Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, karol6130 napisał:

Mleczarnia pisowską kontrolę przetrwała, to i z tym sobie poradzi, najwyżej zapłacimy za promocję po 20 groszy na litrze, raz już ten sklep o którym wspomniał Tomek walczył z mleczarnią i jednak zaczął sprzedaż sera z Ryk, między innymi dlatego powstał sklep obwoźny bo wokół komina nie można było kupić sera w marketach.

O jakiej kontroli mówisz? 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Bo pewnie Ty bys najlepsze sprzedawał? 😛 

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Jakie dziadostwo ? Nadwyżki

Jak sprzedawać to dobre lub wcale. Czesio niedawno pisał, że krowy jeść nie chcą tych bel. A inne zjedzą? Sławek a Ty też miałeś jakieś nadyżki z "naturalnych" łąk. Ja już kilka razy się przejechałem na super towarze od rolnika. Zwykli oszuści. 

Opublikowano

Ja sprzedaje nadwyżke bo folia na 1 pokosie z 2018 zaczyna pekać i szkoda żeby się zmarnowało. W tym roku pierwszy raz robiłem sianokiszonkę w pryzmie i bardzo mnie ciekawi na ile rozwiąze to problem skoków mleka w zależności jaka bela się trafi. A w kwestii dziadostwa to najpierw mam zamówienia po rodzinie i znajomych, a dpiero jak zostanie idzie na olx

1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

Jak sprzedawać to dobre lub wcale. Czesio niedawno pisał, że krowy jeść nie chcą tych bel. A inne zjedzą? Sławek a Ty też miałeś jakieś nadyżki z "naturalnych" łąk. Ja już kilka razy się przejechałem na super towarze od rolnika. Zwykli oszuści. 

U mnie nie jedzą suchych, wczoraj wrzuciłem 250 sianokiszonki i wlałem 250 wody bo taka sucha się belka trafiła. Przez ostatni rok 3 razy trafiło mi się że krowy nie zjadły tmru prawdopodobnie przez coś co trafiło się w balocie pomimo tego, że z łąki 30 sztuk zjedzą, a jedna jakaś nie wiadomo dlaczego nie idzie im i co zrobisz? 

Opublikowano

Thomad2135 łąki organiczne nie koniecznie znaczy torfowe nie robię na handel poprostu na tych niskich szybciej odrasta albo odrasta w suszę z pierszego pokosu idzie wszystko w pryzmę i z tych niższych łąk a sprzedaję i z sianych łąk nie przebieram zostawiam tylko najgorsze co wiem że może być gorzej pobierane przez krowy i ładuję to oporowo młodzieży

Opublikowano

Każdy normalnie myślący człowiek sprzeda najgorsze,na jakim świecie Ty żyjesz Thomas.Pytanie tylko co znaczy to najgorsze...może być i rzeżucha.Na ogłoszeniach pełno dziadostwa,nikt dobrego towaru nie sprzedaje a nawet jeśli to nie za grosze.

• Like 1
Opublikowano

Sam mam do sprzedania 2 pokos, w tamtym roku pryzma z drugiego pokosu miała prawie 18 % białka to nie jest zły towar 😛 w czerwcu sprzedałem 20 bel połowa pierwszego pokosu tegorocznego i reszta mix z tamtego klient zadowolony

Opublikowano

Czyli u was nie ma żadnej suszy. Albo macie mało bydła? U mnie jak w przyszłym roku nie zmieni się pogoda to mnie chyba poskłada. Na IV i V nic nie urośnie. Już widzę że pozbieram z 15ha qq to co w zeszłym roku z 8. A też było słabo. Albo będzie jeszcze gorzej przez te j**ane dziki. 

Opublikowano

Ja mam jeszcze z 2017 10 bel gnoju i nic nie pęka to co to za folia czesiu? Apropo jakby był chętny to oddam za symboliczną flaszkę 😋 nie mogę znieść tego smrodu bo okropnie mokre. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v