Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Co do ceny blachy to T 18  teraz po 45zł/m2 brutto . zgroza. Wczoraj dzwoniłem, oczywiście 1 gatunek, oczywiście na olx masz po 22.99 netto ale to są ścinki  lub w podkładzie. 

Edytowane przez Michał88
  • 0
Opublikowano
49 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Stal blachy rynny na luzie w dół, nie siej fermentu. 

Chyba, że jakiś dowód? 

Gaz też w dół a nawóz drogi. A wali mnie już to niech sobie podnoszą najwyżej nic się nie będzie robić i tyle.  Take info dostałem od blachy ziemiński. 

50 minut temu, Michał88 napisał:

Co do ceny blachy to T 18  teraz po 45zł/m2 brutto . zgroza. Wczoraj dzwoniłem, oczywiście 1 gatunek, oczywiście na olx masz po 22.99 netto ale to są ścinki  lub w podkładzie. 

Mi po 42 proponowali z filcem brutto 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Agencja daje dopłaty to zaraz w góre, dekarze też podnoszą ceny

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Zgadza się, zostawiłem 1/3, bo też liczyłem że cokolwiek zdrożeje labo chociaż nie stanieje. Cena była za pszenicę w żniwa po 1400 netto, gdyby chociaż ta się utrzymała pewnie nikt by nie protestował. 

Jak się nie da, a gdzie certyfikaty na paszę? Duzi chodowcy chyba muszą je mieć jak żywieniowiec sprawdzą kurnik czy chlewnie? 

Jakie certyfikaty?czy  za Wschodzie nie ma już nikt pojęcia o hodowli i stosowaniu pasz[spełniania norm] i jakie obowiązują zasady

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, tracker napisał:

Agrounia to jest partia polityczna, a dokładniej przybudówka PełO. Aby tylko do korytka, a głupich zawsze się znajdzie. :)

nawet ktos ta glupi jak ty powinien wiedziec ze kolodziejczak byl radnym z pis-u. a jego poprzednik lepper byl w koalicji z pis-em

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Damianek20 napisał:

Tak głupi byłem że nie sprzedałem, uległem gadaniu innych o inflacji itp. 

Skoro twierdzisz że ono jest zdrowe to k**wa czego zabrali nam tanie i dobre opryski ?

Karmisz świnie ukraińskim bo jedynie to może sprawić że coś zarobisz ale nie martw się jeszcze i ze świnkami cię wyruchaja jak resztę. Kwestia tylko czasu. 

Skoro twierdzisz że ono jest zdrowe to k**wa czego zabrali nam tanie i dobre opryski ?

Unia zabrała , ma być zielona ,ekologiczna , pozostali po za Unii nie taki jest plan i realizacja od tego roku . Nic nie  słyszał , co ma Polski rząd do gadania nic .

Michał cyrk robi i kabaret , szychy na wschodzie Polski radzą , komedia .

Tajne spotkanie dowódców armii USA i Ukrainy na wschodzie Polski

Po raz pierwszy od początku wojny na Ukrainie bezpośrednie rozmowy odbyli ze sobą naczelni dowódcy armii USA i Ukrainy — generałowie Mark Milley i Wałerij Załużny. We wtorek spotkali się w pobliżu granicy polsko-ukraińskiej. Miejsce spotkania nie zostało ujawnione. Associated Press podaje jedynie, że chodzi o bazę wojskową w południowo-wschodniej Polsce.

Wiele krajów tym zbożem karmi świnie i nic się nie dzieje . Zobacz czym karmią świnie w Ameryce jakimi odpadkami jest dobrze .

Ceny pszenicy wracają przed wojny jak była cena a no 1000 zł .

Nawozy też powrócą do cen przed , może nie całkiem 2 tyś mogą być .

Tylko bardzo wielu będzie w tym roku produkować tanią pszenicę  na drogich nawozach i paliwie bo nakupili drogo .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Damianek20 napisał:

uległem gadaniu innych o inflacji itp.

hmm , inflacja w rolnictwie nie wystepuje chyba  , nawet wzrosty cen maszyn nigdy nie wzrastały proporcjonalnie do inflacji , zamiast inflacji wiekszy wpływ ma kurs walut .  tu rządzi nadpodaż i   nieurodzaj .

