Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Thomas2135 napisał:

U mnie o spotkaniach rejonowych informują kartkami od kierowców.

A wy wybieracie swoich delegatów na walne ??

Opublikowano (edytowane)

Poczekamy zobaczymy 👍

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
3 godziny temu, KARGO napisał:

A wy wybieracie swoich delegatów na walne ??

2 godziny temu, Xawier napisał:

A co ile się ich wybiera? ja byłem w zeszłym roku i 2 lata temu i nikogo nie wybieraliśmy

To my chyba o innych zebraniach piszemy. Informują tylko o tych pod koniec roku. Na kartce jest harmonogram zebrania:wybór przewodniczącego zebrania, informacje i sytuacji spółdzielni, wolne wnioski i dyskusja, ale żadnego głosowania na wybór delegatów. Tak samo jak Wy nawet nie wiem kiedy wybierają członków do rady.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, michal_xs napisał:

A gdzie mogę taki statut przeczytać? 

Jak byłeś czlonkiem to przy podpisywaniu umowy powinieneś dostać  statut w moim przypadku tak było i tam jest taki  zapis ze podania o zwrot udziałów zatwierdza walne i do drugiego mają być  wypłacone czy coś w tym stylu .Ja też czytałem dopiera jak  odchodzilem 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
9 godzin temu, Xawier napisał:

A co ile się ich wybiera? ja byłem w zeszłym roku i 2 lata temu i nikogo nie wybieraliśmy

Wybory na delegatów i radnych były dwa lata temu. Możliwe że w oddziałach nie ma wyborów i dlatego was informują indywidualnie o walnym a nas nie bo teoretycznie możemy się wybierać. 

Opublikowano

Jak w Spomleku cena  Wam się oscyluje? Od czerwca jak rynkowy składnik ceny mleka spadł o 18gr, tak do tej pory szału nie ma. 

18tyś tł.-4,42 biał.-3,48 kazeina- 2,82 1.33zł netto minus 5gr na udział.  

Opublikowano (edytowane)
Dnia ‎2019‎-‎12‎-‎06 o 09:33, DanielFarmer napisał:

kosacki dodaj że -7gr na udział...

udziały też są moje wiec jakie -7 gr udziały to dla mnie odłożone pieniądze

Edytowane przez kosacki
  • Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, Pestus123 napisał:

Jak w Spomleku cena  Wam się oscyluje? Od czerwca jak rynkowy składnik ceny mleka spadł o 18gr, tak do tej pory szału nie ma. 

18tyś tł.-4,42 biał.-3,48 kazeina- 2,82 1.33zł netto minus 5gr na udział.  

Ja miałem ponad 12tys/l  tl.4.10 kazeine 2.6 i wyszło mi 1.30zl brutto 

Opublikowano

SM RYKI 

Tł 4.33 Bi. 3.61 Pow. 35 tyś. 

1.60 brutto 

Opublikowano
8 godzin temu, bop23 napisał:

OSM w Sierpcu premia świąteczna 1,5 gr za mleko odstawione od 1 stycznia do 30 listopada.

To bez szału na święta, bo zabrana została premia 14 gr z zeszłego miesiaca.

Opublikowano
3 godziny temu, vodz napisał:

To bez szału na święta, bo zabrana została premia 14 gr z zeszłego miesiaca.

u mnie wyjdzie 18 gr przeliczając na litry z listopada to jak za październik wyszlo 1,76 brutto to teraz wyjdzie 1,80    rzeczywiście bez szału... hehe

Opublikowano

Prawda to że mlekpol już kontroluje gmo i sprawdzają faktury na rok wstecz?:P

Opublikowano

Moim zdaniem 4 gr premii świątecznej to tak bez szału. Nie mówię że cena zła, nie to żebym narzekał.

Poczekajmy co inni napiszą wtedy porównamy ceny. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v