Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, alfa napisał:

to wejdźcie w wyniki oceny ? Popatrzcie ilu ma wysoki tłuszcz i wydajność . Ja mam 4,37 3,56 . Zywieniowiec dąbrowski to tylko rzepak lubi . Po reszta za droga akurat go znam . Dwie grupy premia dla krów hehe sie wie o co chodzi

Z tego co wiem to papier wszystko przyjmie. Jakoś żadna duża hodowla bądź tą w której doja roboty nie może się pochwalić wysokimi parametrami. Da się osiągnąć jak się człowiek sam oszukuje.

Opublikowano
50 minut temu, lawa3p napisał:

białko 3,5  tłuszcz 4,1 ryczałt 

tez tam odstawiam tez masz wypłate po 10  niewisz co tam sie dzieje

Opublikowano

kolega z piatnicy tez bez kuku i ma powyżej 5 tłuszcz. Ja kolego grzesiekAgro na zdrowotnosc nie narzekam z racicami brak problemów jedynie ketoz troche występuje i na większej ilości traw z trawiencami nie ma takich problemów no i zapaleń nie mam . A krowy i tak co 3 Maks 4 lata wymiana . Kazdy ma swoje metody ale ja do żywienia 50 krów 1500 czy 1600kg kuku nie wrócę . A właśnie wtedy mialem to 4,1 i z kazda po wycieleniu problemy z trawieniem pomalu w laktacje wchodzily a teraz wchodzą szybko no fakt ketozy mogą dostac

Opublikowano
25 minut temu, alfa napisał:

kolega z piatnicy tez bez kuku i ma powyżej 5 tłuszcz. Ja kolego grzesiekAgro na zdrowotnosc nie narzekam z racicami brak problemów jedynie ketoz troche występuje i na większej ilości traw z trawiencami nie ma takich problemów no i zapaleń nie mam . A krowy i tak co 3 Maks 4 lata wymiana . Kazdy ma swoje metody ale ja do żywienia 50 krów 1500 czy 1600kg kuku nie wrócę . A właśnie wtedy mialem to 4,1 i z kazda po wycieleniu problemy z trawieniem pomalu w laktacje wchodzily a teraz wchodzą szybko no fakt ketozy mogą dostac

Kto miał w Piątnicy tłuszcz 5? Ten ktoś kto znikąd się pojawił, napisał 2 posty i tyle go widzieli. Takim nigdy nie wierzę. 

Opublikowano

http://www.google.com/url?q=http://www.hgplus.pl/artykuly/HodujzGlowa/HzG_9_10_2011.pdf&sa=U&ved=0ahUKEwjdys6vkePfAhXQp4sKHTn6CcoQFggOMAE&usg=AOvVaw2JeKwnhfIE_EdWvfpzoIr2

znajdę ci i w Polsce bo tu masz przykład Holandii ktora to o czym wiemy żywi mala ilością kuku. Teraz jestem poza domem takze nie znajdę ale wieczorem chetnie. Dam jeszcze przykład gospodarstwaobok mnie 85 krów dojnych 30 ha kukurydzy i 17 ha lak idź to powiedz dla holendra dunczyka czy irlandczyka

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

Chcecie lepsze produkty to zacznijcie od siebie tyczy sie to tylko do tych co maja wirówki . Posprzedawajcie je i zacznijcie doić mleko pelnowartosciowe z naturalnym bialkiem bo to nie mleko to serwatka

Dlaczego więc Mlekpol nie kontroluje tych  co wirują? Teoria spiskowa mówi, że "ciemneszyje" wirują każdy uduj - może dlatego?

Przecież wystarczyłoby ogłosić kategoryczny zakaz wirowania mleka np. od lutego. W lutym wysłać kontrolę do każdego dostawcy żeby wszyscy wiedzieli, że to nie jest tylko gadanie, jak do tej pory, o zakazie wirowania. Zresztą prawdopodobnie mleczarnia niewielkim wysiłkiem może stwierdzić które mleko przeszło przez wirówkę - któryś parametr jest zaniżony. 

• Like 1
Opublikowano

Obydwa sa zaniżone a i po wyglądzie mleka widac . Tyle razy hu to bylo mówione żeby kontrolować ale widzisz jak jest . Ja bym bardzo chciał albo wystarczyłoby tym wirującym zabrać 10 gra reszcie dodac 10 . Mleczarnia. Na pewno by nie stracila wręcz przeciwnie

Opublikowano
Alfa tutaj racja,pogadaj z kolegami z rady o tych wirówkach i różnicy w cenie.Tyle tylko że to nie realne bo mleczarnia jawnie w cenniku nie przyzna się że wirowane mleko skupuje ale jeśli już chce skupywać to powinna być ta różnica w cenie...
  • Like 1
Opublikowano

W umowie każdy ma, że musi odstawiać mleko surowe,  nieprzetworzone. Nie spełnia warunków umowy i papa. Macie tych instruktorów swoich. Tak trudno wpaść z kontrolą podczas dojenia?

Opublikowano
32 minuty temu, alfa napisał:

Obydwa sa zaniżone a i po wyglądzie mleka widac . Tyle razy hu to bylo mówione żeby kontrolować ale widzisz jak jest . Ja bym bardzo chciał albo wystarczyłoby tym wirującym zabrać 10 gra reszcie dodac 10 . Mleczarnia. Na pewno by nie stracila wręcz przeciwnie

A nie możesz na radzie zgłosić wniosku o to żeby mlekpol wziął się (kontrole) na powaznie za wirowanie mleka?

Jakiś czas temu jeden znajomy (który kupował mleko od sąsiada z wirówką) mówił mi, że gdy tamten nie odwirował mleka (bo było po kontroli) to jak je pił to czuł w ustach jakby takie galaretowate gluty i nie mógł jego pić bo go podrywało 😷 Ale to chyba niemożliwe - przecież takie "mleko" nawet nie przeszłoby przez filtry. Chyba, ze te gluty powstawały później w zbiorniku.

Opublikowano
30 minut temu, Grabos1981 napisał:

w Piątnicy jest zakaz wirowania. Na początku grudnia poleciał dostawca który miał na odbiór 4.5tyś. A na święta następny...

Ja słyszałem wcześniej o gościu , co pobudował nową oborę i tam pomieszczenie z podwójnymi ścianami na wirówkę.. kontrol z Piątnicy się zjawiła , kazała rozwalić i szybko go wyjaśnili. Co jakiś czas się właśnie słyszy , że ktoś poleci za to. 

Drugim rozwiązaniem bambrow jest oddawanie mleka do dwóch mleczarni, Piątnica+inna..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v