Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

ok,zrozumiałem że masz 30k. na infolowiczanina zaglądałem wczoraj to cisną, że rada szykuje przykrą niespodziankę...

Jaka? 

1 godzinę temu, boo45 napisał:

osm łowicz powyżej 30k biał 3,65 tł 4,2 1,46 brutto vat

To kolega około 70tys zł rocznie stratny do Mlekpolu 

19 godzin temu, Zdzinio napisał:

Łowicz 46000 białku 3.37 tł 4.28 1.42 brutto vat

Przy tej ilości to starata około 130tys zł rocznie do Mlekpolu 

W takich przypadkach moja decyzja była by prosta. 

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

ok,zrozumiałem że masz 30k. na infolowiczanina zaglądałem wczoraj to cisną, że rada szykuje przykrą niespodziankę...

Nigdzie nie mogę  znaleźć  takiej informacji ale coś się dziej złego bo zamykają serwis dla rolników w Sochaczewie. Co do Grzesia to mlekpol  był mną zainteresowany 2 lata temu a teraz już bardzo nie jest bo zostałem sam bo inni albo już zlikwidowali albo niedługo będą likwidować w promieniu paru kilometrów. Są trochę dalej duże gospodarstwa  oddające do lokalnych skupów ale oni się boją przejść. A ja mam średio 2500 więc nie bardzo im po drodze.

Opublikowano

pytanko, czy mlekpol na dzien dobry dałby mi kredyt na zakup zbiornika(uzywka 3k-4k litrow okolo 30k)+ na dostawienie pomieszczenia do zbiornika (20k)? Raczej nie sadze....mam odbior codzienny i splate kredytu na obore do konca roku. Inne wydatki nie wchodza w grę bo zawsze coś może wyskoczyć. Także tyle w temacie

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

Jaka? 

To kolega około 70tys zł rocznie stratny do Mlekpolu 

Przy tej ilości to starata około 130tys zł rocznie do Mlekpolu 

W takich przypadkach moja decyzja była by prosta. 

Idąc tym tokiem myślenia do straty do Piątnicy wynoszą odpowiednio 120 000 oraz 200 000 rocznie ;)

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, boo45 napisał:

pytanko, czy mlekpol na dzien dobry dałby mi kredyt na zakup zbiornika(uzywka 3k-4k litrow okolo 30k)+ na dostawienie pomieszczenia do zbiornika (20k)? Raczej nie sadze....mam odbior codzienny i splate kredytu na obore do konca roku. Inne wydatki nie wchodza w grę bo zawsze coś może wyskoczyć. Także tyle w temacie

Pisz do  grzesiu on zobaczy co da się zrobić😀

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, xpaxpa napisał:

Pytanie do dostawców Spomleku. Jak tam u Was ostatnio wychodzą komórki somatyczne i bakterie?

Nie sądzę żeby coś kombinowali przy wynikach, jak już to potrafią brać w takich terminach żeby nie było szans na poprawki. Przykład z grudnia. Stabilna mleczarnia-pierwsi opuszczają a ostatni podnoszą 

Opublikowano
50 minut temu, PrzemekSokolow napisał:

Nie sądzę żeby coś kombinowali przy wynikach, jak już to potrafią brać w takich terminach żeby nie było szans na poprawki. Przykład z grudnia. Stabilna mleczarnia-pierwsi opuszczają a ostatni podnoszą 

Pytam dlatego, że u mnie ostatnio dziwne zjawiska występują. Styczeń pierwsza połowa: somatyki 120 tys bakterie 180tys  powtórka bakterie 110 tys druga połowa miesiąca bakterie 115tys powtórka ( nie wiadomo kiedy brali) 23tys i jeszcze do tego wykryli wodę nie wiem skąd chyba z kosmosu. A teraz luty bakterie 209tys somatyka 1292 mln. Skąd oni to biorą? Nie wiem. 

Opublikowano

Tak z mojego mleka. Nie jestem pod ocena. Dodam tylko że w lipcu 2017 też miałem taką samą sytuację tylko że somatykami walili i to ostro że na koniec miesiąca średnia wyślą 405 tyś. A w sierpniu wszystko wróciło do normy. Mleko też wtedy badalem wychodziło 200tys sonatylow A u nich powyżej miliona 

Opublikowano
5 godzin temu, boo45 napisał:

President ci nawet da taki zbiornik  nie musisz kupowac za 2gr z litra miesięcznie lub pożyczka 0% na co sobie tam chcesz .

Jak zaczną wstawiać ceny mlekpola będziemy liczyć ile są w plecy podłóg Piątnicy sierpca i ryk 

Opublikowano

Do Piątnicy każdy traci. Mlekpol i Ryki według ostatnich cen jakie były podawane są na podobnym poziomie.  Sierpc aktualnie jest na tym samym poziomie co mlekowita i tracą do ryk i mlekpolu  +/- 10 groszy 

Opublikowano

Wiesz w Sierpcu to zależy które progi ilosciowe porownujesz  bo fakt tam do 24 tyś jest bida ale powyżej 44 to mlekovita traci dobre 10  także  no każda mleczarnia to każdy i indywidualnie musi sobie policzyć tu też wystawiają ceny mlekovity ponad 1.50 ale jakie parametry mają ja przy takich w presidencie miałbym 1.60 i w różnych mleczarniach różne progi coś co jest dobre w Sierpcu dla sąsiada dla mnie nie koniecznie musi być lepsze i na odwrót także najlepiej jak są cenniki i każdy sobie liczę dla siebie

Opublikowano

Mi się wydaje że skolei, że oszukuja na parametrach, przez cały grudzień i styczeń kazeina 2,75 tylko dwie jałówka doszły do dojenia a pod koniec stycznia i luty już 2,66 niby podwyżka 4gr a cena ciągle ta sama, pisze o Spomleku,  pojutrze próby z federacji to się sprawdzi. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Dominiik napisał:

Mi się wydaje że skolei, że oszukuja na parametrach, przez cały grudzień i styczeń kazeina 2,75 tylko dwie jałówka doszły do dojenia a pod koniec stycznia i luty już 2,66 niby podwyżka 4gr a cena ciągle ta sama, pisze o Spomleku,  pojutrze próby z federacji to się sprawdzi. 

Czekam z niecierpliwością na Twoje wyniki. Mi tłuszcz też spadl do 3.78 z ponad 4 przy takim samym żywieniu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, mam problem z mlecznoscią swoich krów. W tej chwili dojonych jest 9 krów (HF), dziennie mam tylko ok. 90l. mleka. Krowy dostają dziennie ok 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10kg siana, 10 kg sianokiszonki, 3kg śruty zbożowej ( owies, jęczmień, pszenica, pszenżyto) oraz 1 kg. śruty rzepakowej. Czy miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy popelniam błąd w żywieniu, czy to jest już problem w genetyce. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
  • Dodaj nową pozycję...
v