Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polmlek  to prywaciarz i każdy sam negocjuje cenę ale jestem ciekaw ile mozna wynegocjować :)

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, radekz200 napisał:

Myśle ze więcej 😛

A ja myślę że ma minimalnie więcej niż 1,50zl. Lyder nie płaci tak dużo za ilość jak za parametry. Gospodarzowi co oddaje około 5 tys na dwa dni przedstawiciel od lydera wyliczył 1,52zl tylko że miał słabe parametry i dlatego. A poszedł do polmleku i ma 1,57zl. 5gr przy takim litrażu to niezła sumka.

Edytowane przez rolnik115
Opublikowano

Do mnie z polmleku przyjeżdżają Przynajmniej raz w miesiącu i oferują cuda na kiju mleko nawet wyliczył mi gościu że będą kupować przy moim litrażu za 1,63'...

Opublikowano
49 minut temu, Adamqq3 napisał:

Do mnie z polmleku przyjeżdżają Przynajmniej raz w miesiącu i oferują cuda na kiju mleko nawet wyliczył mi gościu że będą kupować przy moim litrażu za 1,63'...

Czytając tutaj posty o Polmleku mam wrażenie że są dwie mleczarni o tej samej nazwie. Jedna płaci do bani A druga prawie jak Piątnica. 

Opublikowano

Tylko jeszcze nikt się nie pochwalił że w polmleku ma cenę taka jak w piatnicy.  Tak głosi tylko legenda 😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Adamqq3 napisał:

Musisz  przejść to sie przekonasz jak  mówią nie ryzykujesz  nie zyskujesz ☺ .Po za tym wszędzie dobrze gdzie nas nie ma 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
Dnia 21.11.2019 o 10:08, beekeper napisał:

Zastanawiamy się nad zmiana mleczarni. 

Paramterty:  tł 4.48 bi. 3.56, ilosc 13700 

Obecnie mam 1.31 brutto (-3gr na udział) 

Propozycja Kalisza jest 1.52 brutto.

Różnica - pasze NON-GMO. 

Co myślicie?  Nawet zakładając że prognoza jest zbyt optymistyczna, to i tak jest duża różnica. 

Orietnujecie się jaki jest średni wzrost kosztów przy paszach bez GMO na 1 litr?

Odejmij od tej ceny 3-4gr/L. To, że parametry będą jak w Federacji jest mało prawdopodobne. Deklaracje NON-GMO i tak musisz podpisać a czym będziesz żywił to Twoja sprawa. Nikt tego nie sprawdza. 

Opublikowano
9 minut temu, chuck00 napisał:

Odejmij od tej ceny 3-4gr/L. To, że parametry będą jak w Federacji jest mało prawdopodobne. Deklaracje NON-GMO i tak musisz podpisać a czym będziesz żywił to Twoja sprawa. Nikt tego nie sprawdza. 

Parametry są z mojej aktualnej mleczarni - nie z federacji. Tutaj też myślisz że będą gorsi w parametrach ?

Opublikowano
5 minut temu, chuck00 napisał:

Tego nie wiemy, miejmy nadzieję że nie☺ Zawsze jakieś różnice powstają,  pytanie tylko w która stronę. 

Przeważnie w jedną i to nie jest strona dostawcy 

Opublikowano
5 godzin temu, chuck00 napisał:

Żebyś się nie zdziwił jak ktoś przyjedzie to sprawdzić.  Kilka dni temu miałem właśnie taką niezapowiedziana kontrolę :)

Opublikowano
9 godzin temu, Adamqq3 napisał:

A ile masz litrów na msc?

Opublikowano
10 godzin temu, chuck00 napisał:

Dokładnie jak kolega mk mówi, żebyś się nie zdziwił 😉 miałem dwa razy wizytę, raz wlasnie tylko po to żeby sprawdzić czy  pasze non gmo

Opublikowano
12 godzin temu, greg1985 napisał:

Czytając tutaj posty o Polmleku mam wrażenie że są dwie mleczarni o tej samej nazwie. Jedna płaci do bani A druga prawie jak Piątnica. 

U nie tam parametry nie zmieniają się prawie wgl. Rzadko kiedy białko sporo wzrasta a tłuszcz kilka jednostek w dół spada żeby z cennika podobnie wyliczyć 

Opublikowano

Jak mleka nie oddajesz to w związku z czym  na non?

9 godzin temu, pedro2 napisał:

Dokładnie jak kolega mk mówi, żebyś się nie zdziwił 😉 miałem dwa razy wizytę, raz wlasnie tylko po to żeby sprawdzić czy  pasze non gmo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v