Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, maxler napisał:

Dziś dzwonił do mnie kieronik skupu z Mlekpolu z interesująca oferta:  przejścia na produkcję mleka eko 😀

i co mówił ciekawego?na jakich warunkach i od kiedy ?

Opublikowano
20 godzin temu, piodro4444 napisał:

Trzyma te krowy tylko jako hobby czy dla gnoju? Nie wiem czemu ludzie mają takie opory aby zmieniać coś w żywieniu itp? Mentalność taka że dziadek tak robił, ojciec tak robił to i ja nic nie będę zmieniał? Trzymaj 30 zamiast 40, dojrzyj, dopieść i ciesz się wynikami. No chyba że ktoś lubi trzymać dużo co by można się było przed SOMIADAMI pochwalić. 

Raczej na życie. Dobrze sobie radzi bo pole kupuje no i teraz chce kupić paszowóz i przyczepe zbierającą na PROW

Opublikowano (edytowane)

martin0000. Na wszystkie pasze musisz mieć papier że są eko(sianokiszonka, zboża, Soja, rzepak, kukurydza) . Przez pierwsze dwa lata(okres przejściowy) cena o 10% wyższa, po 2 latach o 40%. 

Edytowane przez maxler
Opublikowano
1 godzinę temu, maxler napisał:

martin0000. Na wszystkie pasze musisz mieć papier że są eko(sianokiszonka, zboża, Soja, rzepak, kukurydza) . Przez pierwsze dwa lata(okres przejściowy) cena o 10% wyższa, po 2 latach o 40%. 

Do jakiego oddziału oddajesz? W kukurydzy pewnie już żadnego oprysku by nie wykonał. 

Opublikowano (edytowane)

eko jest spoko jak masz dużo łąk, najlepiej w dolinach jakiś rzek.  kukurydza na kiszonkę ekologicznie? Bez nawozu, bez chemii...Chociaż mój siasiad tak siał wiele lat. Zające musiały się w niej czołgać z położonymi uszami żeby ich nikt nie odstrzelił, a sieczkarnia zapierda#ała w tym jak dzik w poziomkach...

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Bedąc w komisji suszowej w zeszłym roku trafiłem na plantację kukurydzy ekologicznej i powiem, że była lepsza niz nie jedna uprawiana konwencjonalnie. Podstawa to siew w ogrzaną glebę, żeby jak najszybciej wzeszla i mogła konkurować z chwastami, a po dwa jak już rosła to była pielęgnowana pielnikiem czy czymś takim i w międzyrzędziach chwastów nie było dużo, ale w rzędzie razem z kukurydzą rosły aż miło

• Like 1
Opublikowano

mk9422 niby oddział Sokółka ale mleko woza wszędzie. Wtedy trzeba w ogóle zrezygnować z środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. 

martin0000 ja u siebie użytki zielone mam w ekologi(że względu na PROW) , dostałem certyfikat i teraz wszystkie sianokiszonki są eko. 

Ja tam w to się nie pcham. Mając wydajność powyżej 10 tys o dobrych parametrach nie opłacało by mi się. Może jak ktoś ma krowy po to żeby tylko były i produkowaly mleko z czego popadnie bez inwestowania to może by wtedy miało sens. 

Opublikowano

Są nawozy dopuszczone do upraw ekologicznych. Przykładowo Kainit ma potas, magnez i siarkę. Na trawy wystarczy a azot i fosfor z gnojowicy, obornika. Jest jeszcze jakiś inny, ale nie pamiętam. 

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/articles/gatunki-owocow/nawozy-ktore-mozna-stosowac-w-rolnictwie-ekologicznym/

Jest tego dużo więcej tylko z dostępnością może być różnie.

Opublikowano

maxler możesz powiedzieć coś więcej o uprawie UZ w eko? Wiadomo azotu zero po za naturalnymi nawozami,fosfor potas dopuszczalny a jak to sie ma do materiału siewnego? Wymagany jest konkretny pod ten program czy może być dopuszczalny ten konwencjonalny?

Opublikowano (edytowane)

no proszę czyli warto czasem posłuchać kolegów z internetów, ale sobie od razu te dwa grosze odejmij z  tłuszczu 😁 

albo nie,odejmij trzy 🤣

Edytowane przez komizmo
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

w jego wypadku nie zastanawiałbym się nad Mlekovitą 3 sekund nawet. Ja tam nie żałuję,nawet jak mnie stukną te dwa,trzy gr na litrze to i tak jestem przynajmniej +15gr do łowicza,a kolega jak pamiętam to chyba do przodu będzie ze 30

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Brawo!!Krok w dobrą stronę. Przejdź się teraz z cennikiem po sąsiadach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, mam problem z mlecznoscią swoich krów. W tej chwili dojonych jest 9 krów (HF), dziennie mam tylko ok. 90l. mleka. Krowy dostają dziennie ok 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10kg siana, 10 kg sianokiszonki, 3kg śruty zbożowej ( owies, jęczmień, pszenica, pszenżyto) oraz 1 kg. śruty rzepakowej. Czy miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy popelniam błąd w żywieniu, czy to jest już problem w genetyce. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
  • Dodaj nową pozycję...
v