Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale pier**lisz. Co to, hodowcy krów są odpowiedzialni za ceny ziemi? Chyba u ciebie. A co do przekonania o tym że polski rolnik to nierób to jest jeszcze takie, że polski chłop to nie zachodni farmer który musi zarabiać. Polski chłop nie musi, ważne żeby się narobił i siedział cicho na ryju, tak jak tu niektórzy doradzają

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, sw_kamil napisał:

Jak by było tak źle to cena ziemi nie byłaby na takim poziomie, Tak wiec nie biadolić bo jak mleko będzie po 2zł to za ziemię będziecie płacić po 100tys albo i więcej

W mojej okolicy juz od 2 lat jest po100tys . Zresztą nawet jak bys mial tą kase to i tak nie kupisz bi nikt nie sprzedaje a jak juz ktos coś to zanim się dowiesz to będzie po temacie... 

Opublikowano
9 minut temu, zetorr6441 napisał:

W mojej okolicy juz od 2 lat jest po100tys . Zresztą nawet jak bys mial tą kase to i tak nie kupisz bi nikt nie sprzedaje a jak juz ktos coś to zanim się dowiesz to będzie po temacie... 

Co to zza okolice?

Opublikowano
18 godzin temu, PrzemekSokolow napisał:

Te k**wy z radzynia zmieniły cenę już i tak dziadoską o 1 grosz w górę ale w zamian 20 groszy potrąceń dla osób będących na okresie wypowiedzenia. Jebał ich pies. Nie szanują dostawców którzy mają po 2 tyś na dostawę ale w zamian podnoszą takim którzy mają poniżej 100 litrów. No brawo, polityka. 

W poprzedniej mleczarni też tak mieliśmy, potracali na wypowiedzeniu 15gr. Okazało się to niezgodne z prawem, hodowcy poszli z tym do sądu, wygrali i mleczarnia wszystkim musiała oddać tą kasę. 

Opublikowano

Kiedyś w mlekpolu tak było jak dużo osób dochodziło do Piątnicy. Rada uchwaliła taki uchwałę która działała wstecz. Trzy miesiące na wypowiedzeniu ludzie dostawali grosze za mleko. Ale zebrali się wszyscy i do sądu. Z początku przegrywali sprawy i się odwołali .trwało to kilka lat chyba ale ostatecznie wygrali i dostali wszystko z odsetkami

Opublikowano (edytowane)

Zarzad SM MLEKPOL wprowadza za grudzien 2019 dodatkowa, jednorazowa doplate do litra mleka w wys. 10 groszy z tego na udzialy 5 groszy.

Zły prognostyk...

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
2 minuty temu, krzysieek napisał:

Zarzad SM MLEKPOL wprowadza za grudzien 2019 dodatkowa, jednorazowa doplate do litra mleka w wys. 10 groszy z tego na udzialy 5 groszy.

Zły prognostyk...

Dlaczego zły?

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, rolas360 napisał:

Dlaczego zły?

Taka sama cena jak przed miesiącem i jak na grudzień słaba. Nie zdziwię się jak od stycznia będzie odniżka. A zajdę pewnie na spotkanie roczne to się okaże że zostało kilkadziesiąt milionów zysku. Ale rozdysponować nie można, bo inwestycje...Kiedy to się przełoży na wzrost ceny za surowiec?

Edytowane przez krzysieek
  • Like 1
Opublikowano
tay29 napisał:

w porownaniu do sasiedniej piatnicy to smiech. na wyplate mialbym 19tys wiecej ta sama robota, te same koszty

Przejdź na ekologię i później do Piątnicy 😋 też bym tak zrobił ale niestety formalnie mam zbyt mało ziemi...

Opublikowano
4 godziny temu, krzysieek napisał:

Ale rozdysponować nie można, bo inwestycje...Kiedy to się przełoży na wzrost ceny za surowiec?

a kiedy sam Przestaniesz inwestować i Wyslesz żone z dziecmi na ferie zimowe ?

Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał:

a kiedy sam Przestaniesz inwestować i Wyslesz żone z dziecmi na ferie zimowe ?

Że niby mam tyle kredytów, że mnie na to nie stać? Spokojnie, wiele ich nie ma, a żonie i dzieciom na pewno niczego nie brakuje. W ogóle co to ma do rzeczy?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, krzysieek napisał:

Że niby mam tyle kredytów, że mnie na to nie stać? Spokojnie, wiele ich nie ma, a żonie i dzieciom na pewno niczego nie brakuje. W ogóle co to ma do rzeczy?

bardziej chodziło mi o to ze zarówno gospodarstwa rolne jaki firmy przetwórcze prawie na okrągło inwestują bo zawsze cos jest to poprawienia .i zawsze jak jest nadwyżka w kasie to znajdzie się coś co się przyda w gospodarstwie lub zamienia się na nowsze .

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v