Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, rocknrollnik1 napisał:

i tak ci ich szkoda? że więcej na nas nie zarobili? Przecież mogli kolejny sezon tak się obławiać.

Niech te nawozy zeżrą to będzie mniej i nowe taniej będą hehe.

12 minut temu, rolnikon1989 napisał:

Akurat ich bym nie żałował. Swego czasu miałem ofertę na saletrę 2700(piątek) a już w poniedziałek 3200, gdzie nie było nowej dostawy. Na pierwszej cenie miał ze 300 zł na tonie a później to co 800? Robią z rolników głupków 

Pokaż jeden z drugim choć jedno moje słowo które sugeruje, że mi ich szkoda. Umiejętność czytania ze zrozumieniem-bezcenna. Poza tym, na prawdę, nie wiem ile czasu gospodarujecie, ale jeśli nie potraficie nawiązać normalnej, uczciwej relacji sprzedajacy-kupujacy, to chyba coś jest nie tak. Nie wszyscy sprzedający to oszuści, są i tacy, którzy mają interesy przez tyle lat, że wstyd by im było oszukać, bo zdają sobie sprawę, że kij ma dwa końce,  a w życiu rwz pod wozem, raz na wozie. 

Edytowane przez marcin80wlkp
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, Damianek20 napisał:

Zobacz tylko z kogo się składa konfederacja . 

No z kogo?

4 godziny temu, skywalker89 napisał:

Byla stala cena wrzesien liatopad te 1500-1600, to nikt nie sprzedawal, tak samo z rapsem.. to jak ruszyc sprzedaż? Obniżkami i paniką i jak widac działa jak zwykle 

Pszenicy na świecie jest dużo i to dużo tańszej niż nasza. Ruscy i upaina wysyła masę towaru do arabów i nie dosć że mają taniej to jeszcze transport tańszy. To że chłopy w Polsce nie sprzedają dla rynków światowych znaczy tyle cozeszłoroczny śnieg. No ale tełorie spiskowe trza mić.

3 godziny temu, rolnikon1989 napisał:

Akurat ich bym nie żałował. Swego czasu miałem ofertę na saletrę 2700(piątek) a już w poniedziałek 3200, gdzie nie było nowej dostawy. Na pierwszej cenie miał ze 300 zł na tonie a później to co 800? Robią z rolników głupków 

A co cie to obchodzi? Nie pasuje to nie kupuj. Jak ty sprzedajesz pszenicę z tego samego zbioru w różnych cenach to jest dobrze?

3 godziny temu, marcin80wlkp napisał:

Pokaż jeden z drugim choć jedno moje słowo które sugeruje, że mi ich szkoda. Umiejętność czytania ze zrozumieniem-bezcenna. Poza tym, na prawdę, nie wiem ile czasu gospodarujecie, ale jeśli nie potraficie nawiązać normalnej, uczciwej relacji sprzedajacy-kupujacy, to chyba coś jest nie tak. Nie wszyscy sprzedający to oszuści, są i tacy, którzy mają interesy przez tyle lat, że wstyd by im było oszukać, bo zdają sobie sprawę, że kij ma dwa końce,  a w życiu rwz pod wozem, raz na wozie. 

Prawda jest taka że czym większy dziad tym bardziej zawistny.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Do nowych zbiorów coraz bliżej czas ucieka, a wszyscy się wstrzymują. Nie wspominając jak część chłopów będzie chciała wymienić zboże na nawóz bo taka sytuacja w gospodarstwie. Nastąpi wielkie pierdolnięcie. Tym bardziej że rynek będzie zapchany ziarnem z zagranicy a nasze chłopki będą chcieli sprzedać za wszelką cenę. A teraz azot coraz tańszy to zboże też puszczą taniej.

Edytowane przez zbigniewPGR
  • 0
Opublikowano

Nie broń już tak nas rolników bo sami sobie też winni jesteśmy, 1500 zł /tone utrzymywało się od wiosny do listopada i przy tej kwocie już zostaje z hektara co nieco. Większość myślała że zarobi po 10 tys na czysto i się srogo przeliczyła a rynek to zweryfikował. Nie było dostępnego ziarna Polskiego to podmioty zaczęły szukać alternwatwy.

• 0
Opublikowano

Teraz ze zbożem ruch jak w żniwa z pola. Ten tydzień to wozili na potęgę 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Łukaszek napisał:

Nie broń już tak nas rolników bo sami sobie też winni jesteśmy, 1500 zł /tone utrzymywało się od wiosny do listopada i przy tej kwocie już zostaje z hektara co nieco. Większość myślała że zarobi po 10 tys na czysto i się srogo przeliczyła a rynek to zweryfikował. Nie było dostępnego ziarna Polskiego to podmioty zaczęły szukać alternwatwy.

Że ty miałeś czas sprzedać ,to nie znaczy że każdy , ludzie mają inne prace ,nie tylko patrzeć w cenniki , ja np byłem zajęty cebulą do grudnia od rana do wieczora robota ,a  u mnie sprzedaż zawsze przypada na kwiecień-maj , więc na razie trzeba przeczekać to tąpnięcie cenowe i zobaczymy efekt w czerwcu.

