Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dzisiejsza oferta

Pszenica 14%- 1350, pszenice 13,5%, 13%, 12,5% - 1330, paszowa 1240, pszenżyto 1140-1150, żyto 970, rzepak 2650, kukurydza 1170,wszystko netto. Pomorskie.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

No już byś wywoził xD korciło by do dalszego trzymania bo może jeszcze trochę podejdzie :P

Ja puściłem auto pszenicy  po 1190 , umowa sprzed 2 tygodni, gdybym wiedział że tak zdrożeje to z tym transportem do dziś bym się trzymywał.

Z resztą nie ma co żałować , reszte sprzedam później i średnia za całość może będzie ok.

Edytowane przez Pigmei
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Pigmei napisał:

No już byś wywoził xD korciło by do dalszego trzymania bo może jeszcze trochę podejdzie :P

Ja puściłem auto pszenicy  po 1190 , umowa sprzed 2 tygodni, gdybym wiedział że tak zdrożeje to z tym transportem do dziś bym się trzymywał.

to zabieraj ode mnie i czekaj na 1800

Edytowane przez 85Tomekkk
  • 0
Opublikowano
21 godzin temu, michal8011 napisał:

Trzeba było nie przeinwestowywać tylko starymi Ursusami, Zetorami i MTZ'ami robić to byście nie strajkowali i nie narzekali na cene pszenicy hehe 😉

O widzę rolnik postępowy zapewne mluci cepem i nie tylko żonę.

Zal mi ludzi którzy sami się sprowadzają do poziomu tanich parobków i nie szanują siebie nie mówiąc o innych.

Czytam i mi zal ludzi co tak myślą. Mam znajoma zainwestować w 2 osobowa firmę około 100 tys i stacja zarobić na siebie pracownika i auto za 200 tys.

A tutaj są ludzie którzy zainwestowali miliony i za***rdalaja sami a autem co najwyzej za 100 tys. jeżdżą. 

I znajda się tacy którzy stwierdza ze rolnikowi sie w d*pie powypierdalalo bo jak on może godnie pracować, Dbać o swoje zdrowie, jeżdżąc wygodnymi ciągnikami. 

Nie lepiej sprowadzić siebie i innych rolników do roli jaka pełnili chłopi Pańszczyźniani w XVII. 

Gratuluje jak chcesz taka przyszłość dla siebie i swoich dzieci.

Poczytaj i zrób wszystko żeby te czasy nie wróciły

https://podroze.onet.pl/ciekawe/handel-ludzmi-w-polsce-szlacheckiej-ile-kosztowal-chlop-panszczyzniany/mdzbbhq

• Like 7
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, NieMadry napisał:

Czytam i mi zal ludzi co tak myślą. Mam znajoma zainwestować w 2 osobowa firmę około 100 tys i stacja zarobić na siebie pracownika i auto za 200 tys.

A tutaj są ludzie którzy zainwestowali miliony i za***rdalaja sami a autem co najwyzej za 100 tys. jeżdżą. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Wchodzisz w zakład czy dalej bajki tworzysz?

Sprzedałeś po 1500 i myślisz że ci Henio 250 jeszcze dopłaci  ?           A  może  Ty już zamawiaj maszyny pod tę kasę 

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pigmei napisał:

Dzisiejsza oferta

Pszenica 14%- 1350, pszenice 13,5%, 13%, 12,5% - 1330, paszowa 1240, pszenżyto 1140-1150, żyto 970, rzepak 2650, kukurydza 1170,wszystko netto. Pomorskie.

Sprzedawać i nie marudzić puki jeszcze biero😁 W zatoce Morza Czarnego ponad 50 statków stoi na odprawę w kolejce że zbożem Ukraińskim. Blokowani są przez kontrolerów Rosyjskich, jak to pójdzie to znów ceny Zejdą 😬

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, marks50 napisał:

Ciekawe jakie nawozy ? Bo zboże to chce ukraińskie jak było to w filmiku z YT :) z drugiej strony to jak na ten region to chyba ceny ma największe ,ale znów były skargi że parametry . To wychodzi ze to skupowy Kmicic co ma różną historię :)  , tak więc renomę sobie popsuł  i na długą metę  wiecej straci niż zyska ale to jego zbójeckie prawo .

jak ma najwyższe ceny to co za problem. Znam skupy co się albo zamkneły bo ukrainskie zboże albo mają cene wystawiona 1000.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Chyba ciągnikami to my @Wicherek nie dojedziemy bo S17 nie wolno ,Polami to pewnie z tydzień :) by jechał . Ale to wuwuzele to sobie pewnie kupię Fakt że istnieje możliwość o której mówiłem już wcześniej że Kowalczyk zechce przekupić część związków co sie w sumie dzieje bo nowe stołki w radzie KRUS , lansuje sie z federacjami bydła więc trzeba do tego protestu podchodzic z takim dystansem by nie zostać wystawionym do wiatru i związkowcy nie  zadecydowali za nas . juz nie raz były takie zagrywki że ci co zaczynali protesty w negocjacjach byli wypychani za drzwi , tak było za Sawickiego przy protestach . jak to mawiał potem Sawicki ma 115 związków rolniczych do rozmów i ma z kim rozmawiać . Taki sam chwyt może zrobić Kowalczyk ze rolnicy pojadą strajkować a decyzje podejmą związki które sa "karmione " z pieniedzy budżetowych .

Edytowane przez marks50
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Pigmei napisał:

Dzisiejsza oferta

tylko pozazdrościć, dla porównania drugi biegun polski 

nm.jpg

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v