Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z pewnego źródła info że większość idzie do Skiby,już nawet na przerosty nie zwraca uwagi

@soltys48sprawa wyjaśniona u samego źródła , duża część idzie dalej do Marcinkowskich reszta idzie do .......Stokłosy na Łuków[Skiba odpada właśnie ze względu na wagę półtusz i popierniczoną klasyfikację, 110kg półtusze], co do cen 9,25-9,30 netto E

Edytowane przez ws71
Opublikowano
29 minut temu, ws71 napisał:

 

@soltys48sprawa wyjaśniona u samego źródła , duża część idzie dalej do Marcinkowskich reszta idzie do .......Stokłosy na Łuków[Skiba odpada właśnie ze względu na wagę półtusz i popierniczoną klasyfikację, 110kg półtusze], co do cen 9,25-9,30 netto E

A o nowej gałęzi działalności wspomniał?

Opublikowano

Witam, posiadam hodowlę w cyklu zamkniętym ale chciałbym dokupić prosięta. I teraz pytanie: Gdybym miał później  do sprzedaży tuczniki dajmy na to 10 swoich i 10 tych zakupionych z innego numeru stada to jak jest ze świadectwem? Czy muszę mieć dwa na na oddzielne numery stad?

Opublikowano

w Niemczech na zero a marcinkowscy też obniżyli, trochę to zaczyna pachnąć z mową cenową, może jak UOKiK zrobi kontrolę i nałoży karę po kilka milionów to skończą sobie rekompensować cenę niemieckiej padliny naszym kosztem.

Opublikowano

A wiadomo coś o tych dopłatach wojennych do cyklu zamkniętego bo coś czytałem że na początku stycznia nabór a nic nie słychać 

Lokalna ubojnia 7.1+VAT pośrednicy dopiero po 8 mają kupowac

Opublikowano
1 godzinę temu, adamn999 napisał:

w Niemczech na zero a marcinkowscy też obniżyli, trochę to zaczyna pachnąć z mową cenową, może jak UOKiK zrobi kontrolę i nałoży karę po kilka milionów to skończą sobie rekompensować cenę niemieckiej padliny naszym kosztem.

Do UOKIKU z nimi! Jestem za! Powinna obowiązywać cena niemiecka i koniec, a u nas za całe samochody ledwo 7.6 chcą płacić. Przecież to łatwo policzyć:

2.0€ x 0.78 = 1.56€

1.56€ x 4.68zł = 7.30zl

Hmmm… zaraz zaraz…

No dobra. Do UOKIK to może nie. Może do niemieckiego UOKIKU?

 

Opublikowano
35 minut temu, ws71 napisał:

@adamn999Ciekawe że we wczorajszych notowaniach podają 9.30 i jednocześnie już na poniedziałek 9,10, oj żeby się nie przeliczyli

Pewnie mają dograne dostawy z NIemiec bądź z ferm, a droższe zakupy tradycyjnie rekompensują sobie łupieniem małych dostawców.

  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, damianos95 napisał:

A wiadomo coś o tych dopłatach wojennych do cyklu zamkniętego bo coś czytałem że na początku stycznia nabór a nic nie słychać 

 

Miałem sprawę w agencji i przy okazji zapytałem to podobno 18 stycznia nabór. 

Opublikowano
Peron napisał:

1 godzinę temu, adamn999 napisał:

w Niemczech na zero a marcinkowscy też obniżyli, trochę to zaczyna pachnąć z mową cenową, może jak UOKiK zrobi kontrolę i nałoży karę po kilka milionów to skończą sobie rekompensować cenę niemieckiej padliny naszym kosztem.

Do UOKIKU z nimi! Jestem za! Powinna obowiązywać cena niemiecka i koniec, a u nas za całe samochody ledwo 7.6 chcą płacić. Przecież to łatwo policzyć:

2.0€ x 0.78 = 1.56€

1.56€ x 4.68zł = 7.30zl

Hmmm… zaraz zaraz…

No dobra. Do UOKIK to może nie. Może do niemieckiego UOKIKU?

 

2euro x 4,68 = 9,36 u nas 9,20 za E a gdzie koszt transportu świń z DE

Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Pewnie mają dograne dostawy z NIemiec bądź z ferm, a droższe zakupy tradycyjnie rekompensują sobie łupieniem małych dostawców.

I tutaj Ciebie zszokuje zdarzają się dni gdzie w  niemieckich ubojniach cała dniówka jest poświęcona na bicie świń z polskimi numerami gospodarstw

Opublikowano (edytowane)

Przypuszczałem, że na zachód jeżdżą półtusze z polskich świń, ale tutaj wychodzi "renoma" polskich handlarzy, że Niemcy wolą dokonać uboju u siebie. Polacy jedzą hiszpańską, holenderską, belgijską, niemiecką przemysłówkę, a zamożny konsument z zachodu polskie mięso. Okoliczne małe masarnie ze względu na koszty starają się dawać jak najmniej polskiego mięsa (tylko tyle, żeby dobrze związało), a reszta to zachodnia przemysłówka z lokalnej ubojni. Ten proceder trwa od lat. Później w domu mówią, że jestem wybredny, bo nie chcę jeść kupnych wędlin, nawet od okolicznych masarzy.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726
       
       
       
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024
       
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v