Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ThePerkins Teraz po podwyżce powinno być powyżej 1,30 brutto, jeżeli utrzymam parametry tł, 4,3  białko 3,3 powyżej 10 tyś l. Dalej ta cena wygląda słabo w porównaniu do tego co tutaj koledzy piszą. Produkty na półkach sklepowych drogie, nie adekwatne do ceny mleka. Przydało by się jeszcze kilkanaście groszy do góry biorąc pod uwagę 2 rok ostrej suszy i to że ludzie nie będą mieli z czego produkować tego mleka. A kupno dobrej jakościowo paszy nie kalkuluje się z trzymaniem słabszych sztuk biorąc pod uwagę tą cenę mleka tym bardziej że środki do produkcji rosną i tam nie ma mowy o obniżkach.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, kierowiec napisał:

@ThePerkins Teraz po podwyżce powinno być powyżej 1,30 brutto, jeżeli utrzymam parametry tł, 4,3  białko 3,3 powyżej 10 tyś l. Dalej ta cena wygląda słabo w porównaniu do tego co tutaj koledzy piszą. Produkty na półkach sklepowych drogie, nie adekwatne do ceny mleka. Przydało by się jeszcze kilkanaście groszy do góry biorąc pod uwagę 2 rok ostrej suszy i to że ludzie nie będą mieli z czego produkować tego mleka. A kupno dobrej jakościowo paszy nie kalkuluje się z trzymaniem słabszych sztuk biorąc pod uwagę tą cenę mleka tym bardziej że środki do produkcji rosną i tam nie ma mowy o obniżkach.

Jeszcze z 50groszy wam podniosą i będziecie mieć uczciwą cenę... 

Opublikowano

Ten rok to wgl jakiś, u mnie w tym roku wyjechało łącznie 7sztuk za które łącznie wziąłem 6tys zł. Mam w następnym tyg badania na ibr bvd bo to nie podobne co się dzieje. W Kosowie jestem jeszcze 2 miesiące więc podwyżka się nie naciesze 🤣

Opublikowano

Ten rok jest bardzo ciężki dla producentów mleka. Susza i wzrastające ceny produkcji a do tego jestem bardzo zły na federację że zamiast w tych ciężkich czasach wspomagać producentów mleka to oni nas jeszcze dobijają podnosząc ceny. Przecież federacja powinna nas wspierać jak tak będą robić to rolnicy sami z nich zrezygnują.

Opublikowano

Federacja też była w ciężkiej sytuacji, bo minister przykręcił kurek z pieniędzmi. 😅

Opublikowano

A hajs na koncie prezesów musi się zgadzać. Sobie przecież nie obniżą pensji :)

Opublikowano
9 godzin temu, ThePerkins napisał:

Ten rok to wgl jakiś, u mnie w tym roku wyjechało łącznie 7sztuk za które łącznie wziąłem 6tys zł. Mam w następnym tyg badania na ibr bvd bo to nie podobne co się dzieje. W Kosowie jestem jeszcze 2 miesiące więc podwyżka się nie naciesze 🤣

Gdzie przechodzisz?

Opublikowano

Ja jeszcze tylko do końca listopada w tym Polmleku. Kierownik skupu chciał się dogadywać jeszcze. Najpierw mówił żeby do niego zadzwonić. Nie dzwoniłem bo to w jego interesie jest. Potem mówił że przyjedzie z niespodzianka. Przyjechał jak mnie nie było. Narzekał wymyślal i wziął próbę. Zdenerwował żonę i pojechał. Opowiadał że 1.04 to dobra cena i że z Mlekovity do nich przechodzą. Jak dobrze wiem że jest na odwrót. Opowiadał że ma cenniki wszystkich mleczarnia i lepiej nie płacą. No taki bajkopisarz że szok.

