Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 14.07.2019 o 20:23, felekfeluś napisał:

lider tł  3.83 białko 3.42 ilość 63000 tyś  1.46

Taka mała roznica az dziwne 

Opublikowano

Pare stron temu pisaliscie o kierowcach mleczarek- tak jest k**wa w calej polsce. To jest oddzielny typ kierowcy. Jak masz ciut wezsza droge to lepiej od razu zjezdzac na bok bo kierowca mleczarki za ch*j nie zwolni albo sie nie posunie na bok. Ura bura szef podwora :)

Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.07.2019 o 14:08, Hebiii2300 napisał:

Polmlek, niecałe 17 tyś. 1,33 zł. 

U mnie podobna ilość bi 3,12 tl 3,9 1,38 i ważne że  na czas bo w moim regionie to Ozo  nie płaci od 4 m-cy 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Uczcijmy dawną cenę 1,74 zł minutą ciszy. Wiataj kryzysie. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Już dostawcy piątnicy narzekają na brak opłacalności 🤣

Smiechy smiechami, ale np moj brat cioteczny oddaje xx lat do Piątnicy i miał zamiar budowac obore, lecz sie wycofał. Z tego co mowi to roznica cena teraźniejszej do tej zimowo-wiosennej wynosi 30gr/l . Mleczarnia obniżyła cene, na parametrach tez uciela , lato i cena ogolna ostro w dół.

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
Dnia 8.07.2019 o 04:51, pawelol1905 napisał:

Mam tak samo. Jeszcze 3-4 lata temu kupowałem bardzo dużo sera i był to tylko Królewski z Sierpca. Jednak to co jest produkowane obecnie to nawet koło sera z tamtego okresu nie stało. Nie wiem jaka jest przyczyna: czy zmienili proces wytwarzania, recepturę czy po prostu jakość skupowanego mleka po przejęciu Żuromina tak spadła.

Prezesa nie zmienili, a może to pogoda tak wpływa na smak. U nas już kukurydze wysychają, krowy na łąkach nie mają co robić. Czy nie spotkaliście się z gorzkimi ogórkami z pola? Wysuszone rośliny są gorzkie, a u nas suszy nie pierwszy rok.

Opublikowano

Jadłem ser Polski z Mlekovity i smak niezmieniony, nawet lepszy niż zimą. Smak się zmienił jak ser pakowany  w koperty zaczął być pakowany w zwykłe opakowania z odklejanym wierzchem.

Opublikowano

łolalo Boga zaraz na chleb nie będą mieli :D w tej Piątnicy 

Opublikowano
3 godziny temu, Krowiarka napisał:

Prezesa nie zmienili, a może to pogoda tak wpływa na smak. U nas już kukurydze wysychają, krowy na łąkach nie mają co robić. Czy nie spotkaliście się z gorzkimi ogórkami z pola? Wysuszone rośliny są gorzkie, a u nas suszy nie pierwszy rok.

u matki co roku niektóre mają gorzkie brzegi , ale to czy rok mokry czy suchy , a szczególnie te pierwsze , ale i teraz nie każdy ale trafi sie z gorzkim brzegiem .

Opublikowano
1 godzinę temu, Grabos1981 napisał:

żebyś wiedział. kolega już popłynął... najgorzej będą mieli Ci co dopiero co wybudowali obórki za 4-5 baniek.... tu liczy się każdy grosz z ceny.

To co mają powiedzieć Ci co oddaja do słabszych mleczarni? Dla nich nikt taniej nie wybuduje. Przeinwestowali i tyle.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Krowiarka napisał:

A myślałem, że w tym roku tylko u mnie tyle gorzkich ogórków.  Ale tak na prawdę to co dajemy jeść naszym krówkom ma duży wpływ na smak mleka, niedawno trafiła się bela z innej łąki z dzierżawy i w domu piłem mleko to aż się zapytałem czy to nasze bo zawsze było słodkie, a to aż nie chciało się pić( na szczęście tylko raz się tak trafiło bo innego mleka niż swoje ze zbiornika nie uważam) A cena wszędzie spada przez te upały bo u mnie tłuszcz z 4,5 teraz 4,0-4,1 i już kilka groszy leci

Edytowane przez czesio1612
Opublikowano
4 godziny temu, Krowiarka napisał:

1 godzinę temu, jarecki napisał:

u matki co roku niektóre mają gorzkie brzegi , ale to czy rok mokry czy suchy , a szczególnie te pierwsze , ale i teraz nie każdy ale trafi sie z gorzkim brzegiem .

Co do ogórków to kiedyś gdzieś czytałem, że powinno się je obierać z jednej strony tylko to nie będą gorzkie tylko nie pamiętam czy z tej jaśniejszej czy ciemniejszej

Opublikowano

Od ciemnej do jasnej, ale to bzdura. Moje też gorzkie, bo przegrzane i nie mają tego smaku. Wioskę obok też jeden podobno kapituluje. Obora ze 3 lata temu wybudowana, wiosną jeszcze dzierżawy wziął od rodziny, obsiał, usługę zbioru przyczepami wynajął i nic nie wskazywało, żę zbańczy. 

Opublikowano

I znowu nie padało, wszystkie burze poszły bokiem. Nasza mleczarnia nie obtaniła mleka, ale widać, że jest kryzys. Miałam dwie jałówki do sprzedania ogłoszone tu i tam. Miałam tylko jeden telefon i jedną sprzedałam i to dobrze, bo poszła za 7 000, drugą przeprowadziłam na oborę. Generalnie zero zainteresowania kryzys paszowy i cenowy mleka. Byczki mi stoją, krowy wybrakowane też, mam też cieliczki do sprzedania. Jednym słowem masakra. 😢

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v