Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, komizmo napisał:

GDT +0.9% ciekawe czy te ciągłe wzrosty przełożą się w końcu na ceny w skupie

A czy wcześniejsze ciągle  spadki od czerwca do grudnia przełożyły się na spadki? Myślę że bardziej ustabilizuje to cene a dalej czas pokaże 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

już jestem po rozmowie z polmlekiem parametry jak w jogo cena 1,59 ciekawe jak długo ale chyba się skusze 

Przez ile miesięcy taka cena? Jeszcze nie widziałem w tym temacie by ktoś miał taką cenę w Polmleku. Realnie to odejmij z 10 groszy.

Opublikowano

Sąsiad z Łowicza przeszedł do Polmleku przy 80 tyś dostał cennik z Grajewa według którego będą mu płacić ma 1,55 netto 

Opublikowano

Bez przesady po te lata ilości rzędu 100-200tys miesięcznie nie robią na nikim wielkiego wrażenia

Opublikowano

W polmleku 1.59 brutto przy 20 000 tyś i nie jest to cennik ani grajewa mlekpolu ani nikogo innego.

cd. niby to jest ich cennik nawet jeśli będzie coś mniej to chyba nie 1,35 jak jogo 

a i polmlek to chyba nie spółdzielnia 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Takisobierolnik napisał:

A jak teraz osm lowicz placi ?

Sorry stary ale możemy się już tego nigdy nie dowiedzieć bo wszystkim którzy zostali w Łowiczu już pomału wyłączają prąd i Internet...

nie no,to taki czarny humor...chociaż z drugiej strony,skoro za przerzut bulą po 1.7 to chyba ktoś musi na to zasuwać?

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

U pani prezes w Raciążu to się nie  idzie dogadać jak cennika nie było to negocjacje były a potem nic, 5 lat temu płacili nam 1,30 a znajomy zadzwonił jako nowy dostawca przy mniejszych litrach jak moje i zaoferował 1,55, podobno szybko stracił pracę ale i my potem mieliśmy dobrą cenę :) ale proszę nikomu nie mówić że ma Pan taką cenę, otto cały polmlek :D

Opublikowano
13 minut temu, RolnikTivi napisał:

U pani prezes w Raciążu to się nie  idzie dogadać jak cennika nie było to negocjacje były a potem nic, 5 lat temu płacili nam 1,30 a znajomy zadzwonił jako nowy dostawca przy mniejszych litrach jak moje i zaoferował 1,55, podobno szybko stracił pracę ale i my potem mieliśmy dobrą cenę :) ale proszę nikomu nie mówić że ma Pan taką cenę, otto cały polmlek :D

I co zmieniłeś  odbiorcę 

Opublikowano
57 minut temu, RolnikTivi napisał:

Przecież w Polmleku jest cennik tylko trzeba poprosić żeby go zobaczyć. Polmlek nie jest taki zły tylko trzeba mieć dobrą gadkę. Z cennika wychodziło mi 1,19zl a po negocjacjach wyszło 1,39zl więc tak średnio , ale myślę że jak dojdę do 20tys litrów a już dużo nie brakuje to utarguje te 1,49zl...

Opublikowano
39 minut temu, RolnikTivi napisał:

Tak, narazie 2 miesiące odstawiam, więc nie powiem wiele, ale cenę mam lepszą jak do tej pory

Nie robili problemów  z odejściem  bo u mnie zero premii  i sorki  za ciekawość  ale gdzie  teraz

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Łolek napisał:

Nie robili problemów  z odejściem  bo u mnie zero premii  i sorki  za ciekawość  ale gdzie  teraz

Nie, wypowiedzenie w dwóch egzemplarzach i z ceny też nic nie zjechali, aczkolwiek tego się bałem, reny picot 

1 godzinę temu, rolnik115 napisał:

Przecież w Polmleku jest cennik tylko trzeba poprosić żeby go zobaczyć. Polmlek nie jest taki zły tylko trzeba mieć dobrą gadkę. Z cennika wychodziło mi 1,19zl a po negocjacjach wyszło 1,39zl więc tak średnio , ale myślę że jak dojdę do 20tys litrów a już dużo nie brakuje to utarguje te 1,49zl...

Przecież ja go miałem, rozumiem że jeśli masz fajny litrzarz to spoko, tylko wierząc ludziom w okolicy w Raciążu płacą według tego cennika, ale mniejsza. Widzisz ty akurat masz dobry bajerek i ci dali dobrą cenę ale nie każdy ma gadane i wtedy ma doic za 1,2? Trochę nie fair że jednym płacą dobrze bo się upominali a drugim już słabo bo cicho siedzą, nie traktują ludzi równo 

Edytowane przez RolnikTivi
Opublikowano

Rożne są mleczarnie, jedna płaci za parametry a za litraż bardzo mało dokładają do ceny. A drudzy płacą za litraż a parametry ich nie obchodzą.

Mariusz porównaj Polmlek a Piątnice, tutaj to taka przepaść że sni mi się po nocach taka cena jak w Piątnicy, a tu się budzę i przypominam sobie z nadal odstawiam do Polmleku 🙃

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v