Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Dominiik napisał:

Przy niezłych parametrach około 1,55 brutto 

Hola hola, 1.55 będzie razem ze zwrotem 10 gr które mleczarnia potrącała na fundusz. Tj oddaje pieniądze które i tak należą do rolników, taka propaganda że niby dobry cennik. 

Opublikowano

Z tymi liderami to macie przeje***e, spomlek niby w serach 1,5 zł mlekovita i mlekpol liderzy mleczarstwa a cena 1,4-1,6 zł. A spółdzielnie typu Piątnica, Ryki, Sierpc o których nie słyszałem nigdy że są w czymś liderami mleko po 1,8zł 😂

Opublikowano
6 godzin temu, Dominiik napisał:

Przy ilości 30 tys. Białko 3,5 tłuszcz 4,4 mam 1,52 brutto bez funduszy. 

To są bardzo dobre parametry i w mlekovicie bylo by zapewne z 10 gr więcej, od dawna porównuję ze znajomymi z mlekovity i tak jest. Z 2.75 kazeina podejrzewam. 

Opublikowano
11 godzin temu, robcio90 napisał:

Z tymi liderami to macie przeje***e, spomlek niby w serach 1,5 zł mlekovita i mlekpol liderzy mleczarstwa a cena 1,4-1,6 zł. A spółdzielnie typu Piątnica, Ryki, Sierpc o których nie słyszałem nigdy że są w czymś liderami mleko po 1,8zł 😂

1.8zl jeden miesiąc w roku policz średnia z roku wtedy dowiesz się prawdy. 

• Like 1
Opublikowano

Taaaa a u krowiarki cena średnia z 1.6 przy ponad 50 000k mc bajki pisać można jestem z byt blisko znam dużo dostawców co oddaje do Żuromina . I prawda jest taka że od stycznia do wrzesnia mieliście gorszą cenę niż my w Mlekovicie a potem poszłą ta premia to podskoczyło wam te naście groszy powiedzmy średnia z 10 groszy wieksza jak u nas w Mlekovicie  w tym samym przedziale . Obecne ceny Sierpca to nie te co kiedyś że było oh ahh ehh  . Ale  oglnie i tak macie lepsze ceny . Jesteście cenowo coś jak Mlekpol 

Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

To policzyłem Sierpc cena średnia za 2018 1.6 zł w przedziale 9000-15000.

chyba na palcach liczyłeś........

Opublikowano
3 godziny temu, Robercik1 napisał:

chyba na palcach liczyłeś........

Cie zaskocze :umiem posługiwać się kalkulatorem. 

Cene liczyłem z faktur po poście Grzesia zrobiłem to z czystej ciekawości ile wyjdzie .

Jak ktoś ma parametry na poziomie bi 3.0 i  tło 3.5 to się dziwi ze komuś cena dużo wyższa wychodzi.

Opublikowano

Cie zaskocze :umiem posługiwać się kalkulatorem. 

Cene liczyłem z faktur po poście Grzesia zrobiłem to z czystej ciekawości ile wyjdzie .

Jak ktoś ma parametry na poziomie bi 3.0 i  tło 3.5 to się dziwi ze komuś cena dużo wyższa wychodzi.

policz kolego cene bez udzialu i bez vatu ..... cena netto jest dla mleczarni kosztem      Jak patrze na cene sera i masla  to ta cena mleka to jakoś nie za bardzo mi sie podoba...

Opublikowano

Jak płaci giżycko? Wcześniej co chwila ktoś się chwalił ceną i była delikatnie słabsza jak w piątnicy a teraz? Liczył ktoś jaka wyszła średnia z całego roku 

Opublikowano
4 godziny temu, Robercik1 napisał:

policz kolego cene bez udzialu i bez vatu ..... cena netto jest dla mleczarni kosztem      Jak patrze na cene sera i masla  to ta cena mleka to jakoś nie za bardzo mi sie podoba...

I bez premi i bez dopłaty do klasy extra itd... akurat to wszystko to skład ceny .

Opublikowano

I bez premi i bez dopłaty do klasy extra itd... akurat to wszystko to skład ceny .

aleś ty dowcipny....

Opublikowano (edytowane)

Różnica, różnica jest od zawsze ok 10 gr za mlekovitą. Fani spomleku czy może jeszcze umowy kredytowe macie i lubicie doić taniej z obawy przed karą 

Edytowane przez PrzemekSokolow
Opublikowano
12 godzin temu, zkordalski napisał:

Taaaa a u krowiarki cena średnia z 1.6 przy ponad 50 000k mc bajki pisać można jestem z byt blisko znam dużo dostawców co oddaje do Żuromina . I prawda jest taka że od stycznia do wrzesnia mieliście gorszą cenę niż my w Mlekovicie a potem poszłą ta premia to podskoczyło wam te naście groszy powiedzmy średnia z 10 groszy wieksza jak u nas w Mlekovicie  w tym samym przedziale . Obecne ceny Sierpca to nie te co kiedyś że było oh ahh ehh  . Ale  oglnie i tak macie lepsze ceny . Jesteście cenowo coś jak Mlekpol 

Guzik prawda. Średnia za 2018 wyszła mi 1,45 brutto. Średnia ilość z roku ok 10 tyś /msc. To gdzie tu do 1,6?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v