Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

I do tego ,nie łudżmy się,wzrost cen mleka pociągnie za sobą wzrost wszelakiej ,,dobroci'',potrzebnej do jego wyprodukowania. Można postawić i następne 100 szt,lecz czy będzie na czym [ widywałem gospodarstwa mleczne którego budynki leżą wzdłuż działki,a działka 20 m szeroka,albo skarpa i rzeka]. I nie każdy organizacyjnie ogarnie. Sąsiad kawałka z perzem nie użyczy ,boś kułak,a kawałek 2 ha. Dajesz po 5  tys,dzierżawy,bo akurat obok,a on💪. I dybaj do pryzmy h.. wie gdzie. Przyznajcie ,ilu z was by dało 10 tys,za ha,obok za stodołą. Ja mam obok 30 a i bym wyłożył   5 tys chętnie.No i jak by mi to życie ułatwiło......

Nic tylko  być  twoim sąsiadem 😉

• Like 1
Opublikowano

Na Węgrzech nie ma mleka, bo tam nie ma żadnych spółdzielni,  a jak mają niektórzy farmerzy to takie, że żadnych norm nie spełnia -wiem, bo tam byłem z izbą rolniczą

Opublikowano
9 godzin temu, karol6130 napisał:

W Rykach może 5 groszy będzie za listopada.

A co z Michowem się dzieje?

Dać 5000 za 1 ha, to trzeba mieć naprawdę kiepską sytuację z placem. 

Bym zapłacił za wygodę.

Opublikowano
6 godzin temu, Jaro70 napisał:

Na Węgrzech nie ma mleka, bo tam nie ma żadnych spółdzielni,  a jak mają niektórzy farmerzy to takie, że żadnych norm nie spełnia -wiem, bo tam byłem z izbą rolniczą

Żenujący jest fakt ze zamiast tworzyc warunki dla dostawcow miejscowych skoro brakuje surowca to lepiej zadupcac kilometry po cysterne mleka i dokladac do trasnportu. Czyje w kupke swoje w dupkę. Polska spółdzielczość

• Like 1
Opublikowano

Polmlek 6000 litrów 1.15 zł. Chyba trzeba się przenosić do mlekovity. 

Opublikowano
rolas360 napisał:

1.15 za 6000? To ty jakieś znajomości musisz tam mieć ze tak duzo😀😀😅 ja jeszcze parę dni i ko iec wypowiedzenia. Mlekovita przyjedzie.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, ceston napisał:

1.15 za 6000? To ty jakieś znajomości musisz tam mieć ze tak duzo😀😀😅 ja jeszcze parę dni i ko iec wypowiedzenia. Mlekovita przyjedzie.

Nie znajomości tylko co miesiąc jestem w ich siedzibie. Raz jak nie pojechałem to od razu 1.06 zrobili 😅😅 A Ty jaką masz cenę?

Edytowane przez rolas360
Opublikowano

I parametry w Mlekovicie cyk do góry poszły tłuszcz z 3.7 na wkoncu normalny poziom 4.1 tak to ja rozumiem 💪

Opublikowano
11 godzin temu, rolas360 napisał:

1.15 zł. za 6000 litrów i jeszcze narzekasz? 

Jakbyś miał powyżej 10000 litrów to bym zrozumiał ale 6000 ? 

Czy aby nie przesadzasz? 

Opublikowano

Koszty produkcji te same, mleczarnia jakby nie chciała, to by wogóle nie odbierała.  Jak temat pokazuje to u nich 6000 to może być zaraz firmy pułap ilościowy.

W Rykach jest dopłata do ilości i nie ma traktowania mały, duży.

Każdy jest traktowany jednakowo.

Opublikowano
53 minuty temu, zkordalski napisał:

I parametry w Mlekovicie cyk do góry poszły tłuszcz z 3.7 na wkoncu normalny poziom 4.1 tak to ja rozumiem 💪

A mi cyk i wzięli 500zl na udzial 

Opublikowano
32 minuty temu, karol6130 napisał:

Koszty produkcji te same, mleczarnia jakby nie chciała, to by wogóle nie odbierała.  Jak temat pokazuje to u nich 6000 to może być zaraz firmy pułap ilościowy.

Chyba w każdej mleczarni sa progi ilośćowe im więcej tym droższe. A po za tym każdy musi spełniać te same normy . No tak mi sie bynajmniej wydaje

Opublikowano

Rolas360 no właśnie 6000 I 1.06 a od kwietnia do lipca było 1.04. O parametrach wogole nie mówię bo ich parametry wcale się nie zgadzaja z federacja a teraz nawet białko 2.8 zrobili a kierowca mówi że to tak jak u wszystkich standardowo.

Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

Mi też z 4.2 na 4.54 ciekawe jaki mają cel w tym? Pod oceną i tam mam większy ale do 4.5 płacą. Czy to tylko nieoficjalna podwyżka? Czy sumienie gryzie Lydera...

Opublikowano
Łolek napisał:

32 minuty temu, karol6130 napisał:

Chyba w każdej mleczarni sa progi ilośćowe im więcej tym droższe. A po za tym każdy musi spełniać te same normy . No tak mi sie bynajmniej wydaje

w Rykach nie ma progów jest współczynnik

Opublikowano
46 minut temu, Xawier napisał:

Mi też z 4.2 na 4.54 ciekawe jaki mają cel w tym? Pod oceną i tam mam większy ale do 4.5 płacą. Czy to tylko nieoficjalna podwyżka? Czy sumienie gryzie Lydera...

Lyder i sumienie 😂😂😂 a to dobre 

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v