Opublikowano
49 minut temu, ceston napisał:

Ja jeszcze tylko do końca listopada w tym Polmleku. Kierownik skupu chciał się dogadywać jeszcze. Najpierw mówił żeby do niego zadzwonić. Nie dzwoniłem bo to w jego interesie jest. Potem mówił że przyjedzie z niespodzianka. Przyjechał jak mnie nie było. Narzekał wymyślal i wziął próbę. Zdenerwował żonę i pojechał. Opowiadał że 1.04 to dobra cena i że z Mlekovity do nich przechodzą. Jak dobrze wiem że jest na odwrót. Opowiadał że ma cenniki wszystkich mleczarnia i lepiej nie płacą. No taki bajkopisarz że szok.

Do Ciebie tez te dziadostwo z BZA puścili?

Opublikowano
2 godziny temu, Grog napisał:

Ten rok jest bardzo ciężki dla producentów mleka. Susza i wzrastające ceny produkcji a do tego jestem bardzo zły na federację że zamiast w tych ciężkich czasach wspomagać producentów mleka to oni nas jeszcze dobijają podnosząc ceny. Przecież federacja powinna nas wspierać jak tak będą robić to rolnicy sami z nich zrezygnują.

Ja już zrezygnowałem i się nie żałuję 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

Czy ja wiem czy tak rosną koszty produkcji drastycznie. Paliwo poniżej 5zl, folia ,siatka już parę lat w tej samej cenie ,pasza podobnie.     No ciekawe pewnie cichosza w polmleku będzie

Nie wszędzie tak kolorowo. Na pograniczu warmińsko-mazurskiego z mazowieckim jest drogo. Konkurencja jest niewielka a sprzedawcy trzymają podobną cenę. Taki przykład. Pod Olsztynem rolnicy jakiś czas temu płacili za otręby pszenne po 1050 zł podczas gdy "normalna" cena w tamtym czasie to było 670 zł. Hurtowników paliw niewielu, brak zbiormika więc kupuje się od lydera z dowozem a cena jak na stacji. Patrząc na swoje wypłaty i wydatki widzę spory wzrost kosztów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Nie wszędzie tak kolorowo. Na pograniczu warmińsko-mazurskiego z mazowieckim jest drogo. Konkurencja jest niewielka a sprzedawcy trzymają podobną cenę. Taki przykład. Pod Olsztynem rolnicy jakiś czas temu płacili za otręby pszenne po 1050 zł podczas gdy "normalna" cena w tamtym czasie to było 670 zł. Hurtowników paliw niewielu, brak zbiormika więc kupuje się od lydera z dowozem a cena jak na stacji. Patrząc na swoje wypłaty i wydatki widzę spory wzrost kosztów. 

Nie wożą bez zbiornika? U nas tylko nie liczni wymagają zbiornik dwupłaszczowy. Gdy zaczął sie dym ze zbiornikami u nas wszyscy kupowali zbiorniki, efekt jest taki że zbiornik kupiliśmy i go nie używamy bo dalej lelejemy w "ziemie".

Opublikowano
6 godzin temu, ceston napisał:

Powiedz że zostaniesz u nich jak ci dadzą cene taką jaką mają w piątnicy 🤣

Opublikowano
25 minut temu, xpaxpa napisał:

Nie wiecie przypadkiem, czy jest możliwość odbioru mleka z gospodarstwa przez dwie mleczarnie ?

Nie ma takiej możliwości bo w umowie jest ze oddajesz wszystkie mleko do jednej  , bo gdyby do dwóch to wychodziłyby cyrki

Opublikowano
7 minut temu, Jaro70 napisał:

Nie ma takiej możliwości bo w umowie jest ze oddajesz wszystkie mleko do jednej  , bo gdyby do dwóch to wychodziłyby cyrki

w mojej mleczarni i tak wychodza cyrki ! dlatego stąd moje pytanie

Opublikowano
39 minut temu, xpaxpa napisał:

Nie wiecie przypadkiem, czy jest możliwość odbioru mleka z gospodarstwa przez dwie mleczarnie ?

U nas w okolicy jest to powszechnie stosowany system. Z przyczyn małego zbiornika lub złożonego wypowiedzenia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v