Gość

Ceny bydła 2021

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Cybulek17    1922
36 minut temu, przemek28_28 napisał:

 

No i jak ktoś miał 100 sztuk to kupił mniejszy wóz niż na 300🤣🤣🤣🤣🤣🤣 także @Cybulek17 pisanie ze 100 a 300 to, to samo to LIPA.

Wóz zawsze kupuje się na wyrost , podstawowa zasada.  A takiego na 300 sztuk nie ma , trzeba mieszać dwa

1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Tata albo dziadek kupił, to dziś panisko, a ma 20-25 lat i ojciec za***rdala, z dziadkiem🤣

Dziadków nigdy nie miałem, ojciec przy hodowli nie robi  bo ma ziemie do ogarnięcia i zdrowie nie to . Od małego gówniarza pchałem taczke z gnojem często po kolana w błocie, ta robota brzydła mi 1000 razy a zawsze chciałem więcej bo ja poprostu to lubię i  takie życie mi pasuje . A ty  nie lubisz tego robić i się męczysz 

Tak mam czas dla znajomych 

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marijusz    556

Od poniedziałku bydło w dół !!! W izraelu pierdo......ła trybuna , zgineło około 200 dorodnych konsumentów  i nagły spadek popytu to powód do obniżek na naszym ryneczku😀

  • Like 1
  • Haha 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maczopestka    130

Smutna prawda jest taka, że wróciliśmy do cen z przed 10 lat i powiało optymizmem w branży bo cielaka trudno kupić. Problem jest taki, że koszty znacznie wzrosły w tym czasie i opłacalność nie jest taka jak 10 lat temu! A już najgorzej jak komuś matematyka nie jest obca i zacznie liczyć to się okazuje, że z etatu do biznesu trzeba dołożyć. Lubić tą robotę to mało, to już trzeba kochać żeby ten wózek ciągnąć dalej...

  • Like 2
  • Thanks 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cybulek17    1922

Na wspaniały wzrost opłacalności bym nie liczył raczej nie realne. Za duże uzależnienie od innych.  Wysoka cena cielaka i białka zjada zysk

Może stada podstawowe w pełnym biegu są bardziej rentowne

Edytowano przez Cybulek17

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemek28_28    2111

No wlasnie, @Cybulek17napisałeś wkoncu prawdę. Przy samej produkcji roślinnej mniej sie narobisz, jak ojciec prowadził gospodarstwo to zawsze było tak ze jak sie przerobiło przez zwierzeta to było sporo więcej niż sprzedać tylko plony i wtedy to było super, dziś przerabiając przez zwierzeta ma sie porównywalnie do produkcji roślinnej, przy duzo niższym nakładzie pracy.

Edytowano przez przemek28_28

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bugii    689

I co sie klucicie. Niech ten co chce trzyma bydlo. Bedzie co zrobic z  cielakiem. 

U mnie w marcu ostatnie byki schodza. I zostaja juz tylko krowy. Areal mi sie zbytnio powiekszyl zeby tracic czas na opasy. 

A obecnie na doplaty 3 dniowe byczki hf ida opo 700zl, hf/sm 900 zl. Oby tak dalej. Nawet sprzed doplat zarlaczki 3 miesieczne poszly. I tylko pytania czy aby do doplat nie skladane...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemek28_28    2111

Nie kłócimy. Poprostu nie popieram hurra optymizmu, bo matematyka nie kłamie, jak to liczysz sumiennie to wychodzi kiepsko. Jak ktoś ma duzo lak i karmi sianem to Ok, ale obiewanie pol kukurydza, zbożem, i trawami dla opasow to sie nie kalkuluje. @Yoda czy @debrzyna jak maja na wypasie to u nich ten zysk jest naprawdę spory

  • Thanks 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Jak widzę te wpisy rozwojowcow to jestem przekonany że tylko  zielony ład i normy mogą zahamować gigantyczną nadprodukcje. 20 lat temu 2 byki w miesiącu dobry wynik na wszystko starcza ,10 lat 3 a ostatnio 10 na miesiąc  .zwiększanie produkcji już kładzie drób i trzode położy i bydło. 

Dac i 12 zł za hfy to zaraz większość zamiast się ucieszyć że przy swojej produkcji może godnie żyć to poleci po kolejnego profa bo trzeba się dalej rozwijać .towar z którym trzeba się napraszac nigdy nie ma ceny. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maczopestka    130
5 minut temu, HF86 napisał:

Jak widzę te wpisy rozwojowcow to jestem przekonany że tylko  zielony ład i normy mogą zahamować gigantyczną nadprodukcje. 20 lat temu 2 byki w miesiącu dobry wynik na wszystko starcza ,10 lat 3 a ostatnio 10 na miesiąc  .zwiększanie produkcji już kładzie drób i trzode położy i bydło. 

Dac i 12 zł za hfy to zaraz większość zamiast się ucieszyć że przy swojej produkcji może godnie żyć to poleci po kolejnego profa bo trzeba się dalej rozwijać .towar z którym trzeba się napraszac nigdy nie ma ceny. 

Zielony ład to jedna djp na ha i te obory na opasy w ciągu kilku lat mogą być adaptowane na garaże😁

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
10 godzin temu, Mikruss napisał:

Jak ktos chce pracowac i ma sily niech pracuje. Dla przykladu u mnie w okolicy facet 72 lata 400 opasow i prawie 1000 swin i sam z zoną na gospodarce. A i jeszcze chyba ze 160 ha do obrobienia......