• 0
Opublikowano
10 minut temu, marek1977 napisał:

Że ty miałeś czas sprzedać ,to nie znaczy że każdy , ludzie mają inne prace ,nie tylko patrzeć w cenniki , ja np byłem zajęty cebulą do grudnia od rana do wieczora robota ,a  u mnie sprzedaż zawsze przypada na kwiecień-maj , więc na razie trzeba przeczekać to tąpnięcie cenowe i zobaczymy efekt w czerwcu.

kolego to żadna wymówka,

wystarczyło wejść tu na forum, poczytać wywody naszych członowych forumowych „makreli” i masz czysta analizę rynku :D 

a tak na poważnie kto Ci każe wozić w żniwa, kontrakt możesz podpisać zawsze, czasem i praca nie ma co się zakrywać, w żniwa i po dzwoniło do mnie kilku klientów, którzy mieli ziemniaki, cebule,  buraki. O cenę zapytać czas mieli, ale żeby zdecydować się na sprzedaż Np. Za dwa miesiące to nie, bo szczerze to liczyli ze będzie tylko drożej. Nikomu się nie chce brać odpowiedzialności, a wina jest „skupuf”. 

• Like 5
  • 0
Opublikowano
29 minut temu, marek1977 napisał:

Skoro nie miałeś czasu zadbać o własny interes to pretensje miej też do siebie a nie do całego świata poza sobą . 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, rocknrollnik1 napisał:

Są tacy, co stracili setki tysięcy i nikt im tego nie wyrówna

12 godzin temu, marcin80wlkp napisał:

trochę to brzmiało jakbyś bardziej się przejmował ich   losem  niż własnym.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Witam panowie z tym import  pszenica mamy problem bo porty są zawalone węglem nie można pszenicę załadować bo węgla wszędzie jest nawalone

Edytowane przez CASd
  • 0
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Dzięki temu ze są powroty z portów z tym właśnie węglem stawki za transport może będą normalne i skupy dołożą wtedy do ceny 

Co ty nie chcą brać pszenica to nie ten kierunek  tam nie można ich załadować bo wszędzie najebane tego węgla i jest jeszcze takie coś że po węglu nie można wsypać pszenica chyba że kontener  Drewno zabierają z Polski 

Edytowane przez CASd
  • 0
Opublikowano

Jest takie coś jak myjnia i dezynfekcja, prowadzisz książkę dezynfekcji, wpisujesz ze po węglu jest zrobiona dezynfekcja i pieczątka.

a towar nie jeździ tylko do portu, po drodze masz masę innych miejsc a potem na pusto jechali po np śrutę do tej pory. 

• 0
Opublikowano

Ja za obecną złą sytuację polskiego rolnika obwiniam dwie partie - PiS i PO. PiS to wiadomo o co chodzi, a Platformę za to że mogła stanąć w obronie polskiego rolnika tak jak wzięła w obronę piekarnię pizzerię i wszystkich innych. Bo gdyby dzisiaj PO wzięło w obronę rolnika i gdybyśmy co dzień w TVN-ie słyszeli o niedoli polskiego rolnika to bardzo szybko PiS przy takiej presji i nacisku znalazło by receptę na naszą niedolę. Ale PO nigdy tego nie zrobi. Bo im gorzej dla rolnika tym lepiej dla PO. Bo wtedy na wsi narasta nerw na PiS a to oznacza mniej oddanych głosów właśnie na tą partię .PO to partia bez programu , bez sukcesów tylko powraca do dawnych lat to co już było , i tak samo ma gdzieś rolnika . Mało tego PSL to jest to samo teraz Agro Unia jednoczy się z PSL .

• Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Jeszcze czeka nas kolejny problem jak nic lub tak słabo będzie szedł ten export to wejdziemy w żniwa z ogromnymi zapasami być może nikt nie będzie chciał kupić od nas mogą dopiero ceny spaść 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
14 godzin temu, skywalker89 napisał:

Znajomy ma znajomego jakiegos jednego z większych skupujacych w Polsce, to pisalem juz o tym, nie wiem, pazdziernik ? Że mówił ten wlaaciciel że xx tirów dziennie przyjezdza do niego z Kazachstanu z ruską pszenicą a kierowcami byli ruscy żołnierze w cywilu, więc czyje to zboże do nas wjezdza, czy na pewno ukraińskich oligarchów..

Rosyjska pszenica na pewno przecieka na europejskie rynki, jest sporo tańsza od ukraińskiej, jednak fizycznie to ona raczej z Kazachstanu nie przyjeżdża [papiery to tak ] koszt transportu stanowiłby jakieś 2/3 wartości pszenicy którą przywiózłby ten samochód[ jak już to będzie ładowana gdzieś na Białorusi, ewentualnie po rosyjskiej stronie przy granicy z Białorusią, to tak jak u nas obecnie z mocznikiem  cena 3 tys t jednak worki bez zadnych oznaczeń, ani co w nich jest,skąd,producent

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v