ma 10 ha ziemi pod zbożem  to z całym szacunkiem ale cały rok nie przeżyje za to, czasy sa takie że trzeba mieć koło 50ha pod zbożem żeby godnie za to żyć, jak warzywa to i dużo mniej.  Nie pracuję na etacie. Utrzymuję rodzinę z gospodarstwa.

Edytowane przez Michał88
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, drobny napisał:

Cierpliwości panowie albo to wszystko j ebnie albo ceny wrócą na te 1300 netto

1320 to teraz moge dostać za 14,6 białka

• 0
Opublikowano

Masz dobrą lokalizację, u mojej okolicy ciężko wyhodować pszenicę z takim białkiem. Powiedz, taka zawartość białka idzie w parze z plonem?  U mnie  jak już jest 8t to pszenica typowo paszowa- białko ma około 12. Co do ceny to może rzeczywiście warto by było zainwestować w ciężarówkę i wozić towar na północ.

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Gromi napisał:

A to przepraszam, widocznie mój kalkulator źle liczy, bo wychodzi mi żeby kupić tonę mocznika lub polifoski to muszę sprzedać 4 tony pszenicy..., a gdzie reszta środków ? 

Skoro rolnicy twierdzą, że jeszcze jest dobrze to się nie wtrącam i zajrzę na forum po żniwach. Ciekawe czy nastroje będą równie dobre jak przy obecnych kosztach przyjdzie sprzedać pszenicę za ok 800 zł... 

Szybko sprzedawj ziemie , bo stanieje, skoro wierzysz że będzie po 800, nie dożyjesz takiej ceny

10 minut temu, Michał88 napisał:

Masz dobrą lokalizację, u mojej okolicy ciężko wyhodować pszenicę z takim białkiem. Powiedz, taka zawartość białka idzie w parze z plonem?  U mnie  jak już jest 8t to pszenica typowo paszowa- białko ma około 12. Co do ceny to może rzeczywiście warto by było zainwestować w ciężarówkę i wozić towar na północ.

8 ton z małym chaczykiem jedna odmiana ma 14,6 druga 15,4 , trzecia 15,6, gęstośc prawie 81 ,przypasowało jej w zeszłym roku było 13,9 do 14,4, wcześniej było niższe buałko , rzadki siew poprawił ten parametr, bo pozostałej technologi nie zmieniłem , 220-250 sieje roślin na metr

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Różne opinie też były co do parametrów 

Jak zagłosujesz na PO to będziesz miał euro i też tranzyt z UA i wyższy wiek emerytalny, jak zagłosujesz na PiS to będzie zostawiony wiek, złotówka , zboże z UA i ukrainizacje pl do tego masowa inwigilację nawet sms . Wybór jak by nie patrzył jest q... dojebisty 🤭

Są inne partie, nawet nowe rolnicze 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Pajej napisał:

Są inne partie, nawet nowe rolnicze 

Konfederacja nie ma konkretnego planu, krzyczy bo krzyczy, SLD już było i pokazali że niczym się nie różnią od PiS czy Po. Hołownia to nic innego jak PO . PSL no ci to pójdą  z każdym kwestia ile im da jak dziw....

Mówisz o agro uni . Nie mają konkretnego planu też na rolnictwo a już nie wspomnę dla miastowych. Więc kogo wybrać ? Wskaż partie która  ciągnie za Polska i za jej obywatelami żeby żyło się nam lepiej a nie wszystkim w koło na naszym garbie .

• 0
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, stach12 napisał:

białko jest nie od rzadkiego siewu nasion tylko od gęstego siewu saletry

Sypie 170 N , wcześniej jak siałem gęściej białko było gorsz , gęstośc też , tera niema tych małych kłosów

Gluten 29,5 , druga 30,3, trzecia 31,5, co Damian chcesz kupić

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, stach12 napisał:

białko jest nie od rzadkiego siewu nasion tylko od gęstego siewu saletry

Tylko jak masz gęsto zasiane , to waląc dużo saletry narobisz gęstwiny i drobnicy i tyle.

• 0
Opublikowano

Trwający tydzień nie zapowiada się najlepiej na paryskiej giełdzie Matif. Ceny zbóż w czwartek spadały, a cena pszenicy była najniższa od 10 miesięcy. Spadki były widoczne również w Chicago.

Cena pszenicy spadła tym razem o 4 EUR/t do 284,75 EUR/t.

– Sytuacja rynkowa pozostaje bez zmian. Trend spadkowy wydaje się stabilny i nie widać ożywienia w krótkim okresie. Tania pszenica z Morza Czarnego hamuje wzrost cen w Europie Zachodniej – informuje serwis Kaack.

Z ciekawszych wiadomości warto wspomnieć o algierskim przetargu na 600 tys. ton pszenicy, którego udziałowcami były przede wszystkim Rosja, Ukraina, Rumunia i Bułgaria. Jak na razie warunki pogodowe dla pszenicy ozimej były w Europie generalnie sprzyjające.

Cena kukurydzy spadła wczoraj o 2,5 EUR/t do 278 EUR/t. Spadki były widoczne też w Chicago, na co główny wpływ miały prognozy opadów dla Argentyny.

Rzepak staniał o 1,75 EUR/t do 536,75 EUR/t.

W tym roku na świecie będzie dużo więcej obsiane to tym bardziej wszystkiego będzie więcej .

• 0
Opublikowano

Galan ciurkiem jakby gazete czytał... poczekamy cierpliwie 21  styczeń...  Jak to wszyscy trąbią jakie to spadki dno wodorosty może faktycznie tak być życie... A może spekulacja teraz idzie w najlepsze i skupy zarobią za jakiś czas ? Spadki cen sprawiły większy ruch z ziarnem ,bo do tej pory cisza podejrzewam wszędzie tak jest nie tylko w PL a jak któregoś poniedziałku "matifofowcy" obudzą się na kacu w ekskluzywnym apartamencie i dojdą do wniosku po wciągnięciu ścieżki dobrego koksu nosem  że może by te inwestycje teraz przeżuci na płody rolne?

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, slawek2209 napisał:

Rusek uderzy na wiosnę z Białorusi.Będzie panika na rynku oby nie u nas 

Rus ma powtórzyć jak to było /

Lądowanie w Normandii – wstępna faza operacji Overlord, największa pod względem użytych sił i środków operacja desantowa w historii wojen. Miała na celu otwarcie w zachodniej Europie tak zwanego drugiego frontu .

Ukry czekają pola zaminowane , tak samo mosty a to tego teren bagnisty , powodzenia ataku z Białorusi .

Będzie panika bo Rus zbierze łomot .

Ceny i tak dyktują giełdy . 

Wyskok ceny na pszenicę jaki był na 1800 zł nigdy nie powinien się wydarzyć .

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, warchest napisał:

cos niski ci koszt wyszedł saletra byla po 4 tys bo troche dokupowałem to 450 kg ha juz masz prawie 2 tys a to sama saletra , gdzie reszta 

zeby zakonczyc te wojne to powinno wyjsc tak jak 2 wojne swiatową zakonczyli czyli niemcy na pół , i tu ukraine tez tak powinni podzielic i czesc wschodnia by byla pod kontrolą rosji , a czesc zachodnia pod kontrolą zachodu , my jako polska wyszliśmy z pod jednego buta Rosji ale zaraz sie wjebalismy pod nastepny but unii całej , chyba za komuny w rolnictwie tak zle nie było jak teraz sie zrobiło 

Ty  ruski  trol czy  chory  psychicznie  bo  normalny    zdrowy  psychicznie   człowiek   takich  pojebanych   bzdetów  by  nie  pisał  .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v