Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
55 minut temu, mds212 napisał:

I coscie wywalczyli? Poejzdziliscie ciagnikami po rodnzie do okola a zboze jak trafialo tak trafia? Taki wesoly meeting zeby sie z domu wyrwac i pogadac, to juz lepiej w nocy isc z palnikiem acetylenowym i tory poprzecinać :D

Jak tam policzyłeś już te %???

2 minuty temu, Michall51 napisał:

Ci co przyjeżdżają na protesty pokazują to, że potrafią się zjednoczyć, wyrazić swoje niezadowolenie i walczą o lepsze jutro dla całego narodu ( nie będę tutaj pisał o co chodzi, bo każdy wie na tym forum) w mediach oczywiście bardzo mało o tym mówią, ale to już nie od nas zależy... 🙄 

Wiesz co mnie najbardziej dziwi?

To że na protesty przychodzi/ przyjeżdża stosunkowo mało osób, ale jeżeli większość osób ma takie podejście jak Ty, to niestety nie ma co się dziwić... I to jest w tym wszystkim najbardziej smutne. 

Problem istnieje, a jego skutki będą odczuwalne przez długi okres czasu, a wtedy dopiero zacznie się prawdziwy płacz 😢

Nie mam ochoty się tutaj z nikim kłócić na forum. 

PS. Ile torów już przeciąłeś? ;)

Pozdrawiam i życzę wszystkim spokoju, aby każdy mógł pracować i robić to co lubi najbardziej :)

On wpłacił kase na lokatę i nie ma  na paliwo teraz więc jak pojedzie??? 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przeciez Tobie wyszla stowka wiec co tu liczyc, zblazniles sie koncertowo pokazujac ze nie potrafisz liczyc albo uzywasz jakiejs mongolskiej matematyki xD Placz dalej ze zostales z mocznikiem po 5 kafli, zrobiles interes zycia i teraz tu sie mażesz na forum bos utopil kase na nawozach. A takiś byl specjalista od ekonomi ale jak to mowia szewc bez butów chodzi xD 

6 minut temu, Michall51 napisał:

Ci co przyjeżdżają na protesty pokazują to, że potrafią się zjednoczyć, wyrazić swoje niezadowolenie i walczą o lepsze jutro dla całego narodu ( nie będę tutaj pisał o co chodzi, bo każdy wie na tym forum) w mediach oczywiście bardzo mało o tym mówią, ale to już nie od nas zależy... 🙄 

Wiesz co mnie najbardziej dziwi?

To że na protesty przychodzi/ przyjeżdża stosunkowo mało osób, ale jeżeli większość osób ma takie podejście jak Ty, to niestety nie ma co się dziwić... I to jest w tym wszystkim najbardziej smutne. 

Problem istnieje, a jego skutki będą odczuwalne przez długi okres czasu, a wtedy dopiero zacznie się prawdziwy płacz 😢

Nie mam ochoty się tutaj z nikim kłócić na forum. 

PS. Ile torów już przeciąłeś? ;)

Pozdrawiam i życzę wszystkim spokoju, aby każdy mógł pracować i robić to co lubi najbardziej :)

Tyle co paliwa namarnwoaliscie to by spokojnie starczylo na ochrone prawna dla osoby przecinajacej tory xd

Edytowane przez mds212
  • 0
Opublikowano

U mnie coś się zmieniło, magazyny na skupach puste. W ciągu miesiąca kilka- kilkanaście  tysięcy ton wywiezione. Sprzedawałem ostatnią przyczepę pszenicy to sypałem na pusty magazyn. Rzepak też zaczyna odjeżdżać. Ja swoje plony już puściłem czy dobrze czy źle zrobiłem to się okaże ale co by nie było to na rzepak był już czas bo nie ciekawy się robił.

• 0
Opublikowano

Śmieszą mnie wyliczenie ministerstwa które mówi że wjechało jakieś 2,5 mln ton, jak gadałem z właścicielem na skupie to z tego co mówią kierowcy itp to dziennie wjeżdżają takie ilości że 1 mln to w niecały miesiąc ląduje w magazynach

• Like 1
  • 0
Opublikowano

smieszne -opowiesci kierowcow  podstawa statystyki...

11 godzin temu, marks50 napisał:

Jak ktos sie nudezi to zapraszam na profil TT Madzi na Live https://www.tiktok.com/@madzik_123.4

czemu sama nie sprawdzi jak glosowali rolnicy -nie musialaby sie osmieszac..

