Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
vodz napisał:

A to gdzie się dostawcy przenoszą z tego spomleku?

byle jak najdalej nie podoba mi się ich polityka zabrałem się z stamtąd naście lat temu i widzę że dobrze zrobiłem sąsiedzi też powoli się wykruszają a pomyśleć że kiedyś zbierali z całej gminy

Opublikowano

Rozumiem.

W zeszłym roku na zebraniu z prezesem, pan prezes Ganko mówił, że obawia się trochę konkurencji ze strony spomleku, ale wychodzi na to, że trochę niepotrzebnie.

Opublikowano

Potwierdzam. To jest lyder, nie to co Mlekpol. Grzesiu wyjaśnisz kiepską pozycję Twojej ulubionej spółdzielni? Jakaś stagnacja nastała.

SM MLEKOVITA,Cena mleka za m-c styczen 2020, Jednostka tluszczu: bylo 0,10 zl, bedzie 0,11 zl , Pozostale skladniki bez zmian

Parametry za drugą połowę bez znaczących spadków. Tłuszcz w góre z 4,37 na 4,42 a białko nieznacznie niżej z 3,68 na 3,66. I tak za te 0,06 nie zapłacą.

Opublikowano

Chyba tak. Dam znać ile wyszło jak odbiorę fakturę po 7 stycznia.

Opublikowano
29 minut temu, greg1985 napisał:

I tak pewnie mlekpol przebije w styczniu mlekowite w cenie😁.

Ale tego dowiemy się dokładnie pod koniec stycznia

Myślisz że Mlekpol cos w styczniu podniesie? Niby z jakiej okazji? 

Napewno zabierze te 10gr co dał za grudzień czyli wyjdzie ok 1,50zl i ja bym się cieszył jak by chociaż taka cena się utrzymała do wiosny

Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Potwierdzam. To jest lyder, nie to co Mlekpol. Grzesiu wyjaśnisz kiepską pozycję Twojej ulubionej spółdzielni? Jakaś stagnacja nastała.

SM MLEKOVITA,Cena mleka za m-c styczen 2020, Jednostka tluszczu: bylo 0,10 zl, bedzie 0,11 zl , Pozostale skladniki bez zmian

Parametry za drugą połowę bez znaczących spadków. Tłuszcz w góre z 4,37 na 4,42 a białko nieznacznie niżej z 3,68 na 3,66. I tak za te 0,06 nie zapłacą.

Zapłacą , mi zapłacili wcześniej  za cały  tł 4.55 a jest tylko do 4.5

Opublikowano

A wysokiej ceny nikt nie chce, nie życzy tylko robota i robota? 😅

Opublikowano
6 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

To po nowym roku ile będzie wychodzić? Tą premie za grudzień 15 gr Wam zapłacą teraz w styczniowej wypłacie?

6 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Chyba tak. Dam znać ile wyszło jak odbiorę fakturę po 7 stycznia.

Nie 15 groszy a po 2gr za jednostkę tłuszczu i jednostkę białka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v