Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, KARGO napisał:

Od 1 marca wprowadzili dobrostan czyli że w oborze nie może być więcej krów niż jest legowisk

O dobrostanie czareczek tutaj pisal, ale słyszałem o tych matach ostatnio więc pytam...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jaro70 napisał:

To oferują dobrze, ciekawe jak długo taką cenę utrzymają? 

Zobaczymy ale siedzieć w Jogo za 1,35 też nie ma chyba sensu bo na podwyżke nie ma szans ,raczej w drugą stronę tak mi powiedział inspektor  skupu

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Zobaczymy ale siedzieć w Jogo za 1,35 też nie ma chyba sensu bo na podwyżke nie ma szans ,raczej w drugą stronę tak mi powiedział inspektor  skupu

Ja też do jogo oddaje i jeszcze mnie kroją na litrach ( pisałem tu wcześniej) a też masz 3 miesiące wypowiedzenia ? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, LUKASIU1983 napisał:

Ja też do jogo oddaje i jeszcze mnie kroją na litrach ( pisałem tu wcześniej) a też masz 3 miesiące wypowiedzenia ? 

Tak wszyscy mają ,ale troche pokombinowalem ostatni miesiąc a dziś przestalem oddawać .A  te ich umowy to czyste ku.......stwo

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
11 godzin temu, LUKASIU1983 napisał:

U nas jak przechodzili do pomleku to przez 3 miesiące mieli gwarancje ceny 

A ty się zastanawiasz?.Bo ja się czailem od listopada ale jak powiedział mi kierownik żebym sobie krów dokupil to będę miał  większą wypłatę to miarka się  przebrała 

Opublikowano (edytowane)
Dnia ‎2019‎-‎03‎-‎28 o 06:59, komizmo napisał:

Najnowsze wyniki z federacji z próbnego doju: tłuszcz sr ze stada - 4.68%, bezpośrednio ze zbiornika - 4.59% . białko sr ze stada 3.46, ze zbiornika 3,47%.  W mlekovicie bi 3,4% tłuszcz 4.1%. 👌 . Konsekwentnie od początku współpracy kroją mnie na 0.5% miesiąc w miesiąc.

Jestem ciekaw jak oni sobie to wyobrażają dalej. Skroić raz, może dwa w roku, ale walić wszystkich na parametrach przez cały czas? Kilka tysięcy dostawców? Co oni myślą, że chłopki to czytać nie potrafią, albo tacy głupi są, że sobie do laboratorium z próbką nie pojadą? 

te próbne udoje federacji to o kant d*py jaki Ci federacja liczy te średnia cztery udoje od krowy razy tłuszcz z 4 udojów ? ile udojów w zbiorniku weź se zbadaj rano i wieczorem tłuszcz zobaczysz róznica jaka najlepiej napisać ze kradną

Edytowane przez kosacki
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ostatnim razem schłodzone zbiorcze po 4 udojach ze zbiornika. Odchył -0.1,% względem średniej federacyjnej. Ale masz rację, pewnie federacja zawyża mi o 0.5% za każdym razem żebym mógł się tarmosić 🤣. Jeszcze żebym to tylko ja tak miał...

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

lolek a w okolicach poddebic ten polmlek zbiera bo z ty jogo to to samo bedzie co z OZO W Ozorkowie nie daja wyplaty za listopad kolega mowil a to jogo to wozi do sieradza to co ma zaplaci jak nie te pare groszy

Opublikowano
24 minuty temu, farmer7613 napisał:

lolek a w okolicach poddebic ten polmlek zbiera bo z ty jogo to to samo bedzie co z OZO W Ozorkowie nie daja wyplaty za listopad kolega mowil a to jogo to wozi do sieradza to co ma zaplaci jak nie te pare groszy

Nie wiem , ale wejdź na strone polmleku tam znajdziesz numer do któregoś oddziału zadzwoń i pytaj ja tak zrobilem i przysłali do mnie przedstawiciela i jak  co to on wyliczy ci cenę. Kiedyś w Jogo  cena była lepsza niż w ozo a teraz to jeden pies tylko płacą na czas 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, mam problem z mlecznoscią swoich krów. W tej chwili dojonych jest 9 krów (HF), dziennie mam tylko ok. 90l. mleka. Krowy dostają dziennie ok 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10kg siana, 10 kg sianokiszonki, 3kg śruty zbożowej ( owies, jęczmień, pszenica, pszenżyto) oraz 1 kg. śruty rzepakowej. Czy miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy popelniam błąd w żywieniu, czy to jest już problem w genetyce. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
  • Dodaj nową pozycję...
v