11 godzin temu, Wicherek napisał:

Znasz Madzię osobiście ?  w czasie ostatniego protestu odegrała b. ważną rolę 

jesli macie takich przywodzcow to zycze powodzenia 🤣. to damska wersja szczepanitoo 😂

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Michał88 napisał:

U mnie coś się zmieniło, magazyny na skupach puste. W ciągu miesiąca kilka- kilkanaście  tysięcy ton wywiezione. Sprzedawałem ostatnią przyczepę pszenicy to sypałem na pusty magazyn. Rzepak też zaczyna odjeżdżać. Ja swoje plony już puściłem czy dobrze czy źle zrobiłem to się okaże ale co by nie było to na rzepak był już czas bo nie ciekawy się robił.

Potwierdzam, coś się zaczęło dziać na rynku. Do tego pierwsze telefony z zapytaniem o zboże, głównie pszenicę konsumpcyjna. 

• 0
Opublikowano

wschód polski dzwoniłem w piątek w sprawie nawozów pytałem przy okazji cenę pszenicy też była podwyżka +50 zł w tamtym tygodniu na 1200 konsumpcja 1150 paszowka w piątek spadło o -10 zł więc było konsumpcja 1190 paszowka 1140 Sako Leśniowice Chełm

• 0
Opublikowano

@jacus Gdzie są dane jak głosowali rolnicy ??? Jakiś kartotekach ? moze na karcie wyborczej była rubryka do zakreślenia "jestem rolnikiem " ?  Media nakłamały widzom a wszyscy łykneli że rolnicy wybrali PiS . Chyba nie wierzysz ze TV mówi prawdę ? bez względu jaka ogladasz . Weź kalkulator i policz .Na 38 mln Polaków 40 % mieszka na wsi ale nie jest rolnikami tylko mieszkańcami wsi w liczbie 15 mln osób . rolników płacących KRUS jest 1,3 mln (nie wszyscy to rolnicy ale pomińmy) czyli po między mieszkańcami wsi jest 8 % rolników , więc nawet jeśli by rolnicy zagłosowali w 100 % na PiS to i tak nie zrobiło to by wyniku a jak wiemy PSL też dostał się do koryta i na niego głosowali tez mieszkańcy wsi . Tak więc trzeba być głupcem by określać ze to rolnicy wybrali PiS bo jeśli już to mieszkańcy wsi na których robiono sondaże a wciskają ze to rolnicy choć stanowili tylko 8 % elektoratu wiejskiego ale im ktoś głupszy to nie rozumie jak wygląda wieś i powtarza takie głupoty . Jeśli chce się mówić o wygranej PiS i poparciu prowincji to juz zgoda bo takie badania były pod lokalami że mieszkańcy wsi poparli PiS ale to wynikało z wielu powodów typu jak traktowano wieś w mediach . Jak wypowiadali się politycy np. o wschodzie " Ch...j tam  z Polska wschodnia " itd. Z braku inwestycji na wschodzie i terenach wiejskich , nawet sama PO się połapała pod koniec i wymyśliła na poczekaniu 'Schetynówki " niestety za późno wiec mieszkańcy wsi w desperacji rzucili sie na nieudolny PiS z Beata Szydło ale w pół kadencji zrobiło sie fiku miku i wyskoczył Pinokio na premiera i od tamtej pory zaczeły się ludziom otwierać oczy ze PO i PiS to jeden grajdoł który wzajemnie się atakując nie dopuszcza do prymatu inne partie . Teraz oczy się otwieraja jeszcze bardziej gdy PiS przyjmuje strategię uchwalczy i z antyUE staja najlepszymi poplecznikami UE wprowadzając wszystkie chore przepisy które UE wymyśli i najwięcej straca mieszkańcy wsi . te głupie zgody na rejestracje kur, pseudo ekologia , przyklepywanie każdych ograniczeń w produkcji itd. Tak więc Madzia nie może ci udzielic informacji jak głosowali rolnicy bo takiej statystyki nie ma oprócz bezosobowego bełkotu TV . A tym bardziej na tym proteście jest nawet jedno z haseł -Czekamy na wybory . Nawet ci co głosowali na PiS strajkują ale fakty sa takie ze procentowo rolnicy nie odpowiadają za wynik wyborów o czym wiedzą w PiS i nie zabiegają nawet o ten elektorat , jedyne o co zabiegaja to o zbicie inflacji kosztem rolnika bo konsumentem żywności jest 100 % społeczeństwa i tu jest włqśnie rola Madzi i jej podobnych by dostać się z przekazem do konsumentów , o czym wszyscu na strajkach wiedzą , nawet rząd dlatego tak ukrywane jest w głównych mediach problemy i protesty rolników . Dlatego jeszcze powiedza o strajkach rolników w Paryżu, Belgii ale milczą na temat strajków w Polsce , w mediach branżowych jeszcze przecieknie że rolnicy chcą dopłat, zatrzymania zbóz z biednej ukrainy ale juz nie usłyszysz że 70 tyś zboża technicznego znikneło w Polsce jak kamfora  , że na dziesięć kontroli zbóż z ukrainy 6 jest przekazywanych do prokuratury . Zę badania na granicy zbóż jest co drugi dzień i wyrywkowo . Czy ze Kowalczyk dopiero rozpisał przetarg na maszyny do badania ukraińskiego zboża . Lub ostatnio owstałe hasło .Co tak swieci -twoje dzieci :) śmieszne a zarazem tragiczne . Dziewczyna dae przekaz troche emocjonalny jak to u młodych ale grunt ze ma zasięgi i miastowi obejrzą jej filmiki . Bo na ten portal to poza nami to nawet pies z kulawa noga z miasta nie przeleci no może monitoring rządowy sonduje co myslą rolnicy .

