Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Robercik1
Opublikowano
3 godziny temu, komodo napisał:

Obniżka była?

nie było obniżki......... raczej nie ma z czego zaspecjalnie :)

Gość Robercik1
Opublikowano
57 minut temu, komodo napisał:

Bo parametry takie wysokie a cena średnia bo ostatnio chyba ponad 1.6miales

białko o kreske było więcej i wyszło 1,55  w poprzednim miesiącu........

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, radekz200 napisał:

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Jestem właśnie pod oceną od roku, jak wchodziłem pod ocenę to dla nowych nic nie dopłacali i cały rok sponsorowałem z własnej kieszeni. Niby mieli zlikwidować dopłatę, a tu takie miłe zaskoczenie.  Dzięki PRIMO!

Opublikowano

Hej to jak to jest dokładnie w mlekpolu z tą dopłatą, bo wczoraj podpisałem umowę o objęcie oceną. Muszę coś wieźć do mlekpolu czy już mam to z automatu? Każdy czy ma, czy nie ma oceny ma +2gr? Wiem że parę postów wyżej jest odpowiedź, ale chce się tylko upewnić

Opublikowano

Dopłata jest dla wszystkich. To nie jest określone, że do oceny dopłacają. Każdy zrobi z tym co uważa. Tak tu pisali.

Opublikowano

W MLEKPOLU nie ma znaczenia od 01.01.2019 czy jesteś pod oceną czy nie to dostaniesz tą dopłatę czyli możesz z tą kasą zrobić co chcesz i jak ktoś wchodzi pod oceną nie musi nosić żadnych papierów do mleczarni .

Gość Robercik1
Opublikowano
5 godzin temu, komodo napisał:

To może z udziałem bo którymś razem wiem że tylko do krowiarka miales. A ile jest za jest jednostkę tłuszczu?bo białko 0.20 o ile się nie myle

z udzialem było 1,59   za białko 0,19 za tł 0,09     

Gość Robercik1
Opublikowano

6 godzin temu, komodo napisał:

To może z udziałem bo którymś razem wiem że tylko do krowiarka miales. A ile jest za jest jednostkę tłuszczu?bo białko 0.20 o ile się nie myle

z udzialem było 1,59    za białko jest 0,19 za tł 0,09

Opublikowano
2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

Styczeń Mlekpol ilość pow. 30000l tł 4,27 bi 3,31 cena 1,595zl brutto dla vatowca -2gr udział.Parametry słabe bo byłoby więcej

Chłopie i Ty na cenę narzekasz 😅😛

• Haha 1
Gość Robercik1
Opublikowano
2 godziny temu, pawelol1905 napisał:

Czyli z tego wynika, że Sierpc płaci słabiej niż Mlekpol? OK

z 10 gr mniej     😀

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v