Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież ten reportaż TVN był nagrany już jesienią ubiegłego roku, a wrzucili go teraz (strajki rolników) żeby kolejni rolnicy zaczęli masowo strajkować i odwrócili się od PiSu przed wyborami. Czasami lubię obejrzeć TVN i posłuchać tych ich "autorytetów" i ich skamlenia: dlaczego rolnicy głosują na PIS skoro on wyprowadza Polskę z UE - przecież rolnicy zyskali najwięcej po wejściu?

Dlatego z uporem maniaka powtarzam o tych wirówkach - musimy dmuchać na zimne bo "postępowcy" pokroju TVN w imię swoich (swoich mocodawców) partykularnych interesów są w stanie poświęcić wszystko, a tym bardziej polskiego rolnika - aby "nasi" wygrali. Jeżeli przy okazji polskie rolnictwo zacznie być kojarzone z krętactwem i fałszerstwami odwrócenie tego może okazać się niemożliwe.

• Like 4
Opublikowano

niestety coraz więcej wariatów pokroju kingi rusin. Dodatkowo wydaje mi się, że ten zmasowany skoordynowany atak nie jest przecież przypadkowy. Zagrażamy rolnictwu w starej unii ponieważ robimy dobre produkty. A sprzedaż nowych traktorów na zachodzie spada...

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Słowo kluczowe: mamy (na razie).

3 minuty temu, GrzesiekAgro napisał:

Człowieku my w mleczarstwie mamy stabilnie zobacz na rynek trzoda, warzywa i owoce. Nie bądź fanatykiem czegoś lub kogoś . Wszyscy u władzy siebie warci! 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Człowieku my w mleczarstwie mamy stabilnie zobacz na rynek trzoda, warzywa i owoce. Nie bądź fanatykiem czegoś lub kogoś . Wszyscy u władzy siebie warci! 

Na razie! Ale jak słyszę ministra co mówi o spółdzielniach mleczarskich to proszę Boga żeby nie ruszyli tematu bo widząc ich poczynania w innych działach rolnych nie spodziewał bym się poprawy . Może i nie wszystko w spółdzielniach jest jak powinno ale wolę to niż PIS ze swoimi synekurami które już się na nie czają 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

13 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Niestety większość ludzi odbiera to tak jak Ty: powiesz coś na PO - jesteś PISowcem i na odwrót.

Opublikowano
30 minut temu, soltys147 napisał:

Niestety większość ludzi odbiera to tak jak Ty: powiesz coś na PO - jesteś PISowcem i na odwrót.

Chyba Ty tak to odbierasz mówiąc że to wszystko jest po to nagłośnione żeby PiS obalić a problemu rolnika nie ma

Opublikowano (edytowane)

I gdzie tu widzisz sprzeczność?

Zauważyłem tylko koincydencję czasową między ujawnieniem afery a emisją reportażu.

A gdzie tu jest problem rolnika? Chcą aby rolnik był biznesmenem i liczył koszty, produkował jak najtaniej to co gdy krowa mu się położy ma ja dobić/uśpić (za 500zł) i oddać na bakutyl czy sprzedać handlarzowi za 500zł.

Edytowane przez soltys147
Opublikowano

Teraz też jest ubój z konieczności. Musi chyba być ekipa z rzeźni i weterynarz, ale każdy liczy sobie. A poza tym, nie oszukujmy się, przy takim pogłowiu zwierząt ile musiałoby być tych mobilnych rzeźników, czy krowa nie wycierpiałaby się wuięcej/ dłużej w oczekiwaniu na śmierć?

Opublikowano

Powinni ją zbadać i zabrać legalnie, które rzeźnie się tym zajmuja . Nie chodzi mi o ubój w gospodarstwie

Ktoś i ta kasę bierze , ludzie się boją weterynarii i mają rację. To powinna być pomoc dla rolnika a nie prześladowca.

Opublikowano

Każdy krzyczy tylko ciekawe ile osób mogłoby złożyć przysięgę że w życiu nie sprzedali krowy z antybiotykiem problem zaczyna się od rolnika leczy leczy ale krowa ucieka z wagą to co czekać po co zdechnie albo zbidnieje i lepiej sprzedać. W mleku badaja każda partię ale nie wszystkie mleczarnie oddają to do utylizacji i tu też każda sztuka powinna być poddana badaniu na antybiotyk i jak ktoś świadomie sprzedaję powinien płacić za utylizacji transport i wszystkie inne koszty .

Ja w ubiegłym roku zrobiłem ubój w gospodarstwie bo szła do korekcji i upadła już nie wstała i przyjechał weterynarz poswiadczyl że nie leczona i z ubojni  we dwoch strzał krew spuscili i zabrali i pojechałem podpisać fakturę mile zaskoczenie  nie 500 nie 1000 a 1980zl wiadomo że była warta więcej ale zawsze już lepsza kasa jak laska że zabiorą. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, komodo napisał:

Każdy krzyczy tylko ciekawe ile osób mogłoby złożyć przysięgę że w życiu nie sprzedali krowy z antybiotykiem problem zaczyna się od rolnika leczy leczy ale krowa ucieka z wagą to co czekać po co zdechnie albo zbidnieje i lepiej sprzedać. W mleku badaja każda partię ale nie wszystkie mleczarnie oddają to do utylizacji i tu też każda sztuka powinna być poddana badaniu na antybiotyk i jak ktoś świadomie sprzedaję powinien płacić za utylizacji transport i wszystkie inne koszty .

Ja w ubiegłym roku zrobiłem ubój w gospodarstwie bo szła do korekcji i upadła już nie wstała i przyjechał weterynarz poswiadczyl że nie leczona i z ubojni  we dwoch strzał krew spuscili i zabrali i pojechałem podpisać fakturę mile zaskoczenie  nie 500 nie 1000 a 1980zl wiadomo że była warta więcej ale zawsze już lepsza kasa jak laska że zabiorą. 

Jak to dokładnie wyglądało i kto konkretnie ile kasy skasował i za co ????

Opublikowano

Lokalna nie duża ubojnia i za nic nie płaciłem lekarz przyjechał i wystawił papiery i nic nie wziął albo symbolicznie za dojazd już nie pamiętam .To zwykły weterynarz ktory u mnie leczy tylko nie wiem czy on ma jakieś uprawnieńia dodatkowe czy każdy może być przy tym i wystawić papiery spytaj się swojego jak będzie u Ciebie i u mojego sąsiada też robił  to samo po porodzie nie wstała to 1800 zł mu uczyniło 

Opublikowano

Rozmawiałem dzisiaj z weterynarzem to mówił że to całe zamieszanie to straszna głupota. Można to zrobić legalnie - ubój w gospodarstwie z konieczności tylko rusza procedura muszą zebrać ekipę weta rzeźnika no i specjalny samochód do przewozu tuszy a mało która ubojnia taki posiada. Zajmuje to dużo czasu liczonego pewnie dniami a przy niektórych wypadkach każda godzina się liczy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v