Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

leszek1000 napisał:

Mlekpol pewnie też 

gdyby mlekpol połknął mlekovite to podejrzewam, że to może być gwóźdź do trumny. Dlaczego? im większa mleczarnia tym większe kredyty. jak w mlekovicie zaczynają strajkować to tylko kwestia czasu jak @DanielFarmer wyjdzie pierwszy z forum abyśmy strajkowali aby cena była nie gorsza jak w Piątnicy. Co nie Daniel? 😂 a tak poważnie to się w ogóle nie dziwię bo wszystko drożeje i mimo ceny sredniorocznej >1,5zl brutto to w tym roku nie jestem zadowolony z wyników finansowych w gospodarstwie, odbiło mi się czkawką końcówka sezony 2017

Opublikowano

Prezent od OSM Kosów na Nowy Rok w postaci -5gr , to będzie ostatni wspólny rok :)

Opublikowano
3 godziny temu, rollnik83 napisał:

Nie każdy ma możliwość się przenieść.

A co siłą kogoś trzymają? 

Opublikowano

nie mamy jeszcze tak zle w mlekpolu towar schodzi nic nie zalega moglaby tylko cena na nie być wyższa proszkownia juz rusza powinno być dobrze. Weźcie koledzy pod uwagę ze te doplaty grudniowe oznaczają to jak finansowo na plus zakończyła rok mleczarnia . Takze Mlekpol 15 gr w porównaniu do mlekovity 4 gr to można sobie wyobrazić ile więcej mieliśmy zysku czystego . Kredyt mamy wzięty na proszkownie ale jest nie tykany wychodź na to ze proszkownia wyjdzie za własne i unijne

• Thanks 2
Opublikowano
szkoda tylko że nie pękły 2mld litrów skupionego mleka w 2018 roku. To faktycznie jest dobrze, bo przez cały rok cena praktycznie była stała tzn. ~1,5zl brutto no i jak kredyt nie dotknięty i jeszcze sporo modernizacji przez ten roku zrobiono.
Opublikowano

zgoda daniel bylaby wyższa ale jesli kredyt by byl a ceny na rynku by spadly to byloby 1 zl i wtedy dopiero by bylo gadania a tak jak tu kolega wczesniej napisal 1,6 srednia roku wyszla takze nie bylo zle a wręcz przeciwnie oby jak najdłużej sie utrzymala.mnie tylko martwi czemu piatnica tak niska premie dala czy oby zyski sie nie kurczyly

daniel ale żeby przerzucić został by ogromny kredyt do spłaty a my dostalibysmy grosze wyszloby jakies 10 gr do calorocznego mleka jednorazowo . A mleczarnia ratę co miesiąc by miała okolo 2,3 mln takze duże obciążenie do tego kolejne 30-35 mln rocznie za podwyżkę prądu jesli by byla to daje miesięcznie bardzo duże sumy . A tak mamy sytuacje w miare stabilna

Opublikowano
czy przypadkiem cos Ci sie nie pomyliło czy ja źle liczę? 400mln zł to 4000000000groszy. Mlekpol skupi ponad 1,8mld litrów mleka czyli 4000000000:1800000000=~2,2grosza/litr więc 2gr na litrze raczej nikogo nie zbawi mimo tego, że za każde odstawione 10tys litrów to 200 złotych więcej. W skali roku jednak trochę się nazbiera
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, mam problem z mlecznoscią swoich krów. W tej chwili dojonych jest 9 krów (HF), dziennie mam tylko ok. 90l. mleka. Krowy dostają dziennie ok 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10kg siana, 10 kg sianokiszonki, 3kg śruty zbożowej ( owies, jęczmień, pszenica, pszenżyto) oraz 1 kg. śruty rzepakowej. Czy miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy popelniam błąd w żywieniu, czy to jest już problem w genetyce. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
  • Dodaj nową pozycję...
v