Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Człowieku, o jakich małych ty gadasz? Idziemy w stronę zachodu w każdej dziedzinie. Jak mleczarnia to moloch, jak farma krów to chociaż 200 dojnych. To jest smutna przyszłość...

1 godzinę temu, GrzesiekAgro napisał:

Potrzeba tak zrobić żeby te małe się rozwijały i tam płaciły godziwe pieniądze . A w tej chwili to panami w naszym kraju są sieci handlowe i my tańczmy jak nam zagrają.

Opublikowano

Jaro70 napisał: Polmlek to pikuś podług mlekovity a mlekovita to pikuś podług sokołowa  ........ Zauważ że przy Polmleku nie ma przecinka. Ponad połowa importu to do nich jest Mlekovita i Sokołów to pikuś.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, leszek1000 napisał:

Sokołów produkuję polskie parówki 

Nie mylcie Sokołów S.A zaklady miesne a Sokolów zakład mleczarski poprostu obie firmy znajduja sie w tym samym miescie i taka nazwa.Swoja droga bym nie pomyslal ze taki sokolow znajdzie sie na liscie mleko tam oddaja najgorsi z najgorszych,wiem bo to jest najblizej mnie polozona mleczarnia.Pewnie jakby chcieli to by i mleka wgl nie skupywali tylko zza granicy by ciagneli.NIE ma co porownywac przerobu sokołowa do Mlekovity.Dosyc czesto przejezdzam przy mleczarni Sokołów stoji jakis kawałek budynku i tyle.. Pewnie w 100% sprowadzaja ser zza granicy

Edytowane przez xzzz
  • Like 1
Opublikowano

nie chcialem juz tego pisac .. 
U mnie w Wiosce oddawali mleko do Kosowa to  wyrzucili z dnia na dzien taki syf byl,litorow było nie duzo.Sokołów odrazu przyjął,nie ma co porownywac przerobu Sokołowa do Mlekovity.Wychoddzi na to ze Sokołów sprawdza 100% towaru 

Opublikowano

@komizmo

Człowieku , są takie mleczarnie ,które produktów ja tylko jeden produkt i nigdy się nie rozwina , jak żeby dostać się do sklepu muszą zainwestować w linie no do pakowania , opłacić haracz za półkę w sklepiea te ch*je mu dadzą taki kontrakt ze po 3 zerwa go a on zostanie z ich opakowaniami. 

• Thanks 1
Opublikowano

tylko ten ser z zagranicy jest tani i idzie na promocje , swojego czasu kupiłem ser mascarpone chyba z mleczarni albo coś pszasnysz albo z makow maz.  połowe wywaliłem , ale był tanszy i produkowany w niemczech a w PL. tylko pakowany i przez mleczarnie . znacie smak sera  żółtego z mlekowity  ?mlekowita sporo eksportuje do niemiec wiec może musi brać ich ser? handel na rynku europejskim to nie sprzedaż krowy na targowisku .

Opublikowano

I jak tu konkurować cenowo z takimi potegami? A ministerstwo tylko namawia na rolniczy handel detaliczny sami niech produkują sery i sprzedawają. Bo wyprodukować a sprzedać i zarobić to jest duża różnica.

Opublikowano
Cytat

Człowieku , są takie mleczarnie ,które produktów ja tylko jeden produkt i nigdy się nie rozwina , jak żeby dostać się do sklepu muszą zainwestować w linie no do pakowania , opłacić haracz za półkę w sklepiea te ch*je mu dadzą taki kontrakt ze po 3 zerwa go a on zostanie z ich opakowaniami. 

O czym ty piszesz Sokołów to przerzut mleka dwie mleczarki i cysterna,po co im haracz za półki.Pewnie na boku zarabiają na serze

Opublikowano

A ja poproszę Pana ministra o wykaz firm które importują mięso, zboże, nawozy, środki ochrony roślin, jabłka bo to również uderza w polskich rolników itd. .... węgiel, papier, ale w tym przypadku może ok bo oszczędzamy nasz las a z drugiej strony eksportujemy drewno, stal, aż 94 proc. ryb najpierw importujemy do kraju, by przerobić je i sprzedać z zyskiem, przede wszystkim na zachodzie Europy, ale tu ktoś powie mamy zysk, ludzie pracę tylko co na to nasi rybacy, 

Skąd najwięcej importujemy?

• Niemcy –  U sąsiadów kupujemy przede wszystkim maszyny, samochody (oraz części i akcesoria motoryzacyjne), wyroby metalowe i chemię.
  • Chiny – Najwięcej wydajemy na chińskie maszyny, urządzenia i sprzęt elektryczny, ubrania, zabawki oraz produkty chemiczne.
  • Rosja –  Jak łatwo się domyślić, większość z tej kwoty pochłania import rosyjskiej ropy i gazu. Sprowadzamy również węgiel oraz produkty chemiczne (np. syntetyczny kauczuk).
  • Włochy –  Kupujemy głównie żywność (m.in. makarony, sery i wina), ale także chemię, tworzywa sztuczne oraz maszyny i urządzenia.
  • Francja – Samochody i inne pojazdy, produkty przemysłu chemicznego i oczywiście produkty spożywcze.

To była pierwsza piątka

Poza wymienionymi wyżej państwami sporo importujemy również z Czech, Holandii, Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Wśród krajów, w których więcej kupujemy niż sprzedajemy można wymienić również takie rynki jak Indie, Japonia, Włochy, Tajwan, Bangladesz czy Argentyna.

Tylko nikt nie wspomina o śmieciach i odpadach komunalnych które pochodzą niemal z całego świata.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja osobiście uważa że z wołowina jest tak że importujemy tyle samo co importowaliśmy ale za to mniej sprzedajemy. Importujemy wołowine tylko psełdo wysokiej jakości której na rwnek krawjowy z włas ej produkcij nie możemy pozyskać bo cena za wysoka do zapłaty u rolnika taniej im wychodzi kupić mrożoną brazylijską a dla klienta lepiej brzmi ze brazylijska na steki. Wieprzowina?????? Ja osobiście przestałam w sklepie kupować wieprzowine. Zawsze tylko wołowine no chyba że w kiełbasie i szynce. Ale normalnego mięsa do orzetworzenia to już wieprzowine odpuściłam

Opublikowano
1 godzinę temu, bhdemeter napisał:

Ja osobiście uważa że z wołowina jest tak że importujemy tyle samo co importowaliśmy ale za to mniej sprzedajemy. Importujemy wołowine tylko psełdo wysokiej jakości której na rwnek krawjowy z włas ej produkcij nie możemy pozyskać bo cena za wysoka do zapłaty u rolnika taniej im wychodzi kupić mrożoną brazylijską a dla klienta lepiej brzmi ze brazylijska na steki. Wieprzowina?????? Ja osobiście przestałam w sklepie kupować wieprzowine. Zawsze tylko wołowine no chyba że w kiełbasie i szynce. Ale normalnego mięsa do orzetworzenia to już wieprzowine odpuściłam

A jak to się  ma do cen mleka🤔

Opublikowano

SM MLEKOVITA, Cena mleka na miesiac WRZESIEN 2019 pozostaje bez zmian.

Opublikowano

My czekamy co mlekpol wymyśli 🤨 może ktoś już dostał smsa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v