Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Thomas2135 napisał:

Nie dramatyzuj. 

Nie no ja tylko tak 

Bo znając życie to dla niektórych  słabe wyniki chińskich kolarzy to też  pretekst 

• Like 1
Opublikowano

Wolą pośrednikom  za przerzut zapłacić po 1.7zl o standardach oby plynne i białe niż swoim rolnikom podnieść o 5-10groszy 

Opublikowano

Na "Sparksie" po 1,60 netto

4 tłuszczu 3,2 białka 

Opublikowano

Taki pośrednik sam musi zapłacić za 1l ok 1.3-1.4 dla rolnika gdzie dochodzą koszty zbiórki mleka ,transport i marża i się uzbiera

Opublikowano
11 godzin temu, KARGO napisał:

Wolą pośrednikom  za przerzut zapłacić po 1.7zl o standardach oby plynne i białe niż swoim rolnikom podnieść o 5-10groszy 

To samo myślenie w OSM Łowicz, skup spadł o 60 %, to lepiej braki uzupełnić przerzutem za 1.60 niż dać swoim dostawcom podwyżkę i płacić chociaż średnią krajową.

Opublikowano

Bo to wychodzi taniej. Rozbić tę kwotę, którą przeznaczają na przerzut to robią się grosze. Podniesienie ceny raczej nie wpływa proporcjonalnie na zwiększenie mleka w skupie. Krowy to nie maszynki, że dzisiaj dają mi 10 gr to dosypię jeszcze więcej śruty to zwiększą jeszcze bardziej. 

Opublikowano
32 minuty temu, Marcin133 napisał:

Dzisiaj zebranie w Kutnie kolega ma być ciekawe jakie bajki mają do powiedzenia

Wniosek będzie pewnie ten co zwykle: Skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle?

Opublikowano

U mnie na zebraniu mówili że podwyżek nie będzie tylko jak będą zyski za dany miesiąc przynajmniej takie jak w styczniu to będą dawali premię co miesiąc a czy to będzie 1 grosz czy 20 groszy to będzie zależało od wypracowanego zysku oczywiście o Łowicz chodzi 

Opublikowano

pawelol1905 napisał: 8 minut temu, Marcin133 napisał: Podobno że mają dołożyć... Powiedz uczciwie, czy 5 gr przekonało by Cię do pozostania w mleczarni? Raczej nie. Co sie tak ciągle wpierdalasz i komentujesz. Wkurwiasz mnie. Zajmij się swoją robotą.

Opublikowano

Mam  pytanie , jak mleczarnia się  nie  wywiązuje  z umowy z punktu płatności  który jest zawarty w umowie    30dni   za każdy   poprzedni miesiąc  to  jest   to podstawa do zerwania umowy? bez  wypowiedzenia ? bo mam  wypowiedzenie  3 miesięczne    karaz   50 procent  3 ostatnich wypłat   a jak   nie placa na czas to mozna zerwac bez  wypowiedzenia i kary?

Opublikowano (edytowane)

myślę, że jest to podstawą do zerwania umowy ze skutkiem natychmiastowym. Być może będą cie straszyć, ale nie będą mieli argumentów na kroki prawne. O ile rzeczywiście nie płacą w ustalonym terminie. Dla pewności zasięgnij porady prawnika ogarniającego prawo spółdzielcze(o ile to spółdzielnia,jak nie to zwykłego) pokaż mu umowę. Niech oceni czy nie ma tam żadnych kruczków 

Edytowane przez komizmo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v