Skocz do zawartości

Yoda

Members
  • Zawartość

    472
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

17 Good

O Yoda

  • Ranga
    Zaawansowany
  • Urodziny 24.08.1986

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnio na profilu byli

4496 wyświetleń profilu
  1. kupie herefordy i szkockie

    Dużo ludzi uważa, że hh to dziadostwo i po części ma rację. O ile LM czy szaroleza każdy jakoś karmi to sporo ludzi uważa że hh/angus to rasa taka jak szkockie że cały rok na dworze plus zimą od czasu do czasu jakieś badyle koszone w sierpniu się wrzuci i przeżyją. Owszem przeżyją ale jak takie bydło rośnie i wygląda? Wystarczy popatrzeć jak wygląda hereford dobrze wyrośnięty i zbudowany a jak wygląda wiekszość hereforda z gospodarstw "ekologicznych". Ile stad korzysta z inseminacji? W przypadku hereforda nie jest to problem bo krowy bardzo spokojne (sprawdzone u siebie). Jak sprzedałem w tamtym roku odsada na tuczarnie znajomemu to był w szoku że hereford może tak rosnąć bo od zawsze jak brał odsady hereforda to odstawały od innych.
  2. Mój czołowy Franek

    Dołączam sie do pytania. Jaka waga i wymiary oczywiście orientacyjnie.
  3. simental czy limousine

    Tabelki są na dobrą sprawę nieaktualne. Są herefordy co rosną 2kg/dzień i są byle jakie LM które rosną max 1kg dziennie. Wszystko zależy do genetyki. Największa hodowla bydła mięsnego w Polsce ma głownie angusa i simentala dlaczego? Bo sprzedają mięso a nie zarabiają na wciskaniu każdemu LM zeby potem to odkupić sprzedać na export.
  4. buhaj hereford FULANO P

    RZF 103. Czyli dobry ale są lepsze jak masz wybór...
  5. System QMP

    Dokładnie. Ja mam teraz na sprzedaż 11 sztuk HH. Na wbc dają 12,80 netto za O. Za kolejne klasy 0,40 więcej. Pewnie w kontraktacji dołożą trochę i do 15 za U niewiele będzie brakować. W TopAgrar jest artykuł o QMP. I tam jest 15 za U ale przy sprzedaży przez grupę.
  6. Rasa Blonde d'Aquitaine

    Jest większa, lepiej umięśniona, ma lepsze przyrosty. Ale jednocześnie ma większe wymagania żeby swoje zalety pokazać.
  7. czy hodowla bydła mięsnego jest opłacalna?

    Ja tylko napisałem jak to wygląda w praktyce w firmie która liczy wszystko. Czasami można się nieźle zdziwić gdyby u siebie dokładnie wszystko policzyć. I to wcale nie chodzi o rasę ale o to żeby pokazać jaki jest zysk jednostkowy na sztuce. Dlatego w USA są feedloty na 20-50 tys sztuk a nie obórki na 100 byczków. Dlatego zachodnia Europa ma takie dopłaty do produkcji wołowiny. Ekonomia jest brutalna i tyle.
  8. czy hodowla bydła mięsnego jest opłacalna?

    Na jednym ze szkoleń przedstawiciel b.dużej hodowli pokazywał swoje wyliczenia z opasu. Koszt produkcji przy swoim odsadzie LM 8,30a przy kupnym 8,50. Zarabiają dopóki na eksport jest cena ponad 9zł/kg. Co bedzie jak trzeba będzie sprzedać na kraj?
  9. System QMP

      Nie każdy kryje BB albo CH bo po prostu nie ma na to warunków. Jak wg Państwa doświadczeń wybijają się angusy i herefordy. Wagowo można spokojnie zrobić 800kg  bez dużej ilości łoju przy dobrej genetyce. I jaka jest różnica w cenie między R a U.
  10. System QMP

    Ile procent sztuk mieszańcowych innych niż LM wybija się w U2?
  11. czy hodowla bydła mięsnego jest opłacalna?

    Jak podpiszą umowę handlową i zacznie płynąć wołowina statkami bez cła to wtedy zobaczymy jak będzie z opłacalnością w tych super oborach wybudowanych za kredyty. Amerykanie szybko zweryfikują kto taniej wyprodukuje. ten co trzyma tysiące sztuk na samym wybiegu czy Polak kilkadziesiąt sztuk w betonowym bunkrze za kilkaset tysięcy zł...
  12. System QMP

    U mnie teraz też są na luzie. Głównie przemawia to że (podobno) płacą na wbc o 1zł wiecej. A na dobrą sprawę produkuje cały czas to samo i tak samo. Chociaż z tego co pamiętam to byki do 16 miesięcy tylko a przy dzisiejszych cenach cielaka/odsada słabo sie to kalkuluje. Lepiej sprzedawać jak najwieksze bo za drogi zakup odsada.
  13. System QMP

      Jakiś czas temu interesowałem się tym systemem i nie wszedłem w to tylko dlatego że trzymałem bydło uwięziowo po odsadzeniu od mamek. Co takiego ma wołowina QMP czego nie ma każda normalna wołowina od polskiego producenta? Antybiotyki i hormony są zabronione. Każdy karmi albo kukurydza albo kiszonka z traw i do tego odpowiednia pasza treściwa. Więc jakie specjalne zabiegi stosuje system QMP że jest ona lepsza? Na razie brutalna rzeczywistość pokazuje że najlepiej umięśnione sztuki są wypychane na eksport bo po prostu jest tam lepsza cena. U nas zostaje to czego arabowie nie chcieli.
  14. System QMP

    Kolejny urzędniczy absurd. Wsadź do dwóch różnych słoików zboże QMP i "zwykłe". Czym się będą różnić? Zrzeszenie wprowadza system i od razu wsparcie z PROW na spłatę kosztów certyfikatu. Sami na tym nieźle zarabiają. Czym się różni wołowina QMP od "normalnej"?  A gdzie różnice rasowe? Wołowina od ras brytyjskich dobrze opasionych z wyraźnym marmurkiem to całkiem inny towar niż wołowina od ras francuzkich. Cwaniactwo i niepotrzebny szum medialny wokół zrzeszenia. Jak to w Polsce bywa wszyscy chcieli rządzić to trzeba było zrobić dwie konkurencyjne organizacje bo zawsze można mieć 2 prezesów, zastępców, członków itp.
×