Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest, bo środki do produkcji nie tanieją i coraz mniej z tego litra zostaje.

Opublikowano (edytowane)

Prąd w PGE narazie nie podrozał jeśli już to od nowego roku ostro pójdzie do góry, dlatego założyłem fotowoltaikę na gospodarstwo , to tak tego nie odczuję 

Edytowane przez Jaro70
Opublikowano
5 godzin temu, Łukasz95 napisał:

Można było się spodziewać obniżek teraz więc nic dziwnego że wszędzie cena spadła za mleko , Nie ma co przeżywać .  

I oby na tym sie skończyło 

Opublikowano
4 godziny temu, Jaro70 napisał:

Prąd w PGE narazie nie podrozał jeśli już to od nowego roku ostro pójdzie do góry, dlatego założyłem fotowoltaikę na gospodarstwo , to tak tego nie odczuję 

To widzę ze myślisz podobnie jak ja też tak zrobiłem .

I mam pytanie jak u ciebie w gminie ulgę udało Ci się załatwić bo widzę ze co gmina to inne zasady.

Opublikowano
Dnia 30.04.2019 o 12:09, narewski1988 napisał:

Ja nie narzekam na Spomlek, za marzec 1,50 zł dla vatowca przy 15k litrów. Próby dwa razy w połowie, albo raz , jak im wyjdzie. Nie oszukują na parametrach. 

Dzięki za informację :)

Chciałbym jeszcze troszkę pociągnąć temat SPOMLEKU, 

mamy jeszcze tutaj jakiś dostawców ? dajcie znać jak współpraca, próby u was :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

To widzę ze myślisz podobnie jak ja też tak zrobiłem .

I mam pytanie jak u ciebie w gminie ulgę udało Ci się załatwić bo widzę ze co gmina to inne zasady.

Ja wszystko robiłem na własną rękę bo u nas w gminie żadnych dotacji nie ma tylko zwolnienie z podatku rolnego ale jeszcze nie byłem to nie wiem czy dostanę, chociaż w mojej sytuacji to 250 zł rocznie 

53 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Jakie to koszta? Jaka moc?

Ja założyłem 8.8 kw to jest połowa mojego zużycia energii a koszt to 50 tyś można założyć taniej ale ja założyłem ze sprawdzonej firmy i podzespołów 

Edytowane przez Jaro70
Opublikowano (edytowane)

To drogo zapłaciłeś  ; ja tez na własną rękie bez dofinansowania, a gmina mało ze nic nie dołożyła to jeszcze problem z ulgą podatku rolnego.

Moc 9,9 kw za 40k tylko firma która montowała załatwiła kredyt 0% .

A masz na domu czy na innym budynku.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
3 minuty temu, robert1226 napisał:

To drogo zapłaciłeś  ; ja tez na własną rękie bez dofinansowania, a gmina mało ze nic nie dołożyła to jeszcze problem z ulgą podatku rolnego.

Moc 9,9 kw za 40k tylko firma która montowała załatwiła kredyt 0% .

No to dobra cena, jak byś przekroczył 10 kw to za przechowanie energii zabrali by 30% a do 10 to 20%

Opublikowano

Ja również oddaje do Spomleku, próby jak wszędzie +/-0,10 na jednostce w stosunku do federacji, próby bez problemu chociaż somatyke pilnują i potrafią zrobić   4-5 prób w miesiącu nie wiem od czego to zależne. Teraz mają podnieść udziały od maja 5gr ale mówili już w marcu że będą podnosić. Ja ogólnie sobie bardzo chwalę i jestem zadowolony

Opublikowano
18 godzin temu, Jaro70 napisał:

Podrożał o 0.10gr netto za 1 kw duże rachunki masz za prąd ? Też się zastanawiam nad jakimś innym źródle energii 

Opublikowano

1000 miesięcznie, byłem w PGE podpisać umowę na fotowoltaikę i się pytałem o podwyżkę to mówili , że w tym roku podwyżki nie było i nie będzie także nie wiem skąd te 0.10 gr podwyżki 

Opublikowano

kWh pewnie i nie zdrożała, ale pierdylion innych opłat za przesył itp.

Opublikowano
3 godziny temu, Jaro70 napisał:

1000 miesięcznie, byłem w PGE podpisać umowę na fotowoltaikę i się pytałem o podwyżkę to mówili , że w tym roku podwyżki nie było i nie będzie także nie wiem skąd te 0.10 gr podwyżki 

Matula  była i pytała się i wyraźnie powiedzieli że prąd podrożał o 0.10gr netto za 1 kw placilismy za prąd 1000zl a ostatnio przyszło 1300.

Opublikowano
17 minut temu, SerafinKot napisał:

Matula  była i pytała się i wyraźnie powiedzieli że prąd podrożał o 0.10gr netto za 1 kw placilismy za prąd 1000zl a ostatnio przyszło 1300.

W PGE czy u innego sprzedawcy? 

Opublikowano

Mi ciężko określić czy jest drożej, bo zmieniłem taryfę jednak ostatni rachunek był niepokojąco wysoki a miało być taniej po zmianie. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie tak samo płaciłem razem z domem w granicach 1800zł 2 mc  zmieniłem taryfę niby na lepszą zamówiłem mniejszy prąd bo miałem za duży niby miało być super a tu jebudu prawie 2000zł ta fotowoltaika jest nie opłacalna moim zdaniem przy takich małych  zużyciach państwo kradnie ci od razu 20 % twojego prądu produkcjia najwyższa jest tylko w 4 mc  koszt instalacji jak piszecie 40-50 koła czy zwrot inwestycji po 20 latach a 20 lat to żadna instalacjia nie wytrzyma czyli koszty serwisu  wymiany itp wyliczali mi z 3 razy te panele i za każdym razem  i tak wychodzi to słabo chyba że mamy nadwyżkę budżetową której nie wiem gdzie upchać to wtedy ma to jakiś sens . Ale oczywiście nikogo nie krytykuje żeby nie było . pełno filmów na yt jak to naprawdę wychodzi ile to daje prądu bo czesto ich założenia są sprzeczne z realiami pozyskanej mocy do szacowanej pozyskanej . Najbardziej nie kumam tego że produkując prąd sprzedajesz go na przesył odni kupują po zaniżonej cenie za to jeszcze biorą od 10do 25 % wyprodukowanej mocy i potem odkupujesz po ich cenie no jakaś chora filozofia . Czasem są te dotacjena panele wtedy można sie skusić ale te przepisy przechowywania energi są chore i przez to też ludzie sie  zniechecają tak było w moim przypadku 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Kolego ty jak zawsze wszystko mylisz i mieszasz sam nic nie wiesz jeszcze innych w błąd wprowadzasz.

Jak przechowujesz prąd  w sieci to za przechowanie oddajesz 20 lub 30 % tu jesteś jako prosument, a gdy prąd sprzedajesz i później odkupujesz to jesteś mikroprzedsiębiorca .

Cie zaskocze ale mi przy obecnych cenach instalacjia zwróci się po 6ciu latach a gdy prąd będzie droźał to jeszcze szybciej niewiem skąd ci te 20l at wyszło .

Opublikowano

@robert1226 przedstaw jakieś wyliczenia bo jeszcze nie słyszałem żeby aż tak szybko się zwróciła instalacja.  Sami się zastanawiamy nad taką instalacją.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v