Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, karol6130 napisał:

A naj więcej koneserów w Biedronce gdzie ser z Sierpca i Ryk na półkach zchodzi tylko wtedy gdy taniego zabraknie, przynajmniej tak jest u nas. 

Co do non GMO to może już czas żeby to ktoś wkońcu skontrolował, bo jak się słyszy od samych firm paszowych że soja non GMO dla Bambrów zadroga i kupują zwykłą to człowieka szlak trafia, a dopłata za non GMO 10 grosz jest.

Z tymi serami różnie  bywa zalezy pewnie od regionu u mnie w najbliższej biedronce Ryki bardzo często można popatrzeć tylko na pusty karton po serze bo Sierpc już teraz tak nie schodzi jak jeszcze z 2lata temu  a te ich marki jak zrobi polmlek to leży tego pełno u nas

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie w Biedronce wszystkiego jest pełno i żadnych braków nie widać. To może zależy od tego jak obsługa się rusza i uzupełnia. U nas Królewski schodzi dobrze. Przed Świętami w najbliższym sklepie zabrakło i musiałam kupić Kasztelana, bo ten wolniej schodził i jeszcze był.

Opublikowano
24 minuty temu, Krowiarka napisał:

U mnie w Biedronce wszystkiego jest pełno i żadnych braków nie widać. To może zależy od tego jak obsługa się rusza i uzupełnia. U nas Królewski schodzi dobrze. Przed Świętami w najbliższym sklepie zabrakło i musiałam kupić Kasztelana, bo ten wolniej schodził i jeszcze był.

Sokoła z Mlekovity prosze kupić.  Lepszy niz ten królewski 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, kocmen24 napisał:

Mi z mlekovity smakuje hawarii i polski z dziurami  ale to też zależy od partii bo w mlekovicie jest bardzo słabo z powtarzalnością.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

@czareczek85 piłeś kiedyś mleko od wypasanej krowy? Bo dla mnie takie mleko na specyficzny zapach i smak takie swierże nie jest za smaczne.  A najlepsze sery są od krów simentalskich z kapa kazeina . To są prawdziwe sery , a nie z rzecznego siana 😀

Edytowane przez GrzesiekAgro
Opublikowano
2 godziny temu, Krowiarka napisał:

Czego Wy tam chodzicie? Portugalca wzbogacać? Ja kupuję w lokalnych sklepach. W Szwajcarii jest powiedzenie, że im bliżej domu wydasz pieniądze tym szybciej do ciebie wrócą. Kraj wiadomo, bardzo chytry i bogaty

• Like 3
Opublikowano
12 godzin temu, krzysieek napisał:

Czego Wy tam chodzicie? Portugalca wzbogacać? Ja kupuję w lokalnych sklepach. W Szwajcarii jest powiedzenie, że im bliżej domu wydasz pieniądze tym szybciej do ciebie wrócą. Kraj wiadomo, bardzo chytry i bogaty

Skoro jesteś takim patrijotą to powiedz czy jeździsz   "polonezem" do tego sklepu ,a na pole C360. Czy samochód i ciągnik zachodni?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A jest produkowany jakiś polski samochód? Jaki pozytywny wpływ dla polskiej gospodarki ma mieć moje poruszanie się zużytymi starymi pojazdami?

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

Tyś nie biedny tylko głupi bo kupujesz nie mleko tylko wyrób mlekopodobny. 

Jeśli dobrze policzyć to co jest w tych biedrach to cena jest za wysoka względem jakości. 

Opublikowano

W biedronce prawie w ogóle nie ma jakości.  Te mięsa to tandeta że pies nie chce jeść.  Oni stosują podobną taktykę jak Piątnica.  Wmówić że coś jest jakościowe i ludzie biorą.  A tą ich niby,, jakość ''  każdy może mieć.  To tak jakbym ja powiedział że moje mleko jest najlepsze bo przechodzi wszystkie normy przeze mnie wymyślone.  I tak może być u każdego.  Dobrze ze w niedziele sklepy są pozamykane to tej szarańczy nie ma.  

Opublikowano

kupowanie w osiedlowym sklepie jest taka sama głupota jak wiara w to że produkty non gmo sa wolne od gmo☺ Są produkty może niektóre gorsze ale to głównie zamienniki chociaż biedronka ma naprawdę dobrych producentów i sprawdzają jakość wbrew temu co mówią pseudo narodowcy. Zawsze są świeże mają obrót a w takim sklepie prywatnym to często leżą rzeczy i leżą .Dzisiaj dla takich sklepów jedyny ratunek to mieć produkty bardziej naturalne i regionalne po które klient wróci a przy okazji coś jeszcze kupi już nie zwracając uwagi na cenę .W marketach jedyne czego nie kupuję to wędliny idę do małego sklepu gdzie ma tzw wyroby swojskie i ma to jakiś smak i może poleżeć bez ryzyka zmiany koloru

Opublikowano

Aleś ty naiwny tam może i były produkty dobre ale teraz to zapomnij o jakości w marketach tam liczy się tylko kasa i jeszcze raz kasa. 

Sam kiedyś się przejechałem na tej "Najwyższej jakości " i powiedziałem że nigdy w życiu. 

Opublikowano

Myślę że mamy na myśli inne osiedlowe sklepy.  Ja nie mam na myśli zabki i podobnych tylko prywatne sklepiki których właścicielow się zna i każdy wie skąd pozyskuje produkty. Wystarczy wtedy jedna zła opinia i już sprzedaż nie idzie.  Nawet nie ma co przetworów porównywać z wielkimi sieciami.  Okoliczna wielka sieć przerabiająca mięso zawsze miała pełno ludzi w sklepie że dopchac się nie było można.  Po jednej informacji skąd i jakie mięso przywożą jest się królem sklepu o każdej porze.  Dosłownie jest jedna max dwie osoby.  

Opublikowano

Akurat co do biedronki panowie to macie bardzo duze braki w wiedzy, żeby dostać się na półkę biedronki są bardzo mocno wysrubowane wymagania i tam tak łatwo nie jest się dostać a większość marek nawet taki jak mlekovita, mlekpolu, polmlek, spomlek robią pod marką biedronki zalecam czytać opakowania

Opublikowano

Te wszystkie zakłady jak chcą wstawić coś na póki to dostają recepturę danego wyrobu i muszą się tego trzymać bo jak by chcieli wstawiać swój asortyment to żegnaj. 

Opublikowano
4 minuty temu, Dominiik napisał:

Akurat co do biedronki panowie to macie bardzo duze braki w wiedzy, żeby dostać się na półkę biedronki są bardzo mocno wysrubowane wymagania i tam tak łatwo nie jest się dostać a większość marek nawet taki jak mlekovita, mlekpolu, polmlek, spomlek robią pod marką biedronki zalecam czytać opakowania

Te wysrubowane wymagania to tylko i wyłącznie uwaga CENA.  kto taniej  im sprzeda ten wchodzi na półkę.  Dlatego w większości  jest ta kraina mleka czy jak jej tam a nie prywatne spółdzielnie.  Wystarczy poczytać kto produkuje pod tą krainę mleka.  Co tydzień inna spółdzielnia a normy raczej tam się co tydzień nie zmieniają. Więc wniosek prosty.  Normą jest tylko i wyłącznie cena 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v