Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, lusjan napisał:

OSM Włoszczowa, z premią 5 gr i dopłatą do udziałów 3 gr wyszło 1,4473 netto.  Powyżej 15k, białko 3.6, tłuszcz 4.23. Co do sera, to uważam, że Włoszczowa ma niezły, ale od kilkudziesięciu lat bierzemy Filipka z OSM Rospuda, polecam. 

Jakie macie progi ilościowe ? Duża różnica ceny?

Opublikowano
6 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Jakie macie progi ilościowe ? Duża różnica ceny?

Cennik trochę stary, ale mniej więcej tak to wygląda. Dopłata członkowska 10 groszy, do mleka chłodzonego 5 groszy, do kontroli użytkowości 2 grosze, chyba nie ma już dopłaty do klasy extra, jak trzy razy nie wyjdzie próba wchodzi weterynaria. 4 groszy nie mogę się doliczyć, pewnie białko/tłuszcz zmienili 

DSC_0003.JPG

Opublikowano
7 godzin temu, Krowiarka napisał:

Ja mam zawsze Łaciatą śmietankę do kawy. 😉

A ja swoją z Basenu :D  I swoje Mleko . Tak sie zastanawiam ilu rolników  nie boi sie napić swojego mleka :D 

Opublikowano

Ja piję od swoich krów. Aktualnie żadnego zapalenia w stadzie i somatyka 130. 

Opublikowano

Ja też swoje tylko pije.  Somatyka z ostatnich trzech miesięcy 125.  

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Krowiarka napisał:

Oni starają się trzymać jakość, ale mleko jest różne. To pogoda to robi. Właśnie od nas dużo odchodzi, bo nie radzą sobie z somatyką, a mleczarnia gania. Sama mam czasami 200 litrów różnicy między odbiorami i nie wierzę, że to nie ma wpływu na parametry mleka.

A w innej sobie poradzą 🤔 i myślę że nie tylko pogoda 😉mk9422 ma w 100% rację 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
6 godzin temu, Paulina1985 napisał:

A Ty myslałeś, ze takie jakie mleko mleczarnia dostaje takie idzie do przetworzenia na sery itd.? to nie manufaktura i kazdy musi zrozumieć, ze mleko jest poddawane jakimś tam zabiegom i ujednolicane.

Ja mowię o tym, zeby syfu nie produkować juz na samej dostawie mleka. Jeśli podeszlabym do tego tak, ze mogę oddawać sobie beznadziejne mleko do mleczarni, bo i tak coś tam robią z nim, to przestalabym ser kupować.🤷‍♀️ Nie zwalajmy calej winy na mleczarnie i nie umywajmy rąk od jakości. Dobra. Ceny mleka. Już się zamykam 😁

Ok, ale nie lubię po prostu jak się piszę, że wyroby są słabej jakości, bo hodowcy są chciwi i masowo produkują wyrób mlekopodobny, jeśli słaba jakość to zawsze wina mleczarni. Ja swe mleko pije, tak jak cała rodzina wraz z mą dwuletnią córką. Problemów nie ma nikt, i nic sobie do zarzucenia. Zaś wielokrotnie słyszę od ludzi z poza branży jakie to teraz mleko jest beznadziejne, a sery paskudne. Czasem z komicznymi wręcz uzasadnieniami, że to przez kukurydzę i kiszonki. 

Opublikowano

Czyli się zgadzamy i do tego to co wspomniał @mk9422 jest szczerą prawdą o rynku. Bo być może i wina mleczarni, że nie egzekwuje jakości, ten kto chce to wykorzysta i produkuje pomyje 🤷‍♀️  Ja przynajmniej mam czyste sumienie jako produkujący mleko, a reszta producentów...moze kupuje czyjes wyroby zamiast swojej mleczarni wiedząc jakie mleko sam oddaje 🤷‍♀️ 

2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Ja piję od swoich krów. Aktualnie żadnego zapalenia w stadzie i somatyka 130. 

Uhuuuuuuu, ładny wynik z tą somatyką 😱👍  U mnie 180, a to i tak uważam za mega sukces 😂 

Opublikowano
18 minut temu, Paulina1985 napisał:

Czyli się zgadzamy i do tego to co wspomniał @mk9422 jest szczerą prawdą o rynku. Bo być może i wina mleczarni, że nie egzekwuje jakości, ten kto chce to wykorzysta i produkuje pomyje 🤷‍♀️  Ja przynajmniej mam czyste sumienie jako produkujący mleko, a reszta producentów...moze kupuje czyjes wyroby zamiast swojej mleczarni wiedząc jakie mleko sam oddaje 🤷‍♀️ 

Uhuuuuuuu, ładny wynik z tą somatyką 😱👍  U mnie 180, a to i tak uważam za mega sukces 😂 

Od 1o lat średnia poniżej 200 i bakterie ok15 tfu co by w złą godzinę nie powiedzieć 😉

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, kokoman0 napisał:

Koniec upałów to i somatyka niska. Latem średnia somatyki oscylowała nieco ponad 200

Screenshot_2019-11-06-18-31-22-282_com.android.mms.png

Koniec upałów to i somatyka niska. Latem średnia somatyki oscylowała nieco ponad 200

Screenshot_2019-11-06-18-31-22-282_com.android.mms.png

wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

No miszcz😉 ale cena taka jak u tych co mają po399 i bak 99 .........niestety 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
5 godzin temu, krowa1lps napisał:

10 tys. l 3,95 tł. 3,30 bł. 20,5 tys. drobnoustroje kom. som. 395 tys.  1.1450 zł/l netto

Północno - Zachodnia Polska

Jak żyć? 

Zyć krótko wychodzi- z tą ceną. Za chwilę 400000 somatyki i pod złotówką będzie:S

Opublikowano
54 minuty temu, robert1226 napisał:

Dziś SMS Sierpc +10 gr na rękę i +2gr dopis do udziału za październik. 

+14 gr  za pażdziernik  tyle ze za wrzesień było +4 gr  czyli wzgledem września + 10 gr. Powiedzmy dokladnie bo jeszcze ktoś pomyśli że bd tylko 6 groszy 😂 więcej..

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, vodz napisał:

Coś około 1,65 tak jak przypuszczam

Pisz ilość i parametry bo tak to nie ma punktu odniesienia i tylko ludzi złościsz 

Edytowane przez Łolek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v