Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Marek1129 napisał:

Oni kontrolują czy towar jest zgodny z deklaracją. Czyli czy pszenica to pszenica ,jęczmień to jęczmień itd. To  tzw. kontrola wzrokowa. Jeżeli importer deklaruje towar na konsumpcję to dopiero pobierają próby na jakość.

zboże bez deklaracji miało nie być wpuszczane, tylko konsumpcyjne albo do siewu po pobraniu próbek, a jest jak widać

• Like 1
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, koniu napisał:

Zaraz zaklepią że można siac nawozy od 1 lutego to bedzie okazja by zamknąć gębe chłopu ze strajkami i obniżkami cen.

Ja tam wcześniej jak marcu się w pole nie wybieram 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

W ogóle zaczyna się  zamieszanie bo miał być tranzyt plus 2 mln bezcłowego  eksportu do UE a jak wykazuje przewóz do samej Hiszpanii trafiło 1,3 mln ton , Włochy 0,7 mln ton   Dania 0,3 mln itd. -to by oznaczało że limit jest wykorzystany a reszta to nadwyżka którą należy oclić zaporowo .  Co na to powie WTO ? złamano zasady handlu , czy UE jest przestrzega demokratycznych zasad handlu ? Wolna amerykanka ?  Jak wynika z nagrania to teraz chyba powinniśmy negocjować z amerykańskim ambasadorem na temat tranzytu oraz z zachodnimi firmami na temat przewozu zbóż do wewnątrz UE . Na dzień dobry należy nałożyć cła na takie zboże a jak się nie podoba to niech sobie przewożą morzem czarnym . 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Z trzema klientami rozmawiałem w piątek w zolkiewce i wszyscy twierdzą ze po 1200 brutto u WAs pszenica pasz. Słabo szukasz 

w czwartek w Grabowcu sprzedana pszenica paszowa po 1280 brutto, nie wiem tylko, który skup

17 minut temu, Wicherek napisał:

Jaka wieś  ?

A do czego potrzebujesz tej informacji, jaka wieś ? Masz jakieś możliwości kontroli ?

Opróżnij skrzynkę, bo nie można do ciebie pisać

• 0
Opublikowano

Dziś zrobiłem 4 kursy, 1300 +VAT, od przyszłego tygodnia 1200. Ruch dosyć spory, każdy boi się totalnego pier**l...cia, dziś zastanawiałem się, dlaczego nie śledziłem cen jesienią 😁 I doszedłem do wniosku, że całe życie wożę od stycznia do maja i chyba dlatego kompletnie się tym nie zajmowałem 🤭 Wcale nie liczyłem na 2000 😎 Straty są, boli du..a, ale co zrobić, staram się o tym nie myśleć. Rzepak leży, może w lutym coś podskoczy, może chociaż na 2800. Ale w temacie o rzepaku też panika i każdy ucieka z towarem. Byle nie spadł poniżej 2500, bo chyba osiwieję. Jeśli giełdy nie ruszą w górę, to pośrednicy nas wyruchają na maksa.

• Like 3
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
43 minuty temu, jahooo napisał:

w czwartek w Grabowcu sprzedana pszenica paszowa po 1280 brutto, nie wiem tylko, który skup

A do czego potrzebujesz tej informacji, jaka wieś ? Masz jakieś możliwości kontroli ?

Trzeba tam wysłać Agrounię , niech zrobią raban !

Ja mam 60 + i opróżnianie skrzynki to znam tylko jako pracę fizyczną 

Brawo Arounia ! ale z tego słyszałem to tam mają być wszystkie związki zawodowe związane z rolnictwem  , nawet Solidarność RI .  Agrounia jest organizatorem i zapraszają wszystkich poszkodowanych rolników , ja do Chełma mam 200 km i też się s kolegami wybieram  ( oczywiście tylko samochodem bo na ciągnik to zbyt daleko  )

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

W piątek w Grabowcu już 1260 konsumpcja 

Edytowane przez Damianek20
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Trzeba tam wysłać Agrounię , niech zrobią raban !

Ja mam 60 + i opróżnianie skrzynki to znam tylko jako pracę fizyczną 

Brawo Arounia ! ale z tego słyszałem to tam mają być wszystkie związki zawodowe związane z rolnictwem  , nawet Solidarność RI .  Agrounia jest organizatorem i zapraszają wszystkich poszkodowanych rolników , ja do Chełma mam 200 km i też się s kolegami wybieram  ( oczywiście tylko samochodem bo na ciągnik to zbyt daleko  )

Agrounia próbuje na tych prostestach zrobić sobie elektorat na wybory bo protest w Hrubieszowie był zorganizowany przez zamojskie towarzystwo rolnicze i ten w Chełmie też organizuje ZTR a z tego co wiem to już po proteście w Hrubieszowie było nie ciekawie między agrounia a ZTR bo już tamten protest chcieli na swoje konto przypisać. 

• Like 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, Tigon napisał:

Kowalczyk w radiu zet mówił że spotyka się z związkami oraz samymi rolnikami i wszyscy mu są wdzięczni za te że tyle robi dla dobra polskiego rolnictwa wtf xD 

Słuchalem wywiadu, facet pluje Nam w twarz i ma za totalnych idiotiw. Stwierdził, że nie ma żadnego problemu, ponieważ towar który dociera do Nas z Ukrainy to praktycznie sama kukurydza. Małe ilości zbóż i rzepaku 🙄

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, Wicherek napisał:

Najważniejsze    w tym proteście to zablokować import zbóż z Ukrainy   !   Moim zdaniem to nie ma znaczenia kto to organizuje , zapraszają wszystkich rolników i to jest pewnie dopiero początek masowych protestów

Pamiętacie piątkę dla zwierząt jak wszyscy razem zgodnie protestowali i wygrali  ?

Miejmy nadzieję że tak będzie. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, marks50 napisał:

Nawet najgorszy wróg nie wymyślił by tak misternego planu zniszczenia gospodarki i przytrucia ludzi . Jak by taka informacja trafiła do ogólnych mediów to konsumenci Kowalczyka by na strzępy rozerwali że są karmieni dioksynami a tak wyciszyć zapłacić odszkodowanie nielicznym i cisza . Pierwsze śledztwa zaczynał bym od posłów PiS bo co najmniej pięciu prowadzi hodowlę wielkiej skali i pewnie to oni ucierają nosa sprawie .Sam Kowalczyk przyznał że ukraiński syf jedzie do Polski 2 mln ton a na to miejsce Polskie zboże w kwocie 6 mln jedzie przez port a syfem karmią kurczaki i inne zwierzęta .Wojewoda lubelski też cwaniaczek bo najpierw nasłał policje na rolników a dziś sam oświadcza że jest problem nawet z technicznym zbożem w młynach . To jest dopiero początek i ciekawe na którym przejściu przepuścili te syfiastą kukurydze że dopiero teraz robi się afera . Wszystkich za mordę z tej weterynarii bym wywalił to od razu by wysypali na czyje zlecenie olewają kontrolę . 

Piszesz kolego bzdury nie mając pojęcia jak to wygląda w przypadku skarmiania jakiegokolwiek zboża z zakupu w swojej  fermie, każdy robi dokładne badania na własny koszt w porządnym i mające akredytację laboratorium[swoisty dupochron w razie gdyby wydarzyło się cokolwiek w przyszłości i byłoby to spowodowane przez pasze], właśnie podałeś przykład z kukurydzą to zamawiający cofnął dostawę jako towar niezgodny z zamówieniem, nikt kto się zajmuje na szeroka skalę tuczem zwierząt nie da sobie wcisnąć trefnego zboża , piszesz o dioksynach one powodują problemy z rozrodem ,przyrostami i zdrowiem [przy porażeniu pow normy] , pisałem Tobie już wcześniej szczególnie drobiarze sa wrażliwi w temacie dioksyn , u nas sucha kuku jest badana 2 razy, raz przez sprzedającego, drugi raz robi badania kupujący, w okolicy fermy od lat sciągają ukraińskie zboże i nic u nich się nie dzieje, wczoraj wpadły mi dane  o średniej wydajności pszenicy na Ukrainie, wyszło im całe 2t/ha czyli wychodzi na to że duża częśc upraw nie widziała ani ml oprysku i grama nawozu, normalnie pełna ekologia!!!!, sucha kuku wychodzi im średnia coś ok 6,5t/ha , także o sensownym nawożeniu i opryskach też raczej można snuć teorię

• 0
Opublikowano
Wicherek napisał:

Pamiętacie piątkę dla zwierząt jak wszyscy razem zgodnie protestowali i wygrali  ?

Tylko że to od początku nie miało przejść. To była celowa zagrywka Kaczyńskiego po to żeby pokazać że Duda nie jest jego marionetka. No i mu się to udało bo każdy zachwycał się Duda jaki to on jest dobry dla rolników.

• Confused 1
  • 0
Opublikowano

I Ardanowski wyleciał w wyniku ustawki  ? nie wierzę 

5 minut temu, Fugeo napisał:

Tylko że to od początku nie miało przejść. To była celowa zagrywka Kaczyńskiego po to żeby pokazać że Duda nie jest jego marionetka. No i mu się to udało bo każdy zachwycał się Duda jaki to on jest dobry dla rolników.

Nawet gdyby to była prawda to nie zmienia faktu że rolnicy byli zjednoczeni

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ardanowski nie robił tego co mu kazał prezes. Za bardzo opowiadał się za rolnikami no i wiadomo jak to się skończyło. Po ardanowskim każdy kolejny minister rolnictwa to kompletny idiota który jest wręcz oderwany od rzeczywistości.

• Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
Wicherek napisał:

Nawet gdyby to była prawda to nie zmienia faktu że rolnicy byli zjednoczeni

No byli przez chwilę. Nie ma chyba drugiego kraju w którym tak łatwo jest skłócić ludzi w tym rolników między sobą. Tu każdy zazdrości drugiemu najmniejszej rzeczy. Złorzeczy przy każdej okazji.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Dzisiaj dałem sobie czas i przejrzałem temat ceny pszenicy 2022 od początku do wybuchu wojny , przyznam bardzo cenna lektura, chyba 10 stycznia 2022 też wyszedł raport że Australia zaleje świat pszenicą, jeśli komuś się chcę radzę zajrzeć póki jeszcze jest.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.