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

inflacja w rolnictwie nie wystepuje chyba  

no jak się liczyć nie potrafi to z pewnością. kurdupel na takich liczy....

• 0
Opublikowano (edytowane)

ok Pafnucy , na przykładzie cen warzyw z ostatnich 10 lat jak ma się wzrost inflacji do cen , nawet ceny nawozów nie są stałe i nie podlegają inflacji pamietam z 7-10 lat temu mocznik był juz po 3 tys i co się stało że staniał ? recesja  wystąpiła ? 

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano (edytowane)

bambry zaczynają sprzedawać pszenicę jak kosztuje 1100 zł to się obudzili .

Jak była cena 1600 zł brutto to ni ch*ja nie sprzedali bo mało i mało jak by podrożała na 2 tyś , też by było mało czekamy na 3 tyś .

Edytowane przez galan99
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
49 minut temu, jarecki napisał:

hmm , inflacja w rolnictwie nie wystepuje chyba  , nawet wzrosty cen maszyn nigdy nie wzrastały proporcjonalnie do inflacji , zamiast inflacji wiekszy wpływ ma kurs walut .  tu rządzi nadpodaż i   nieurodzaj .

To cofnij się kilka mies wstecz i poczytaj jak każdy inflacja itp. 

A z drugiej strony to niby czemu w rolnictwie nie ma inflacji ?

Nawozy w górę , sprzęt w górę wszystko w górę a nasze w dół. W sklepie jędzenie w górę to powinno iść wszystko w dół. 

Daj Panie Boże galan niech tego komika rozpierdol a może trochę spokoju bedzie już przeżyje stratę na zbożu ale jednego zida mniej. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, galan99 napisał:

Jak była cena 1600 zł brutto to ni ch*ja nie sprzedali bo mało i mało jak by podrożała na 2 tyś , też by było mało czekamy na 3 tyś .

Dobrze że sprzedają ,to do wiosny magazyny puste i jak w maju otworzę swój to będzie ssanie i cena .Wiadomo że jak by była po 2000 to ty byś brał 1200 ,bo to przecież bardzo dobra cena.

Edytowane przez marek1977
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, marek1977 napisał:

Dobrze że sprzedają ,to do wiosny magazyny puste i jak w maju otworzę swój to będzie ssanie i cena .

Też tak mówie, w maju 1500

*To nie jest porada inwestycyjna 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
49 minut temu, galan99 napisał:

Tak było PISał tu że poniżej 2000 nie otwierają drzwi do magazynu

A tera za Połowę wywiozą 😁😁😁

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A tera za Połowę wywiozą

czego tobie życzę

• 0
Opublikowano (edytowane)

jaaaasne. mistrz byznesa normalnie...

tylko gdyby nie Ci na strajkach, to za moment po 60 byś sypał w te pokrzywniaki.

pisałeś o mnie że kiedyś zetorki to był gość, ale wisz, ty takim nigdy nie byłeś. przez tą rudą zazdrość większość już cię tu poznała i oceniła.

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano

Przynajmniej nikogo nie udaje i pokazuje  prawdziwy obraz każdego z nas, a być może nawet jest lepszym człowiekiem, a już napewno nie fałszywym prorokiem jak Ty.

• 0
Opublikowano

kuźwa. Marecek sie nauczył po polsku pisać.... ale jaja... 😄

2 minuty temu, Dublin napisał:

Przynajmniej nikogo nie udaje i pokazuje  prawdziwy obraz każdego z nas

uchroń Bóg przed takim obrazem

• 0
Opublikowano
30 minut temu, Pafnucy12 napisał:

jaaaasne. mistrz byznesa normalnie...

tylko gdyby nie Ci na strajkach, to za moment po 60 byś sypał w te pokrzywniaki.

pisałeś o mnie że kiedyś zetorki to był gość, ale wisz, ty takim nigdy nie byłeś. przez tą rudą zazdrość większość już cię tu poznała i oceniła.

Tylko że szkoda tych rolników co tam stoją na deszczu i zimnie a i tak rząd ma ich w d*pie przed wyborami ukraińskie żydy przypomną sobie o nas. Tylko całkowita blokada granicy coś zmieni a przynajmniej zobaczą że nie jesteśmy pachołkami do pomiatania.

• Like 3
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v