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
27 minut temu, ktosik25 napisał:

w tym wsparciu nie będzie cen referencyjnych! rozporządzenie z dnia 14.02.2023 w dz.u. 16.02.2023poz 308.

W tym wsparciu nie określono kwoty jaka ma być przeznaczona na tą pomoc tylko ogólne zasady czyli pomoc nie może przekroczyć np. 825 zł na hektar . że pomoc bedzi e wspierana o współczynnik ;stawki pomocy, liczby 1,665 i powierzchni upraw pszenicy lub kukurydzy stanowiącej iloraz liczby ton pszenicy lub liczby ton kukurydzy wynikającej z dokumentów, o których mowa w ust. 5, i liczby: ( gdzie masz odnośnik w ust.5 ?) jest to tylko rozporzadzenie ministra która podlega innym ustawom . Na konferencji Kowalczyk o eksporcie żywności powiedział wprost że bedzie to musiało podlegac korygacji bo pieniedzy nie starczy dla wszystkich , nie mogli zapisac sztywnej sumy np. 1150 zł bo nie wiedzą ile kupią ,ile złożone będzie wniosków , ile będą mieli pieniędzy , cene referencyjna ustala po złożeniu wszystkich wniosków w czerwcu o czym była mowa wcześniej . W tym rozporzadzeniu tez nie ma zapisu że rząd zamierza przeznaczyć na ten cel 600 mln , to jest ministerialne rozporzadzenie a nie ustawa którą będa zmieniać w zalezności do potrzeb .To nadal jest tylko zarys tak jak było z nawozami ,naplanowali ze rozdadza 4 mld zł dopłat do nawozów ale po złozeniu wniosków wyliczono taka cenę że wykorzystano tylko 2,6 mld . od początku kowalczyk podkreślał że bedzie to program na wzór dopłat do nawozów tylko o efektach dowiemy sie najwcześniej w lipcu gdy będą zlożone wnioski do końca czerwca .  Jeśli by sztywno zapisali np. 1150 to pieniędzy starczyło by tylko na 3 mln ton zbóż więc ta cena dlatego nie jest podawana  bo nikt nie wie ile ludzi złoży wniosek . na wschodzie prktycznie handel zamarł jak wprowadzono program bo skupu obnizyły cene do 1000 zł ,natomiast na zachodzie trochę ruszył bo tam ceny są około 1300 zł więc nie dostana dopłaty np. 200 zł bo cena uzyskana była by większa od ceny z giełdy 1500 zł . To ze nie zapisano czegoś od razu jie oznacze że tego nie będzie można dopisać . Gdzie np. w tym rozporzadzeniu jest że dotyczy to ceny netto czy brutto , ryczałt czy VAT ?

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, marks50 napisał:

W tym wsparciu nie określono kwoty jaka ma być przeznaczona na tą pomoc tylko ogólne zasady czyli pomoc nie może przekroczyć np. 825 zł na hektar . że pomoc bedzi e wspierana o współczynnik ;stawki pomocy, liczby 1,665 i powierzchni upraw pszenicy lub kukurydzy stanowiącej iloraz liczby ton pszenicy lub liczby ton kukurydzy wynikającej z dokumentów, o których mowa w ust. 5, i liczby: ( gdzie masz odnośnik w ust.5 ?) 

Przecież tam masz Ustęp 5 i do tego się to odnosi, ja wiem że niektórzy niepotrafią przyznać się do błędu, i ta pomoc to zło, ale po co tak manipulujesz? Jeśli sami nie będziemy się traktować poważnie, to inni będą nas tak traktować? 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, jajonasz napisał:

Przecież tam masz Ustęp 5 i do tego się to odnosi, ja wiem że niektórzy niepotrafią przyznać się do błędu, i ta pomoc to zło, ale po co tak manipulujesz? Jeśli sami nie będziemy się traktować poważnie, to inni będą nas tak traktować? 

Szkoda z @marks50 i @Wicherek dyskutować. Oni wiedzą swoje i nie ważne, że jest rozporządzenie czy coś. Oni wiedzą lepiej.

