Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Wszystko idzie szybko ukręcić ale trzeba chcieć tu ewidetnie nasi robią wałek stulecia i pewnie za rok będziemy wiedzieli ma czym ten wałek polegał. Narazie trzeba robić swoje bo nie ma zjednoczenia wśród rolników i społeczeństwa. Powinna być blokada zrobiona taka że we wszystkich światowych mediach by powiedzieli. A tego nie będzie więc też nie da rady nic wywalczyć. Ci co sprzedali w żniwa to mają kasę a ci co trzymali do teraz to zaplecze finansowe też jest (bo z czegos do tej pory trzeba bylo zyc). Szkoda tylko że w tak nie pewnych czasach żyjemy. Bo jak jeszcze trochę ceny za azoty stanieją to nie wiadomo czy zadłużać się i kupować na 24 czy może czekać bo będzie taniej np jak saletra będzie w granicach 1500-2000. Bo przed wyborami na cuda możemy liczyć ale po wyborach to będzie rrzniecie bez mydła.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
28 minut temu, tomek1974 napisał:

Co ten Gryn pierdzieli z tym Wojciechowskim , Wojciechowski to największy szkodnik  !   Straciliśmy po 500 zł  na tonie  i niech Wojciechowski płaci , jak go spotkam to pierwszy jajkiem rzucę    !!!

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Polacy , Naród ,,, mrzonka czy fakt ,,,,,,mój dziadek (cała rodzina w tym czasie) walczyli gineli za komuny czesciej ,,,i co lata do przodu i dalej ja wnuk dla rzadzacych ,,,,,robol ,,,rolnik ,,,nic nie znaczacy      POLAK ,,,brzmi dumnie ???

• Like 1
  • 0
Opublikowano

1 minutę temu, czarnys napisał:

gineli za komuny czesciej

opisz to ginięcie bardziej...

• 0
Opublikowano

gdzie tu kryzys w rolnictwie jak na maszyny trzeba czekać miesiącami? byłem wczoraj u dealera classa to jakiś kryzysowy :D rolnik odbierał XERIONA 5000 za 2,8mln; wielkie bydle, koło ponad 2m a wysokość całkowita prawie 4m, siedzisz wyżej niż w ciężarówce

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, suffeks napisał:

komornik za rok zabierze haha

W tym roku niedługo waluta cyfrowa.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Wicherek napisał:

Za dwa miesiące będą sprawdzać co minister zrobił  ?  ich chyba poj....ło   !   

Wichurant, co lepsze? Silos płaskodenny czy hala na magazynowanie zboża 🤣?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Stawiaj halę  bo można ja do czegoś innego wykorzystać  , jak nas Ukraina będzie zawalać zbożem to   może wcale nie będziemy siać pszenicy , tylko dopłaty się będzie uprawiało , silosy będą puste a w hali można robić 100 różnych rzeczy 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Gryn na filmie dobrze mówi , rolnikom trzeba powiedzieć prawdę że dobrze to już było, i kto może uciec z tego bagna jakim jest polskie rolnictwo to niech się nie zastanawia   !   po żniwach powiedział mi jeden z rolników że w tym roku sprzeda mi swoje pole po 90 tys za ha  , wyraziłem zgodę  , a dzisiaj po tym wszystkim ja to pier......lę  nie kupuję   !  niech innego znajdzie za te pieniądze

5 minut temu, Meg5 napisał:

pisiory dobrze sobie radzą tylko w propagandzie    ! propaganda propagandą propagandę pogania   !

• 0
Opublikowano
21 minut temu, Wicherek napisał:

Stawiaj halę  bo można ja do czegoś innego wykorzystać  , jak nas Ukraina będzie zawalać zbożem to   może wcale nie będziemy siać pszenicy , tylko dopłaty się będzie uprawiało , silosy będą puste a w hali można robić 100 różnych rzeczy 

Hala lepsza bo jak już nie będzie granicy to bedzie służyła za magazyn w tranzycie jeśli jest przy jakiejś sensownej drodze . Też tak słuchałem tego Gryna i o tym Wojciechowskim to bardziej z ironia ,sarkazmem ale i też mógł pojechać po Wojciechowskim jak po burej suce ,problem tylko taki że g...o mozna zrobic Wojciechowskiemu , jak by publicznie pojechł po nim to by ten strzelił focha - on  w wyborach nie startuje . Co inne go Kowalczyk który musi robić dobra mine do złej gry .Nie mniej też nie dokońca posiada wiedze o możliwościach eksportowych bo podawane 600 tyś na miesiąc to jest obecnie bo cwaniaki portowi graja na spadki i nie chca więcej przepuścić , kierowcy w kolejkach mówia wprost ze specjalnie jest spowalniany załadunek z poprzednimi latami , tak tłumaczza dziecinnie że wiatr wieje i nie można sypać :) kierowcy sie śmieja że i tak sypia na magazyn pod dachem więc co wiatr przeszkadza ? To jest celowe opóźnianie i żeczywiście jak tak bedie wygladac eksport że odepchną tylko węgiel na bok i będa przepychać sami to rzeczywiscie moze wyjechac tylko 600x4 =2,4 mln a to tylko połowa . inna sprawa że tak może tak szukaja kontrakty by znaleźć najlipniejsze a potem wyłudzac zboże . Ten marokański kontrakt to jakiś bieda kontrakt skoro oferuja rolnikom śmieszne 960 zł .  Cos mi sie wydaje że rząd chce tak wyeksportowac to zboze jak by nie chciał , te ciagłe przeciąganie w czasie , teraz działanie po omacku ?  Zwoływanie rolników choć nic nie było przygotowane , taki strzał bo mu Pinokio kazał działac to zadziałał Henryk i jak Pinokio oglada tylko TVP to moze si okazać ze uważa sprawe za zalatwiona . List wysłany , kowalczyk bajeruje , miasto dalej nieświadome co sie dzieje w sumie cel osiągniety .

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Jedynie rozwiązanie to susza stulecia na upainie i unas żeby do żniw się coś zmieniło.

Bo chyba lepsze jest mieć mniej za większe pieniądze niż dużo i tanio I niemieć gdzie sprzedać.

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

susza stulecia na upainie

mało im nieszczęść?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v