Ale komu to robi ? Mają następcę ? Czy rodzina będzie się bić o spadek i kase 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cybulek17    1922
27 minut temu, HF86 napisał:

Jak widzę te wpisy rozwojowcow to jestem przekonany że tylko  zielony ład i normy mogą zahamować gigantyczną nadprodukcje. 20 lat temu 2 byki w miesiącu dobry wynik na wszystko starcza ,10 lat 3 a ostatnio 10 na miesiąc  .zwiększanie produkcji już kładzie drób i trzode położy i bydło. 

Dac i 12 zł za hfy to zaraz większość zamiast się ucieszyć że przy swojej produkcji może godnie żyć to poleci po kolejnego profa bo trzeba się dalej rozwijać .towar z którym trzeba się napraszac nigdy nie ma ceny. 

Przypominam tylko , że rynek jest globalny i Żydek czy Włoch przejmie się spadkiem produkcji wołowiny w Polsce tak samo jak tym , że w kiblu zabrakło papieru. 

Nie liczcie , że jak pogłowie spadnie to ubojnie nas ozłocą albo handlarz da córkę za kanion bydła.  U nas ma być tanio a jak nie to znajdą sobie tańszego producenta 

  • Like 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Akurat w ue z krajów eksportu to Polska jest najtańsza. Nie liczę na cuda ale ciągłe zwiększanie produkcji to droga do nikąd .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bugii    689

No kury ciagle zwiekszali po 20% rok do roku i teraz zalamanie. 

Z co do swin to zjadamy 2 razy wiecej niz produkujemy a przyjada niemieckie i ceny zalosne. 

Co do bydla to masz argentyne z tanim bydlem i umowe   handlowa z ameryka lacinska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Berthold    983
35 minut temu, HF86 napisał:

Akurat w ue z krajów eksportu to Polska jest najtańsza. Nie liczę na cuda ale ciągłe zwiększanie produkcji to droga do nikąd .

Jak to słyszę to tak jakbym Wojciechowskiego pakującego w Dupe... (Pude znaczy) słuchał, przepraszam za omyłkę pisarską... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bananek    16932

A słyszeli, że wojciechowski chce zebysmy najdalej 170km od domu sprzedawali swoje produkty?

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemek28_28    2111
3 godziny temu, Bananek napisał:

A słyszeli, że wojciechowski chce zebysmy najdalej 170km od domu sprzedawali swoje produkty?

Chłop pańszczyźniany w nowej odsłonie.

  • Like 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mateusz1q    1842

Kazdy mówi że się nie opłaca, a każdy w okolicy zwiększa. Ludzi na świecie coraz wiecej więc mięso pójdzie. Ale do Izraela swoich nie sprzedam

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemek28_28    2111

@Mateusz1q powiem tak, zacznij budować swoją oborę za 600 tys i zobaczymy kiedy ja spłacisz. Każdy zwiększa bo monety po sprzedazy 15-20 sztuk sie nie odliczają względem sprzedazy 10 sztuk 10-15 lat temu, żeby mieć tyle samo na kupce trzeba więcej hodować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komizmo    2696

No unia szykuje już plan ratunkowy na wypadek kryzysów żywnościowych po wprowadzeniu od pola do talerza. Czyli wykreowanie problemu i zarządzanie nim. Czytaj: za mordę chołotę

To nie komisarz Wojciechowski tylko "misjonarz" Wojciechowski. Z misją cofnięcia w czasie europejskiego rolnictwa o 100 lat

  • Like 5
  • Sad 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
26 minut temu, Mateusz1q napisał:

Kazdy mówi że się nie opłaca, a każdy w okolicy zwiększa. Ludzi na świecie coraz wiecej więc mięso pójdzie. Ale do Izraela swoich nie sprzedam

A jaki masz na to wpływ gdzie pojadą?

A I faktycznie tam całego nie sprzedaż, zad w europie zostanie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mars721    0
Dnia 29.04.2021 o 19:45, Baks00 napisał:

Ktos podzielii sie opinia ubojnia Artus Irena Pawlonka?

Witam

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mars721    0
Dnia 29.04.2021 o 19:45, Baks00 napisał:

Ktos podzielii sie opinia ubojnia Artus Irena Pawlonka?

Witam.W Maciejowicach ten zakład? Kolego... Rok temu tam zawiozlem i powiedzialem że pierwszy i ostatni raz z nimi handlowałem.... Miałem dwa mieszańce jeden coś około 650 kg drugi ładniejszy. Tak mi to wyklasowali że lepiej nie mówić...Po d... dostałem na nich zdrowo! Lepiej bym wyszedł jak bym na samochód ich puścił do  handlarza niż się z nimi tłuc tracić dzień i sprzedawać tam poubojowo...Tam nie ma pszerobu i warunku na to ..! Słabo to wszystko wyglądalo....Jak tam byłem to magazyn pełny że 200 sztuk powiązanych co najmniej ... One tam że 2 dni czekały jak nie dłużej  na swoją kolej ...A miały być bite tego samego dnia  tak było mówione telefonicznie... Nigdy więcej powiedziałem że nie zawiozę tam....To był najgorszy handel w moim gospodarowaniu! Odechciało mi się  byków jak zobaczyłem fakturę....

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolr2    767

Nie lej wody kolego bo ten zakład najlepiej płaci w okolicy. Po drugie za dzień lub dwa mięso z byka nie zginie więc tu fantaziujesz. Fakt że oddawałem im na żywo ale waga ogólna kasa na czas. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Podobna zawartość

    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2023? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu 
       
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Przez donweter1989
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. Początek roku wygląda mało optymistycznie, a jak będzie dalej?
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontynuacja wątku 2022:
       
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj