Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie zamierzam nikogo obrażać. Tylko dlatego że nie rozumie że pieniądz robi pieniądz. A jak się nie ma swoich to trzeba obracać czyimiś.

Mógłbym kupować za gotówkę spora część do produkcji ale ja wole zainwestować i pomnożyć te pieniądze.

Mógłbym sprzedać 25 cielaków i kupić za 100 tys. Środki czy nawozy żeby nie brać w kredyt. Ale po co jak mogę wziąć na krechę maszyny w kredyt a cieluny odchować jak pasza praktycznie za darmo. 

No cóż ale tutaj nie usłyszysz miłego słowa bo ci się wiedzie i ciężką pracą coś osiągasz.  Wiesz co można usłyszeć jak o sobie jak zapłacisz za ziemie więcej jak inny a później pełna zawiść bo ty zasuwałeś na to co masz a inny się lenił ale chciałby mieć 2 razy więcej.

Lepiej pełna krytyka. 

A i jeszcze takie życiowe. ,, jak będziesz robił to na kamieniach się dorobisz."

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Nie przesadzaj  że pasza za darmo, nikt w to nie uwierzy , samo sprzątnięcie okrycie pryzmy sporo kosztuje , nie mówiąc o nawożeniu pielegnacji,koszeniu . co do zazdrości to masz racje

• 0
Opublikowano

Wycielenia na jesień. Przez zimę przy mamkach karmionych Sianem. Cielaki dokarmiane kiszonka z kukurydzy + 30 kg śruty.  Od maja na pastwisku do końca października.  Na 2 rok już nie zostają tylko odsprzedaje do dalszego chowu.

Kosze 50 ha łąk osoby która ma w rolno środowiskowych. Za to dostaje ekwiwalent w postaci paliwa na 10 tys. Ale wszystko ma być na cacy zrobione od skoszenia po zebranie. Później wpędzam tam bydło na wypas.

Sprzedaje większe sztuki (roczniaki) pomniejszej cenie niż odsadki ale ciut większej jak żywiec do tego nie odliczamy na tak zwany brud. Osoba która odbiera ode mnie bydło(kolega robi mi usługę koszenia kukurydzy z reguły 1-2ha w ramach współpracy.

W takim systemie jestem rocznie 40-50 tys. do przodu.

Pod kuku idzie obornik co roku z przegnojonego siana którego jest w sporo.

A teraz jeszcze dojdzie kasa za dobrostan. Wiec utrzymanie praktycznie za darmo.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, Łukaszek napisał:

Melon opamiętaj się trochę i nie pisz czegoś takiego publicznie jeśli nie chcesz mieć problemów, ktoś z czystej życzliwości Cię podpierdoli np ja.

Ty się opamiętaj , bo niby co byś podpierdolił ,że se te pieniądze wpłacił na inne konto , czy kupić coś innego? Sam tym się muszę zainteresować , o ile jeszcze takie coś jest . Biorę kupuję jakąś maszynę , i co mi niby ktoś zrobi , sprawdzi mnie ktoś po roku czy po 5 latach czy mam jakieś faktury że kupiłem nawóz za te 100 tys czy inne rzeczy ? , to im pokaże że mam faktury na nawozy czy na co tam można to przeznaczyć , Przecież nawozy i tak i tak się kupuję , a że nie będą one kupione dokładnie  z tych pieniędzy co ci dali tylko z własnych środków np, z drugiego konta , albo i nawet z tego samego , bo przecież możesz mieć na koncie 100-200 czy więcej tysięcy i dobrać sobie jeszcze te 100 , i chyba bez różnicy którymi zapłacisz za nawozy i kiedy . Ważne żeby na koniec w razie kontroli było pokrycie w fakturach że kupiłeś te nawozy za określoną kwotę , a nie przedupczyłeś tego gdzieś na dziewczynki

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, NieMadry napisał:

Moja kochana babcia miała 2 świetne przysłowia.

,,Nie sadz innych swoja miara."

,,Żeby oceniać innych należy być lepszym od nich."

Rozumiem ze dla co nie których pewne rzeczy są nie pojęte i nie do przyjęcia ale  trzeba łamać bariery żeby osiągnąć więcej jak inni. Dla każdego to oznacza coś innego. Dla jednego kupienie szedziesiutki dla innego 200 ha pola. 

Szczery uśmiech dla Ciebie bezbarwny. Miłego panowie i panie.

Dziękuję i życzę Ci, aby nigdy z twarzy nie znikał, a noce przespane i spokojne były. 

• 0
Opublikowano
46 minut temu, Łukaszek napisał:

mysza103 napisałem tylko aby uważał co pisze w internecie aby nie narobić sobie problemów, jeśli nie zrozumiałeś sarkazmu w mojej wypowiedzi to przeczytaj ją jeszcze raz😀

Rozumie o co ci chodzi , ale w tym przypadku to szczerze mówiąc może z tymi pieniędzmi zrobić co tylko chce , żeby tylko na koniec miał jakieś podstawy żeby się okazać że kupił jakieś środki do produkcji rolnej , bo może być że ktoś ma do spłaty większą sumę np w lipcu , czy sierpniu , a chciałby płody rolne zatrzymać po żniwach trochę dłużej z nadzieją na wyższą cenę , to bierze sobie taki kredyt , spłaca nim ratę , a np w grudniu czy tam kiedy sprzedaje pszenicę i dopiero ze sprzedaży tej pszenicy kupuje nawozy , w razie jakiejś kontroli ma przecież faktury że nawozy czy paliwo kupił , i wszystko jest jak najbardziej okej , 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Wystarczy porównać faktury z wypłatami z konta, nie trzeba nic więcej. Jesli masz konto "rolnicze" to z niego masz regulować wszelkie zobowiązania, jeśli jesteś na VAT. Wobec czego transfery pieniężne na inne konta traktowane są jako nieuzasdnione wydatki na cele niezwiązane z rolnictwem. I jest to nie do podważenia przed sądem. Zatem życzę powodzenia, aby ARIMR nie wzięła tych dofinansowanych kredytów pod lupę, a wobec braku pieniędzy na dopłaty i inne wydatki, napewno tak będzie.

