Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

Teraz doje za 1.15 więc różnicy ponad 30 gr. 

Czekam jak się rozwiąże sprawa ze Spomlekiem, tam mi oferują 1.55 brutto ale mnie samego nie wezmą, jak taki znajomy przejdzie to ja wtedy też mam zielone światło.  

który oddział spomleku?

Opublikowano
Dnia 18.02.2019 o 08:33, kizak napisał:

Cud. Półtory  strony nikt cen mleka nie podał,czego się wpiepr.... 😁

nie wiem o co chodzi!!!!!!!!!!!!! możew jaśniej to jakaś zmowa milczenia ,protestu czy co?????????????????

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Radzyń Podlaski

Kolego czy ty jesteś z okolic Zamościa?? Bo z Krasnegostwu podobno paru przęsło ostatnio do Radzynia. 

Opublikowano
24 minuty temu, Karola985 napisał:

nie wiem o co chodzi!!!!!!!!!!!!! możew jaśniej to jakaś zmowa milczenia ,protestu czy co?????????????????

Jak tu by jaśniej. Spróbuję. Końcówka-sarkazm,.. środek-wypociny nie na temat [punkty+zamknij mor,, klawiaturę na jakiś określony przez moda czas].Początek -rzecz ciężka do wyjaśnienia😐😉

Opublikowano
2 godziny temu, PrzemekSokolow napisał:

Ja bym to trochę sprecyzował. Ze spomlekiem z reguły 1.2 1.3 a czasami 1.5 jak obniżka to z grubej RURY!

Rok 2018 to taka zmiana na korzyść spomleku.  Mlekovita, Mlekpol płaciły tak średnio 10-15 gr lepiej wcześniej.   W 2018 mlekovita płaciła to samo ,albo i mniej ,a Mlekpol jakieś 5 do 10 lepiej.  Takie moje zdanie znając ceny jakie płacą mi w spomleku  i ceny z tego forum.  

Opublikowano
17 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Był przedstawiciel z Mlekovity Kalisz i liczył według takiego cennika. Nie wygląda to wcale źle 

1550673931308924367698.jpg

Jak Mlekovita przejęła Kalisz to nagle dostawcom parametry poleciały. Sporo tego słyszę w regionie, także na pewno wyjdzie nieco mniej. 

Opublikowano

Znam wiele osob z mlekovity i porównując cenniki nawet przy słabych parametrach nie wyjdzie gorzej w mlekovicie. Wysokie bialko nie musi oznaczać wysokiej kazeiny i spora różnica ceny j. Tłuszczu na korzyść mlekovity.

Opublikowano
11 godzin temu, krzysieek napisał:

A Ryki po ile płacą za kilkanaście tys litrów? Chłopki przyjechali po zbiornik to mówili , że dostają ponoć po 1,67🤔

Tak tyle mogą mieć przy dobrych parametrach 

Opublikowano
1 godzinę temu, PrzemekSokolow napisał:

Znam wiele osob z mlekovity i porównując cenniki nawet przy słabych parametrach nie wyjdzie gorzej w mlekovicie. Wysokie bialko nie musi oznaczać wysokiej kazeiny i spora różnica ceny j. Tłuszczu na korzyść mlekovity.

Kolego mylisz się mam też wielu kolegów byłych dostawców Spomleku o od pół roku mlekovicie płaci mniej. Najbardziej widać to u kolegi co oddaje po 90 tys do Radzynia i do białej różnica w cenie. 9gr na korzyść Spomleku z tego samego mleka

Opublikowano

Damian namawiaj ojca i nie kombinuj, mlekovita bardziej bezpieczna... 

Kto pyta nie błądzi, ja bym poszedł za ciosem i  do mlekpolu uderzył. Zadzwoń zapytaj, jak widać warto

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, krzysieek napisał:

A Ryki po ile płacą za kilkanaście tys litrów? Chłopki przyjechali po zbiornik to mówili , że dostają ponoć po 1,67🤔

Miałem 1,595zl przy parametrach jak dobrze pamiętam około B3,49 t4,3 20tys litrów.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
9 godzin temu, radekz200 napisał:

Jak umiesz dobrze gadać to miałbyś więcej 😜 

Zapytam z ciekawości, wam dawali cennik według którego będzie płacone? Ja jak jeszcze oddawalem do polmleku to dostałem cennik i według niego było płacone, i nie było zlituj o podwyżek 

Opublikowano
1 godzinę temu, RolnikTivi napisał:

Zapytam z ciekawości, wam dawali cennik według którego będzie płacone? Ja jak jeszcze oddawalem do polmleku to dostałem cennik i według niego było płacone, i nie było zlituj o podwyżek 

Ostatni cennik to dostałem jakieś dwa lata temu A od tego że się ma gadane to rośnie tzw. "Dopłata za duże dostawy" 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v