Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

Po nowym roku ma być już lista pasz. Każde gospodarstwo odwiedzą pracownicy mleczarni żeby dokonać kontroli pasz, a później do losowych gospodarstw przyjedzie kontrola instytucji certyfikującej

Przypomniało mi się, że w Baranowie była lista. Jeszcze nie było wtedy na tej liście pośrednika od którego zawsze biorę paszę. Na Piątnickiej i Mlekpolowej byli. Witaminy biorę z Dolfosu i też na liście nie było. W innych mleczarniach ustalanie listy ustalanie szczegółów było na poziomie prezesów firm, ale Baranowo się wyłamało i przedstawiciel Dolfosu musiał im celowo dokumenty zawozić. Kontole z mleczarni mam od kilku lat, przyjeżdżają co 18 msc i sprawdzają rejestry pasz, dezynfekcji, karty leczenia, atesty itp.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

A czemu nie dzis? 😛 

Zmobilizowales mnie zadzwoniłem  i już  wiem☺ ma być  różnie  ale u mnie 5

Edytowane przez Łolek
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, matias941211 napisał:

Mi kazali w piątek dzwonić 😁

Także coś  jest na rzeczy.........mowilem o tym wcześniej  że  dołożą ☺ brawo ja😉

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Panowie, szukam porady. Odszedlem z 3 ms wypowiedzeniem umowy od SM Jogo w sierpniu tamtego roku, mam tam udziału 30tys jak ten udział odzyskać? Pierw było mówione ze udział ma być oddany do końca następnego roku kalendarzowego czytaj do końca 2019 gdy dzownilem ostatnio ich prawnik od udziałów powiedział ze maja do końca roku rozliczeniowego czytaj kwiecień 2020. A wiem ze jeśli mleczarnia ogłosi upadłość to udział przepadnie a dużo jej nie brakuje. 

Opublikowano
michal_xs napisał:

Panowie, szukam porady. Odszedlem z 3 ms wypowiedzeniem umowy od SM Jogo w sierpniu tamtego roku, mam tam udziału 30tys jak ten udział odzyskać? Pierw było mówione ze udział ma być oddany do końca następnego roku kalendarzowego czytaj do końca 2019 gdy dzownilem ostatnio ich prawnik od udziałów powiedział ze maja do końca roku rozliczeniowego czytaj kwiecień 2020. A wiem ze jeśli mleczarnia ogłosi upadłość to udział przepadnie a dużo jej nie brakuje. 

Pisz pismo (podanie) w dzisiejszych czasach ani rusz bez papieru

Opublikowano

Jak takie pismo ma wyglądać? Jakis przykład czy wzór? 

Opublikowano
10 godzin temu, michal_xs napisał:

U nas na trasie ci co po likwidowali krowy z powodu wieku to czekali 5lat na udziały a jak mleczarnia w tarapatach to nawet 30lat tak jest zapisane w statucie spółdzielni ,a te info o upadłości to pewne bo ja jeszcze oddaje do nich.

Opublikowano
11 godzin temu, michal_xs napisał:

Jeśli  złożyles pismo przed walnym w2019 to kase dostaniesz przed walnym w 2020 tak jest w statucie i żadne  pismo tego nie zmieni ,ja muszę czekać 5 lat także lepiej zeby nie upadli

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

To ja czegoś nie kumam. Z jednej strony mówią że jest ok i dadzą radę jak już sami dostawcy wiedza że padną a łączyć się nie chcą.  Gdzie jest rada? 

Kolega mówił ze premie za listopad 6gr mają i o podwyżkach zapewniają wyplaty na czas  to chyba wielkiej tragedii nie ma tylko płacą tak sobie

Opublikowano

Ja też do Jogo oddaje i jest premia świąteczną i coś mówili że jak tak dalej będzie to napewno i podwyżka ceny mleka będzie a co do upadłości to pewnie jakas ściema. Kolego skoro odszedles w sierpniu tamtego roku to kto takie informacje ci donosi o tej upadłości? 🤔

Opublikowano

w mlekovicie trzebownisko  juz dodatek za grudzien  nie bedzie wynosil co najmniej 15 gr do litra, tylko 2 g do jed,tl  i 2 gr do jed bialka dodatek bedzie zalezal od parametrow mleka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v