• 0
Opublikowano

Nie prawda, mam dwa konta. Kredyt obrotowy wziąłem na koncie oszczędnościowym i kredyty też mam na oszczędnościowe i na vatowskie i często spłacam z jednego konta wszystkie. Kontrole mam często i wszytko jest ok. A nawet powiem więcej, czasem żona ze swojego konta płaci moje zakupy i bierze fv na mnie, to jest dozwolone i potwierdzone przy kontroli.

• 0
Opublikowano
Dnia 20.10.2023 o 13:18, Mecha napisał:

Jak to jest z ccm w big bagach? Trzeba odssysać powietrze czy poprostu zasypujesz worek, wiążesz i po temacie?

Ccm robiłeś z samego ziarna czy z całych kolb?

Z samego ziarna. Worki foliowe do big baga, gumofilce na nogi, ubić dobrze i powietrze odessać odkurzaczem.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ludzie nie głosowali za lewicą czy tam PO, ludzie głosowali żeby odsunąć pis od władzy. Większość zdaje sobie sprawę że może teraz być źle w gospodarce ale przyjmuje to na klatę bo pis przepychał ustawy które nie działały na korzyść pracujących ludzi. Chcieli ludzi zastraszyć, moja babcia prawie płakała bo zabiorą 13-14, zabiorą refundacje leków, a ogólnie to będzie wojna i nie będzie co jeść. Ci ludzie co pamiętają 2 wś mają ogromny bagaż przykrych wspomnień i takim zastraszaniem pis przywołał te złe wspomnienia.

Nowy rząd nie ogarnie gospodarki bo musiał by się przeciwstawić unii a to jest niemożliwe. Czekają nas chude lata, nasza przyszłość jest w rękach wschodnich państw.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

,,Mie glosowali z Lewica czy PO"  a oddali głos  na nich.  Ci Ty piszesz🤔Teraz to chyba w rękach i wschodnich i zachodnich. Widzicie jak Łukaszenka szczęśliwy, jak Tuska klepią w Brukseli. Uważacie że to dobry znak dla nas?🤔 Popatrzcie na głosowania ostatnie PE co się szykuję. 

Jaka cena w Lubelskim paszowej?

Edytowane przez GRZES1545
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

,,Mie glosowali z Lewica czy PO"  a oddali głos  na nich.  Ci Ty piszesz🤔Teraz to chyba w rękach i wschodnich i zachodnich. Widzicie jak Łukaszenka szczęśliwy, jak Tuska klepią w Brukseli. Uważacie że to dobry znak dla nas?🤔 Popatrzcie na głosowania ostatnie PE co się szykuję. 

Jaka cena w Lubelskim paszowej?

Korupcja w Unii -szpicle .

Dominik Tarczyński pokazuje zdjęcia Evy Kaili 

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=680109327219095

7 lat albo to się roje...e ta durnota .

Marksiści, leniniści, trockiści, faszyści, sodomici, globaliści - to jest wojna cywilizacji☝️

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=723084359520034

Cena pszenicy od 600 zł do 700 zł paszowa . Kos to już sprawa prywatna dla posiadanego towaru .

Piękne czasy się zapowiadają .

• 0
Opublikowano

Przypominam, że pis głosował za zniesieniem embarga na zboże z Ukrainy , a teraz głosowali za robakami i tłumacza się tułmany, że w obu przypadkach się pomylili   !

Tak to prawda ja też głosowałem tylko przeciw pis-owi 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Wicherek napisał:

Przypominam, że pis głosował za zniesieniem embarga na zboże z Ukrainy , a teraz głosowali za robakami i tłumacza się tułmany, że w obu przypadkach się pomylili   !

Tak to prawda ja też głosowałem tylko przeciw pis-owi 

Jakie to ma znaczenie kto na kogo zagłosował .

ważne że i tak ,będzie kontynuowane w Unii polityka klimatyczna a tu żaden rząd nic nie ma dogadania .

Teraz będzie sprawdzian kto przetrzyma ta durnotę ile dadzą rady gospodarstwa czysto rolnicze ?.

Przy tych nakładach i kosztach opłat jakie trzeba  ponieść w skali roku i dochodach za płody rolnicze ile wytrzymają gospodarstwa ?.

Będzie można zaobserwować .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

O ,,szmalcownikach że Wschodu "może napisać tylko historyczny ignorant w całym kraju występowało to zjawisko w niektórych regionach kraju w większej skali w innych był to margines.Na Pomorzu było to marginalne zjawisko z bardzo prozaicznego powodu istnienia mniejszości niemieckiej,która już w 1937 r dostarczyła listy Polaków przeznaczonych do likwidacji dzięki temu nie było potrzeby angażowania tego typu łudzi przez Niemców 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, Grab12 napisał:

Ludzie zamiast dzielić trzeba scalać Polska jest jak jest i wszędzie różni ludzie po co to pisać że ktoś gorszy czy lepszy bo na wschód od Wisły czy na zachód prawdę pisali że w czasie pokoju żremy się między sobą i dopiero jak wszystko się popsuje to po fakcie wszyscy mądrzy i jednoczy nas wróg czy wspólna sprawa

Masz rację        !              piętnastego Października naród się zjednoczył   przeciw wspólnemu wrogowi    !

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.