Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczy gospodarstwo podzielić, choć kiedyś u kolegi Ryki nie chcieli dzielić zbiornika z Garwolinem.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, radekz200 napisał:

Gdzie przechodzisz?

Mlekovita

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano
1 godzinę temu, karol6130 napisał:

Wystarczy gospodarstwo podzielić, choć kiedyś u kolegi Ryki nie chcieli dzielić zbiornika z Garwolinem.

Wlaśnie tez tak myślałem. Przapisać parę krow od ojca i sprzedawać  do dwóch zakładów 

Opublikowano

U nas dwóch braci oddawalo do 3 mleczarni. 

Jeden do radzynia i Łukowa drugi do Ryk. Ale to parę lat temu 

Opublikowano

Tam kiedyś też przechodzili bo udział wycofywali z Ryk i za te pieniądze kupowali ciągnik farmer.

Opublikowano (edytowane)

Podobno jedna mleczarnia  ktora najlepiej płaci przyjęła 30 dostawców od 1stycznia 2019r. z Jogo. Warunek minimum 0,5 mln litry za poprzedni rok. Mleko w klasie ekstra za poprzedni rok. Resztę ma przejąć mlekpol.

Edytowane przez Kacik
Opublikowano
Dnia 31.10.2019 o 09:24, Marcin133 napisał:

Czy ja wiem czy tak rosną koszty produkcji drastycznie. Paliwo poniżej 5zl, folia ,siatka już parę lat w tej samej cenie ,pasza podobnie.     No ciekawe pewnie cichosza w polmleku będzie

Koszty to nie tylko pasze i paliwo. Nieco inaczej wyglada sprawa nawozow czy srodkow ochrony roslin. Prosty przyklad wapno nawozowe granulowane w tamtym roku kupowane po 390brutto obecnie 460brutto u tego samego sprzedawcy ten sam towar. Worek zbytniej różnicy nie robi ale samochod juz tak.. Porównując wzrosty kosztow na przestrzeni lat a ta sama cene skupu od 15 lat i olbrzymi wzrost cen artykulow mleczarskich to jednak nam producentom zostaje na waciki bo nie da sie prowadzic produkcji na wysokim poziomie bez inwestowania wiedzy i zaplecza na ktore pracowaly wczesniejsze pokolenia. Pzdr

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, Sativa napisał:

Koszty to nie tylko pasze i paliwo. Nieco inaczej wyglada sprawa nawozow czy srodkow ochrony roslin. Prosty przyklad wapno nawozowe granulowane w tamtym roku kupowane po 390brutto obecnie 460brutto u tego samego sprzedawcy ten sam towar. Worek zbytniej różnicy nie robi ale samochod juz tak.. Porównując wzrosty kosztow na przestrzeni lat a ta sama cene skupu od 15 lat i olbrzymi wzrost cen artykulow mleczarskich to jednak nam producentom zostaje na waciki bo nie da sie prowadzic produkcji na wysokim poziomie bez inwestowania wiedzy i zaplecza na ktore pracowaly wczesniejsze pokolenia. Pzdr

Niektórzy mają syndrom ofiary i się cieszą że cena skupu im nie spadła. Więc jak ma być dobrze. Boją się walczyć o swoje.

Opublikowano

Ok. Każdy by chciał, ale nie pisz, że nic zbytnio nie zdrożało. Porównaj sobie wysokość inflacji z tego roku z poprzednimi latami. Zdrożała żywność, prąd, dodatki paszowe, maszyny i można tak wymieniać długo. Z 10 lat temu za 100 zł wyjeżdżało się ze sklepu z pełnym wózkiem a teraz za 150 w jedną reklamówkę zmieścisz. Jak cena nie wzrosła to opkowania się skurczyły.

Opublikowano

Wszystko w górę tylko nic o tym się nie mówi przykładowo sól spożywcza przez rok z 78gr skoczyła na 89gr ot mały przykład a czy gdzie kolwiek o takich rzeczach ktoś wspomni w mediach? nie

Opublikowano (edytowane)

Drobnoustroje, czyli bakterie. Faktycznie eleganckie mleko w zbiorniku... bakterie 1500, somatyka 1800. Okolice Korycina więc to pewno producent sera Korycińskiego 🤣

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
6 godzin temu, Kacik napisał:

Podobno jedna mleczarnia  ktora najlepiej płaci przyjęła 30 dostawców od 1stycznia 2019r. z Jogo. Warunek minimum 0,5 mln litry za poprzedni rok. Mleko w klasie ekstra za poprzedni rok. Resztę ma przejąć mlekpol.

Jedna czyli która? W Jogo już tak źle? 

Opublikowano (edytowane)

Polmlek   koledzy dawno  uciekli   z tej mleczarni   , dobrze ze nie udało   im się  Łowicza  przejąć  .

Edytowane przez strsw33
bledy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v