Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko mam z kartami wydajność 10 500 z obory byczki też sprzedaję na rozpłodowe. Ostatnio za takiego po Starello i matce 12 500 wzięłam 900 zł, ale ciężko idzie coś sprzedać, bo to nawet nie o cenę idzie tylko brak zainteresowania.

Opublikowano
2 minuty temu, tumiwisizm napisał:

U mnie ostatnio trochę pada ale nie wiem czy to coś da, kukurydza totalnie spalona nawet metra nie ma. Jak myślicie można taką skosic kosiarka i zbelowac?

Słyszałem, że tak robili prasą z nożami. Sam rzuciłem kiedyś ma pole w lipcu przed siewem trawy jednorocznej z jęczmieniem. Kukurydza w październiku miała ponad 1m i poszło to w bele a zimą do paszowozu. Niedojadów nie było. Sam chyba większość tej najgorszej przyczepą zbiorę. Chyba 32 mm teoretycznej długości cięcia i może zjedzą bez niedojadów. Zapłacenie za usługę sieczkarnią 850/ha przewyższy pewnie wartość tego co będzie na polu. 

Opublikowano
25 minut temu, komizmo napisał:

850 za ha to ze zwozeniem i ubijaniem? 

Tylko koszenie i odwóz. Nikt w okolicy nie ma w ofercie formowania. Jest firma, ale 30 km ode mnie i biorą jakoś 1100 zł/ha za pełną usługę.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Krowiarka napisał:

I znowu nie padało, wszystkie burze poszły bokiem. Nasza mleczarnia nie obtaniła mleka, ale widać, że jest kryzys. Miałam dwie jałówki do sprzedania ogłoszone tu i tam. Miałam tylko jeden telefon i jedną sprzedałam i to dobrze, bo poszła za 7 000, drugą przeprowadziłam na oborę. Generalnie zero zainteresowania kryzys paszowy i cenowy mleka. Byczki mi stoją, krowy wybrakowane też, mam też cieliczki do sprzedania. Jednym słowem masakra. 😢

A my wczoraj mieliśmy ładny deszcz. Kukurydza od 2 do 3.5 metra bo pole  mozaika. 

Co do ceny to niby nie obniżyli ale parametry to jada w dół tłuszcz z 4.47 zjechał na3.98 a białko z 3.52 na 3.16 a dodam że krowy dostają to co przedtem +wysłodki i kiszone ziarno kukurydzy. 

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

chyba firma usługowa z łomzy w czasie suszy brała nie od ha .qq tylko od przyczepy coś 300 zł ze 3 lata temu , a przyczepy mieli spore 

Agrotechnik Tafiły mieli klienta full wtedy... to w 2015r było jak qq była metrowa po górach. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 12.07.2019 o 10:08, jimmy871 napisał:

IMG_20190712_100020.jpg

Proponuje przedstawiać swoją cene w taki sposób aby nie było wątpliwości.

Cena Lacpol

Z tego co wiem grupy Lacpol już nie ma, przejęła ją Grupa Polmlec to dlatego taka obniżka. Najlepsze że mniejszy przejął większego, a ta obniżka to na odprawy prezesów poszła. Masz taką samą f-re jak Ja i widzę że tą śmieszną umowę podpisałeś na którą Ja się nie chciałem zgodzić.

Opublikowano
23 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Od ciemnej do jasnej, ale to bzdura. Moje też gorzkie, bo przegrzane i nie mają tego smaku. Wioskę obok też jeden podobno kapituluje. Obora ze 3 lata temu wybudowana, wiosną jeszcze dzierżawy wziął od rodziny, obsiał, usługę zbioru przyczepami wynajął i nic nie wskazywało, żę zbańczy. 

Tak samo i sałata była gorzka ale bacine stare metody obieramy ogórki i wkładamy je do wody normalnej kranowej trzymamy jakiś czas oodaje wtedy gorycz wodzie tak samo sałata wystarczy ja namoczyć potem wyjąć i bedzie już normalna . 

U nas jest dużo sprzętu usługowego i cięcie z worzeniem bez gniecenia to koszt od 600zł/ha(nowa firma wboja sie w rynek ) do 800 za ha stare wyżeracze 

Opublikowano
12 godzin temu, robert1226 napisał:

A my wczoraj mieliśmy ładny deszcz. Kukurydza od 2 do 3.5 metra bo pole  mozaika. 

Co do ceny to niby nie obniżyli ale parametry to jada w dół tłuszcz z 4.47 zjechał na3.98 a białko z 3.52 na 3.16 a dodam że krowy dostają to co przedtem +wysłodki i kiszone ziarno kukurydzy. 

U mnie też parametry niższe niż w Ocenie, ale to od upałów ;) jak ja z zazdrością patrzę na te wasze burze, gdy nas wszystko omija. Kukurydza u mnie nawet do 2 metrów, ale podsycha i skręcona. To że urosła to zasługa dobrych odmian. Dzisiaj sprzedałam 3 krowy cena zleciała tylko 50 groszy dobre i to.

Opublikowano
23 godziny temu, Krowiarka napisał:

I znowu nie padało, wszystkie burze poszły bokiem. Nasza mleczarnia nie obtaniła mleka, ale widać, że jest kryzys. Miałam dwie jałówki do sprzedania ogłoszone tu i tam. Miałam tylko jeden telefon i jedną sprzedałam i to dobrze, bo poszła za 7 000, drugą przeprowadziłam na oborę. Generalnie zero zainteresowania kryzys paszowy i cenowy mleka. Byczki mi stoją, krowy wybrakowane też, mam też cieliczki do sprzedania. Jednym słowem masakra. 😢

witam mogę kupić od pani cieliczki i byczka

Opublikowano
Dnia 22.07.2019 o 08:08, leszek1000 napisał:

To zarobią kokosy 

Raczej normalne pieniądze, ale idiotow nie brakuje co robią usługi koszenia i odwozu po 700

Opublikowano
16 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Ja bym wolał zrobić 2ha po 1200 niż 40 po 700. Zarobek z 3 x mniejszy ale roboty i eksploatacji sprzętu 20 x mniej. :)

No tak tylko jak ktoś jest ustawiony typowo na usługi to on chce zarobić jak co chwilę będzie przejeżdżał z gospodarza do gospodarza to przez dzień zrobi maks 10 hektarów policz paliwo, pracowników, amortyzację maszyn. Więcej mu zostanie jak skosi 25 po 700

Opublikowano
15 godzin temu, Krowiarka napisał:

U mnie też parametry niższe niż w Ocenie, ale to od upałów ;) jak ja z zazdrością patrzę na te wasze burze, gdy nas wszystko omija. Kukurydza u mnie nawet do 2 metrów, ale podsycha i skręcona. To że urosła to zasługa dobrych odmian. Dzisiaj sprzedałam 3 krowy cena zleciała tylko 50 groszy dobre i to.

To w jakiej cenie te krowy?

Opublikowano
2 godziny temu, Takisobierolnik napisał:

No tak tylko jak ktoś jest ustawiony typowo na usługi to on chce zarobić jak co chwilę będzie przejeżdżał z gospodarza do gospodarza to przez dzień zrobi maks 10 hektarów policz paliwo, pracowników, amortyzację maszyn. Więcej mu zostanie jak skosi 25 po 700

Lepiej skosić 400 w sezonie po 1000 niż 700ha po 700 jak to niektórzy "pseudo przedsiębiorcy" robią, ludzie mają pretensje że wszystko szybko szybko, ale i tak ich biorą bo tanio

Apropo cen mleka, ktoś tu pisał że mlekovita będzie zwiększać udziały, to plotka czy faktycznie? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v