Tak samo głosili wszystkim, że będzie cena referencyjna 1150zł i co i nic ;) ale żeby któryś się do błędu przyznał to co ty. Dalej twierdzą, że jest cena referencyjna a nawet jak jej nie ma w rozporządzeniu to na 100% się pojawi :) 
Odpuść szkoda nerwów ;) 

2 godziny temu, jahooo napisał:

Wiesz może gdzie można zobaczyć ceny ryżu na giełdzie? I na jakich giełdach są wystawione jego ceny ?

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
13 godzin temu, Wicherek napisał:

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-radoslaw-sikorski-ukraina-powinna-jak-najszybciej-byc-czlonk,nId,6607582     Jak wezmą Ukrainę do unii to już po polskim rolnictwie   , ja już czekam na emeryturę ale Wy młodzi to będziecie musieli iść do prac poza rolnictwem

Młodzi bogowie z tego forum nie zdają sobie sprawy z tego co może i czym jest ukraina i podejrzewam że zanim sabie to uświadomią to i tej pracy nie będzie bo niby gdzie ma być ? Jak wykończą rolnictwo to ile współpracujących sektorów będzie musiał zwolnić ludzi. 

Dziś mamy 9,5 mln ukraincow przesiedlonych to 1/4 naszego społeczeństwa. O pracę i o wszystko będzie trudno. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, melon10641 napisał:

Szkoda z @marks50 i @Wicherek dyskutować. Oni wiedzą swoje i nie ważne, że jest rozporządzenie czy coś. Oni wiedzą lepiej.

Tak samo głosili wszystkim, że będzie cena referencyjna 1150zł i co i nic ;) ale żeby któryś się do błędu przyznał to co ty. Dalej twierdzą, że jest cena referencyjna a nawet jak jej nie ma w rozporządzeniu to na 100% się pojawi :) 
Odpuść szkoda nerwów ;) 

Wiesz może gdzie można zobaczyć ceny ryżu na giełdzie? I na jakich giełdach są wystawione jego ceny ?

https://www.kaack-terminhandel.de/cbot/reis

• Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

smieszne -opowiesci kierowcow  podstawa statystyki...

czemu sama nie sprawdzi jak glosowali rolnicy -nie musialaby sie osmieszac..

jesli macie takich przywodzcow to zycze powodzenia 🤣. to damska wersja szczepanitoo 😂

Czy ja pisałem że ona była przywódcą   ?  nie   ! ona odegrała ważną rolę bo to ona napisała hasło   " Przyszła chwila na mąke z Czarnobyla  "  i całą noc pilnowała porządku w czasie przepuszczania cystern z paliwem , w nocy była faktycznie szefem !

• Like 2
  • 0
Opublikowano
46 minut temu, jajonasz napisał:

Ten ustęp mówi o /"5. Do wniosku, o którym mowa w ust. 2 pkt 1, dołącza się kopie faktur VAT lub ich duplikaty potwierdzające sprzedaż pszenicy lub kukurydzy podmiotom prowadzącym działalność w zakresie obrotu, skupu lub przetwórstwa zbóż w okresie od dnia 15 grudnia 2022 r. do dnia 31 maja 2023 r.  /  ale nic dalej to nie mówi , jakie podmioty , może chodzi o eksporterów ukraińskiego zboża ? :)   Nie wszystko jest zawarte w tym rozporządzeniu i nie ma zapisu o 600 mln zł przeznaczonych na ten cel - to niby co oznacza że nie ma pieniędzy na działanie rozporządzenia ?? Najlepiej wygladała pomoc suszowa która też zaczeła się od takiego rozporządzenia pomocy rolnikom poszkodowanym przez suszę a potem tylko były zmiany, zmiany i zmiany i z suszowej pomocy dla poszkodowanych rolników przerobiono na socjalna pomoc rodzinie ktora ma zawarte akt małżeński co chwilę zmieniając rozporządzenie :) i tak samo będzie teraz bo po prostu nie ma pieniędzy na całą pomoc  co przyznał Kowalczyk i zaznaczył ze będa zmiany w rozporządzeniu . To jest właśnie różnica ze taki ust.5 w rozporządzeniu można zmieniać bo nie jest to ustawa zasadnicza tylko zapis który  w sumie nadal nie moze obowiązywać  gdyz UE jeszcze nie wydała zgody na pomoc dla rolnictwa , za chwilę zrobią zmiane że dopłate dostanie tylko rodzina w ramach pomocy socjalnej a wdowiec już nie :) .Zaczynaja się nawet podchody typu że te 600 mln zł to dac z funduszu ukraińskiego bo tak bezpośrednio z budżetu nie mogą bo była by to niedozwolona pomoc rolnikom , a więc już kombinują nad zmianą tego rozporządzenia bo wiedzą ze UE odżuci , więc będzie to dar socjalny od "ukraińców . :) 

• Thanks 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.