Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy niech kupuję co i gdzie mu się podoba i tyle.  Każdy chce być tutaj mądry, ale to nie ten temat! X stron postów z czego ceny mleka na jednej by się zmieściły... Płd Wlkp. lokalny odbiorca 1,22zł brutto.

Opublikowano (edytowane)

Piwa z biedry, to się pić nie daje . Chyba specjalnie inną puszkę dają, coby koński mocz , trafił tam gdzie powinien .

A mleko, hmm, nie piję, to się nie znam.

Edytowane przez scoffer
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Co piąty produkt spożywczy sprzedawanyw hipermarketach jako tzw. marka własna nie powinien w ogóle trafić do sprzedaży - wynika z najnowszego raportu Inspekcji Handlowej

- Jakościowych norm nie spełnia co druga kostka masła, 39 proc. serów żółtych, 30 proc. koncentratów pomidorowych, 28 proc. ryb mrożonych - wylicza Anna Jawoszek, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Inspekcji Handlowej.

Prod

Podobnie fałszuje się masło: dolewa się wody lub dodaje tańszych tłuszczów roślinnych. Kostkę masła można kupić w markecie już za mniej niż 4 zł, podczas gdy ta pod renomowaną marką kosztuje zwykle prawie 6 zł.

Sieci nie zawsze też rzetelnie informują o składzie produktów. Wiedzą, że wielu ludzi odrzuca produkty, które zawierają sztuczne dodatki: konserwanty, barwniki, polepszacze smaku i zapachu. Ale te dodatki pozwalają znacznie obniżyć koszty produkcji. Więc sieci czasem "zapominają" je wymienić na etykiecie - czytamy w gazecie.

ucenci celowo używają tanich wypełniaczy, takich jak skrobia czy woda, po to aby zmniejszyć koszty produkcji.p,s   wytrują   was w tych   marketach   ale  podnieta jest  po kupi    2zl taniej

Edytowane przez strsw33
  • Thanks 1
Opublikowano

Markety z biedrą na czele to są największe szkodniki dla rolnictwa, bo na nas wymuszają najniższe ceny. Reszta pośredników swoje marże zarobi. Po zniesieniu kwotowania to markety wymuszały na mleczarniach niskie ceny. Teraz te non GMO przez które zostaje nam mniej w kieszeni. A Ci lecą kopać do własnej bramki, poprzez szereg tricków sądząc mylnie że kupuja strasznie tanio.

Opublikowano
13 godzin temu, rollnik83 napisał:

OSM Końskie 5200 litrów bł 3.18 tł 4.0 cena 1.20 brutto.

Przecież woda jest droższa od waszego mleka, jak długo można produkować w takiej cenie 

Opublikowano (edytowane)

skoro każda ma antybiotyk to co się dziwisz leczyłeś krowy ?  nie zawsze okres karencji się zgadza z tym co pisza na opakowaniu

Mlkepol za grudzień 48 tys - 1,78 zł

Edytowane przez kosacki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Primula94 napisał:

Nie ten temat. Przenieś do Luźne rozmowy producentów mleka.

Niby tak, szkoda, że nikt nie stwierdził tego w dyskusji na temat biedronek itp :D

Właśnie sprawdzałem czy cennik OSM Włoszczowa jest aktualny, bez zmian. 1.47 netto, w tym 6 groszy premii za grudzień. 15-30tys, białko 3.52, tłuszcz 4.0. Na wynikach z oceny tłuszcz o 0.47 wyższy.

15469385297231493486353.jpg

Edytowane przez lusjan
Opublikowano (edytowane)

Mlekovita ilość <10 tyś tł. 4,44 bi. 3,57 1,49 brutto z żałosną premią 4gr. Wziąłem roczne rozliczenie dostaw i za 2018 r śr cena brutto wyszła 1,4513 zł co daje netto 1,3822zł. Oddane tylko 127 tyś L. Kilkanaście tyś L to poszło w kanał lub cielaki wypiły.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

klasa Premium ma nie być dla wyśrubowania norm a dla zachęty żeby lepiej pilnować jakości surowca. @jaro taaaa Piątnica przejęła tak fajny fumkel nówka zakład w Ostrołęce. A mało kto wie ile kosztowało uruchomienie tego NOWEGO Zakładu żeby nadążał za normami i produkcja Piątnicy.

Opublikowano

Zapewne grosze :)  Skoro Piątnica to takie Tygrysy Biznesu .

Opublikowano
Ile by nie kosztowało ale z zyskiem po jakimś czasie dla obu stron ☺ dla jednych stabilna i dobra cena dla drugich zwiększona skala produkcji i większe przebicie nikt nie powinien z tego powodu narzekać
Opublikowano

Nie trzeba być tygrysem biznesu: wystarczy nie mieć manii wielkości skupu, zakładu oraz w każdym roku mieć bilans 0. Wszystkie nadwyżki trafiają do rolników, tak działa prawdziwa spółdzielnia.

• Like 1
Opublikowano

Zna ktoś średnią cenę skupu mleka w Mlekpolu za 2018 r? Ja swoją podałem. Strzelam, że 1,55-1,6 brutto złapiecie.

Opublikowano

Ja wziąłem roczne rozliczenie z mleczarni jak odbierałem fakturę. Wiem ile mleka w jakim miesiącu oddałem i ile było wypłaty. Każda mleczarnia prowadzi chyba taki rejestr do statystyk.

Opublikowano

Początek roku zapowiadał się na 140, ale nie wyszło. 8 krów wyleciało ze stada. 

Opublikowano

Liczac wyplate z 10 stycznia 2018 do 10 grudnia 2018 1,6875 jak licząc od wyplaty za luty do tej z stycznia 2019 1,655 z tej ceny za grudzień 5 gr dodatkowo poszlo na udział

Opublikowano

Thomas2135 napisał:

Mlekovita ilość <10 tyś tł. 4,44 bi. 3,57 1,49 brutto z żałosną premią 4gr. Wziąłem roczne rozliczenie dostaw i za 2018 r śr cena brutto wyszła 1,4513 zł co daje netto 1,3822zł. Oddane tylko 127 tyś L. Kilkanaście tyś L to poszło w kanał lub cielaki wypiły.

A mi w Mlekovicie średnia cena za 2018 wyszła 1,52 brutto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, mam problem z mlecznoscią swoich krów. W tej chwili dojonych jest 9 krów (HF), dziennie mam tylko ok. 90l. mleka. Krowy dostają dziennie ok 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10kg siana, 10 kg sianokiszonki, 3kg śruty zbożowej ( owies, jęczmień, pszenica, pszenżyto) oraz 1 kg. śruty rzepakowej. Czy miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy popelniam błąd w żywieniu, czy to jest już problem w genetyce. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
  • Dodaj nową pozycję...
v