Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale nie wiem czy to nie fikcja. Gość poszedł równo ze mną na kontrakt to dostawał podobną cenę. No ale kto broni iść na udziałowca? Nie przyjmują na członka spółdzielni?

Opublikowano

W Rykach o 1 groszu to nieprawda. Ma natomiast być więcej prób w ciągu połowy miesiąca bo jakość mleka się pogorszyła i będzie albo 3 miesiące na wyprostowanie tego albo temu Panu podziekujemy. 

Co do tego hodowcy to może spokojnie jak skończył spłacać w tym roku to może ma to pod ubezpieczeniem i mu to ubezpieczyciel wynagtodzi. Wziął 700 krechy. Agencja oddała 60 procent. To do spłaty zostało 280. Obora tez bliska spłaceniu pewnie my stawialismy w 2010 to już jest rok po aktualnie stawi się druga także to nie jest tak że ta Krecha na siebie nie zarabia 

Opublikowano

Poleci ktoś aplikacje do prowadzenia stada mlecznego? Zastanawiam sie nad "moje stado" i "Sol". Temat dotyczący owych aplikacji umarł więc wolałem zapytać tutaj..

Opublikowano
3 godziny temu, Farmer6820 napisał:

W Rykach o 1 groszu to nieprawda. Ma natomiast być więcej prób w ciągu połowy miesiąca bo jakość mleka się pogorszyła i będzie albo 3 miesiące na wyprostowanie tego albo temu Panu podziekujemy. 

obecnie ser rycki jest jednym z lepszych na rynku i chyba smakiem i aromatem przebił królewskiego z sierpca  , tylko czy to po trosze nie jest zasługa różnorodnosci mleka z jakiego jest produkowany ?  z typowo fermowego mleka chyba tak dobry produkt nie wyjdzie  ,a tak jest tam pewno troche małych rolników co krowy pastwiskują .   Ale ser rycki polecam spróbować , 

Opublikowano

Może spróbuję. Kupiłem niedawno królewskiegi z Sierpca i  ledwie 2 plastry przez gardło przeszło. Gorzkie jak cholera, resztę wyrzuciłem. W starych kopertowych opakowaniach smakował jeszcze dobrzs a teraz nie opakowania i nowy ujowy smak.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, jarecki napisał:

obecnie ser rycki jest jednym z lepszych na rynku i chyba smakiem i aromatem przebił królewskiego z sierpca  , tylko czy to po trosze nie jest zasługa różnorodnosci mleka z jakiego jest produkowany ?  z typowo fermowego mleka chyba tak dobry produkt nie wyjdzie  ,a tak jest tam pewno troche małych rolników co krowy pastwiskują .   Ale ser rycki polecam spróbować , 

W moich okolicach (Ryki) najwięcej jest właśnie gospodarstw liczących  10 - 40 sztuk bydła i właśnie kiedyś spotkałem się z opinią, że różnorodność pasz pobieranych przez krowy powoduje polepszenie walorów smakowych mleka.  Ojciec kiedyś opowiadał, że jak pojechał do pracy na początku lat '90 do Niemiec na gospodarstwo to mówił, że smak mleka wydawał mu się gorszy od tego od naszych krów, które nie widziały żadnych kiszonek i dodatków paszowych ale to tylko taka subiektywna opinia.

Edytowane przez mariusz4321
  • Like 1
Opublikowano

@Farmer6820 dostanie zwrot z około 500, bo 200 to zakup pola i spłata części zadłużenia, ciągnik nie był już ubezpieczony, gabinety weterynaryjne nie chcą przyjeżdżać, brakowanie duże a rozród leży, okoliczni usługodawcy go omijają, 

U mnie teraz 2 razy przekroczenia były, i na płytce z ogólnego nie widać żeby było złe mleko, na sztukach jedna przed zasuszeniem pokazała,mleko przez sączek ładnie leci a wynik 597 wcześniej 581 tu się zaczynało zapalenie wymienia i płuc, we wsi teraz u każdego problemy, mleko spadło, tu na forum widać to samo się dzieje.

O 1gr. mówił mi sąsiad który pracuje w federacji, i jeden radny.

Opublikowano

Z federacji to różne rzeczy mogą mówić ale tych ich podwyżek mleczarnia żadna nie będzie sponsorować 😁 a kto tam jest z Twojego terenu jeśli mogę wiedzieć? Podobno są takie przypadki że właśnie kiedy próby były brane bylo okey a za jakiś czas nagle srednie z komór samochodów kosmos a to właśnie też wpływa na smak sera i parametry mleka

Opublikowano
6 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Może spróbuję. Kupiłem niedawno królewskiegi z Sierpca i  ledwie 2 plastry przez gardło przeszło. Gorzkie jak cholera, resztę wyrzuciłem. W starych kopertowych opakowaniach smakował jeszcze dobrzs a teraz nie opakowania i nowy ujowy smak.

Mam tak samo. Jeszcze 3-4 lata temu kupowałem bardzo dużo sera i był to tylko Królewski z Sierpca. Jednak to co jest produkowane obecnie to nawet koło sera z tamtego okresu nie stało. Nie wiem jaka jest przyczyna: czy zmienili proces wytwarzania, recepturę czy po prostu jakość skupowanego mleka po przejęciu Żuromina tak spadła.

Opublikowano

Dla mnie krowleski z kawalka smakuje inaczej jak z tej koperty na korzysc koperty. Najlepszy dla mnie jest ser ksiazecy. Na miecha u nas schodzi ok 3kg sera takze teoche tego przerobilem juz

Opublikowano

Ciekawe skąd Łowicz wziął na to pieniążki? 😂

Opublikowano (edytowane)

Może założyli gps-y na bakach od mleczarek, zaraz kilka milionów do przodu. A tak na poważnie to gratulacje dla Łowicza. Kiedy udziały zaczniecie wypłacać? Ktoś coś wie?

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

SM Ryki il.9600 l. bi. 3,23 tł. 4,55 cena 1,42 zł. brutto, ryczałt

Opublikowano

http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/mleczna-sroda-osm-lowicz-bedzie-rozszerzac-marke-roslinna-bez-deka-mleka-wywiad,173364.html

O co w tym wszystkim chodzi? 🤔 Spółdzielnia mleczarska powołana przez jej właścicieli do skupu mleka i maksymalizacji jego ceny dziś kupuje olej rośliny który jest w trendzie odwrotnym na całym świecie i mówi że produkty od zwierzęce są bleeee? Coś tu chyba jest nie tak. 

Z tymi podwyżkami to nie było tak że tym najmniejszym zabrano -6gr a tym największym dano +5gr? 

Wie ktoś jaką ustalono na walnym maksymalną sumę zobowiązań spółdzielni? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v