Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Farmer6820 napisał:

Trochę to wygląda jakby wszyscy sie dogadali i nam owalaja cene 🤨🤨

Czas chyba było przywyknąć,jest susza,jest obniżka,tak naprawdę krzyk na forum o obniżkach był już zeszłego roku. No wzięli i wysłuchali,😐:S. Może być suszy ciąg dalszy,tak jak i obniżek😕

Opublikowano

Na polach masakra. Nie wiem jak u was ale w moim regionie sytuacja jest dużo gorsza niż w zeszłym roku. Zupełnie bezśnieżna zima i brak opadów. Obawiam się o moją sytuację paszową. I to poważnie

Opublikowano
Przed chwilą, komizmo napisał:

Na polach masakra. Nie wiem jak u was ale w moim regionie sytuacja jest dużo gorsza niż w zeszłym roku. Zupełnie bezśnieżna zima i brak opadów. Obawiam się o moją sytuację paszową. I to poważnie

A skąd jesteś ?

Opublikowano

Powiat toruński

1 godzinę temu, alfa napisał:

Prawie 30 mln wiecej za prad. Ceny z gdt nie odzwierciedlaja cen na polkach w sklepie co widac

Najlepiej przerzucić na głupiego chłopka. Niech doi dalej

• Like 3
Opublikowano
59 minut temu, komizmo napisał:

A co mają powiedzieć Ci co gospodarzą tylko na 5 i 6 klasie. Nie ma maja, a wszystko wypalone.

Opublikowano

@grzesiuJak wytłumaczysz, że najlepsza i jedyna prawilna mleczarnia w Polsce - Mlekpol - pomimo wzrostów na GDT oraz dobrej koniunktury obniża cenę mleka w skupie? Co się stało, że ten wzór spółdzielczości tak leci sobie z rolnikami w ch***

• Thanks 1
Opublikowano

SM Ryki przed chwilą sms o jakże bogatej treści "w związku z trudną sytuacją rynkową obniżamy mleko o 8 gr od kwietnia" , ta trudna sytuacja to trwający nieprzerwanie wzrost na giełdzie, zmowa jak ... ja pier....

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, subiektywny napisał:

SM Ryki przed chwilą sms o jakże bogatej treści "w związku z trudną sytuacją rynkową obniżamy mleko o 8 gr od kwietnia" , ta trudna sytuacja to trwający nieprzerwanie wzrost na giełdzie, zmowa jak ... ja pier....

W gazecie czytalem , że planują inwestycje na 14mln s chwilę później o obniżeniu ceny mleka, ze względu na trudną sytuację na rynku...

Ta a 14mln to z nieba zleci.

A ceny prądu i wody w górę.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

OSM Pszczyna obniżyła o 7 groszy, to tak po sąsiedzku. Sms z ceną OSM Włoszczowa dostanę pewnie za tydzień, ale dzisiaj jest zebranie delegatów, zapewne w sprawie obniżki.

Opublikowano
12 godzin temu, alfa napisał:

Prawie 30 mln wiecej za prad. Ceny z gdt nie odzwierciedlaja cen na polkach w sklepie co widac

Miesięcznie? Jakby przemnożyć 8 gr i miesięczny skup da to 30 mln?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, pawelol1905 napisał:

@grzesiuJak wytłumaczysz, że najlepsza i jedyna prawilna mleczarnia w Polsce - Mlekpol - pomimo wzrostów na GDT oraz dobrej koniunktury obniża cenę mleka w skupie? Co się stało, że ten wzór spółdzielczości tak leci sobie z rolnikami w ch***

Najlepsza to może była tak 18-20 lat temu .Potem robili takie cyrki ,że prawie mnie puścili z torbami złodzieje .Kilka lat temu zmuszony byłem zlikwidować stado ,bo inaczej chyba w psychiatryku bym wylądował,a prędzej na drugim świecie.Z takim podejściem do uczciwego dostawcy to niech sobie sami doją i gnój przerzucają .A na udziały czekałem 6,5 roku.

Edytowane przez rocknrollnik1
Opublikowano

Nie jeden już tak zrobił i to nadal trwa. Krów na razie przybywa i wydajność rośnie ale wszystko do czasu. U mnie w okolicy najbliższej okolicy jeden z nową obora wolnostaniwiskowa tylko co splacona przechodzi na roślinna kolejny przerabia na mięsne i mnóstwo jest gospodarstw gdzie kończą się ludzie do pracy.

Opublikowano

Gorzej jak półtorej bańki na karku i debilne  wganianie ceny za ziemię żeby pokazać innym. Żonka ze 120kg spadła o połowę, on już też wynędzniały, dzieci zapieprzają po szkole i czasami o północy paszowoz miesza. Ja bym ocipiał z myślą, że na 30lat cyrograf w banku leży

Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

Gorzej jak półtorej bańki na karku i debilne  wganianie ceny za ziemię żeby pokazać innym. Żonka ze 120kg spadła o połowę, on już też wynędzniały, dzieci zapieprzają po szkole i czasami o północy paszowoz miesza. Ja bym ocipiał z myślą, że na 30lat cyrograf w banku leży

Ale poczytaj T P R to niektórzy się  chwalą  że  obora za 3 czy4 bańki a ziemi 20,30ha nie wiem czy to głupota czy chęć zaimponowania choć ibez wielkich kredytów też można dupe umoczyc bo to żywy inwentarz  jednak jest

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v