Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, galan99 napisał:

Ludziska sprzedają pszenicę po pełnych przyczepach i to nie są małe gospodarstwa , cena 1500 zł netto Zamojskie Zakłady Zbożowe, wszystkie oddziały .

Dziś koledze woziłem do Mirpaszu koło Miedzyrzeca to 5 ciężarówek z waszych stron stało  z pszenicą bo u was i południe kraju ponoć skupy zasypane Ukrainskim ziarnem, słowa kierowcy🤔

Wipasz 1350

Mirpasz 1400 ceny chyba netto

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano

pomału przestaje się dziwić dlaczego to ziarno nie tanieje i wszyscy magazynują

nie sprzedajecie  pomimo że zboże bardzo drogie bym rzekł , bo za bardzo nie ma co kupić za pieniądze za ziarno  hahaha

z hektara zysk w miare dobry bo kilka tysięcy , ale jak się ten zysk przeliczy na towar który by mógłby  potencjalny rolnik nabyć za  gotówkę ze zysku po sprzedaży ziarna  to się płakać chce hahah

np. nawóz z hektara pszenicy  zostaje 3500 zysku Q..wa braknie na tone nawozu haha jaki jest sens cały zysk z hektara wyłożyć na nawóz który się powinno wysiać na 1 hektar

nie inaczej jest z maszynami , ciągnikami budowlanką itd.

bo albo drogie albo nie ma na stanie , o kredytach nie wspomne , bo albo zdolności brak albo mało kogo stać na spłate

każdy tylko sprzedaje ile musi i kuka na giełdy hahaha problem w tym że ci na giełdach sprzedają  robią to w  sekundę , ci co na skupach  upychają już tacy szybcy nie są haha zanim nasypie przyczepę do pełna to dostanie telefon żeby nie przywoził

podejrzewam że od magazynowania mase ludzi  psychicznie się wykończy , magazyny popękają i przyjdzie taki dzien że cena poleci 50 % w dół i wszystko wróci powoli do normy , albo będzie taka inflacja że zanim zdąży przelew zrobić to cena 3 razy wzrośnie

• 0
Opublikowano
30 minut temu, marek1977 napisał:

Pszenica K 1520zl 

Pszenica P 1450zl

Pszenzyto 1260zl

Jeczmien 1250zl 

Zyto 1200zl  

Groch 1500zl 

Cennik wazny od jutra od godziny 7

Pozdrawiam 

Wipasz S.A

Netto czy brutto te ceny?

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Jakub667 napisał:

Witam . Czy są tu osoby oszukane przez firmę Agro-Skup Dawid Szewczuk Makarówka 77, 08-206 Makarówka ?

Znam takie osoby. Slup radnego PiS Marka Gromadzkiego. O tej firmie głośno na fb i wszystkich innych social mediach od roku i dalej naiwnych znajdują. 

• 0
Opublikowano
41 minut temu, stach12 napisał:

pomału przestaje się dziwić dlaczego to ziarno nie tanieje i wszyscy magazynują

nie sprzedajecie  pomimo że zboże bardzo drogie bym rzekł , bo za bardzo nie ma co kupić za pieniądze za ziarno  hahaha

z hektara zysk w miare dobry bo kilka tysięcy , ale jak się ten zysk przeliczy na towar który by mógłby  potencjalny rolnik nabyć za  gotówkę ze zysku po sprzedaży ziarna  to się płakać chce hahah

np. nawóz z hektara pszenicy  zostaje 3500 zysku Q..wa braknie na tone nawozu haha jaki jest sens cały zysk z hektara wyłożyć na nawóz który się powinno wysiać na 1 hektar

nie inaczej jest z maszynami , ciągnikami budowlanką itd.

bo albo drogie albo nie ma na stanie , o kredytach nie wspomne , bo albo zdolności brak albo mało kogo stać na spłate

każdy tylko sprzedaje ile musi i kuka na giełdy hahaha problem w tym że ci na giełdach sprzedają  robią to w  sekundę , ci co na skupach  upychają już tacy szybcy nie są haha zanim nasypie przyczepę do pełna to dostanie telefon żeby nie przywoził

podejrzewam że od magazynowania mase ludzi  psychicznie się wykończy , magazyny popękają i przyjdzie taki dzien że cena poleci 50 % w dół i wszystko wróci powoli do normy , albo będzie taka inflacja że zanim zdąży przelew zrobić to cena 3 razy wzrośnie

Socjologiczno psychologiczno ekonomiczny wywód dlaczego zboże drozeje

• 0
Opublikowano

najlepszy tekst o nawozach, że za 3500 zysku z hektara nie kupi się nawozów żeby obsiać hektar 🤦🤦 kto sieje tone nawozu na hektar? 😳 reszta jego tekstu tak samo pisana jakby się naćpał przedtem...

• 0
Opublikowano

Wczoraj byłem sprzedać swoje ziarno. Podjechałem pod wagę a przede mną na wadze stoi ukraiński tir wypełniony pszenica i pobierają próbki... 

Pozwolili na tranzyt przez Polskę i są tego efekty...

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, stach12 napisał:

podejrzewam że od magazynowania mase ludzi  psychicznie się wykończy , magazyny popękają

Po sasiedzku juz tak się stało. Stara stodoła której ściany nie wytrzymały konfrontacji z ilością zboża i ładowarka z wysięgnikiem. Chęć zmagazynowania wygrała ze zdrowym rozsądkiem.

• 0
Opublikowano

Ja podziwiam sypiących na stropy.

Mam hale z wieńcem na 2m wysokości i mam obawy sypać do tych dwóch metrów

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, turtojs napisał:

najlepszy tekst o nawozach, że za 3500 zysku z hektara nie kupi się nawozów żeby obsiać hektar 🤦🤦 kto sieje tone nawozu na hektar? 😳 reszta jego tekstu tak samo pisana jakby się naćpał przedtem...

JANUSZU !!!!

tony za 3500 nie kupi

a jak się chce dobrze zebrać to się więcej dawało

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, Agrest napisał:

Ja podziwiam sypiących na stropy.

Mam hale z wieńcem na 2m wysokości i mam obawy sypać do tych dwóch metrów

Też mam taką oborę z wysokim wieńcem, belki są i podparte słupami bo kiedyś chlewnia była ale jeszcze nigdy nie sypałem na niego, dziadek twierdził że dobrze zazbrojony niby.

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, turtojs napisał:

Tak  w sumie  NPK  to  średnio  koło  tony  na  hektar  wychodziło   -  ale  przy  tych  cenach nawozów  to  by  trzeba  w  Totka  wygrać  żeby  kasy  stykło

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, jacek1296 napisał:

Lokalna mieszalnia zapłaciła 1540netto za pszenicę 10,5 białka, 71 gęstość.

Towar w teorii niewiele lepszy od słynnego szoszońskiego (ukraińskiego) i taka cena? Raptem 6 dyszek gorsza od tej na matifie, czyli wbrew propagandzie skupników wszelakich boją się wzrostów na giełdach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v