Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, PrzemekSokolow napisał:

Witam. Proszę o aktualny cennik mlekovity. Czy ktoś mógłby wysłać w wiadomości lub wstawić? 

cennik jest ale i tak każdy ma inną cenę....

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/mleczna-sroda-osm-lowicz-bedzie-rozszerzac-marke-roslinna-bez-deka-mleka-wywiad,173364.html

O co w tym wszystkim chodzi? 🤔 Spółdzielnia mleczarska powołana przez jej właścicieli do skupu mleka i maksymalizacji jego ceny dziś kupuje olej rośliny który jest w trendzie odwrotnym na całym świecie i mówi że produkty od zwierzęce są bleeee? Coś tu chyba jest nie tak. 

Z tymi podwyżkami to nie było tak że tym najmniejszym zabrano -6gr a tym największym dano +5gr? 

Wie ktoś jaką ustalono na walnym maksymalną sumę zobowiązań spółdzielni? 

Nie do końca tak, przyjęto podobnie jak w innych mleczarniach limit na 3.6 % białko oraz 4.5 % tłuszcz i dano większym podwyżkę. To że parametry cudownie spadły to inna sprawa ;)

Opublikowano
16 minut temu, emattti napisał:

ja mam u lidera 1,45 brutto

Jesteś ma ryczałcie, pod oceną, mleko w wyższym progu to mnie nie dziwi. Ja miałem 1,4 zanim parametry spadły.

Opublikowano
1 godzinę temu, Konrad531 napisał:

@grzesiu Rok temu jak kończyłem oddawać mleko do osm Łowicz, to taki spoko kierowca mówił, że jakaś zewnętrzna firma wchodzi ze swoją linią produkcyjną do mleczarni... może to jest to ? 🤔

Może i tak było bo niby skąd kasa na pracę nad tymi produktami linie itd ale żeby to zaraz się nie okazało że jakaś firma z X kapitałem stała się większościowym udziałowcem tejże spółdzielni.

Opublikowano

Witam, ja tak z innej beczki. Jak cysterna odbiera mleko to mam obowiązek wpuścić cały zestaw z przyczepą czy powinien w razie niedogodności odpiąć przyczepę i wjechać solówką? W innych miejscach ten sam kierowca się odpina, u mnie nie chce. Mleko odbiera Grajewo.

Opublikowano
1 godzinę temu, niesamowity90 napisał:

Witam, ja tak z innej beczki. Jak cysterna odbiera mleko to mam obowiązek wpuścić cały zestaw z przyczepą czy powinien w razie niedogodności odpiąć przyczepę i wjechać solówką? W innych miejscach ten sam kierowca się odpina, u mnie nie chce. Mleko odbiera Grajewo.

Grajewo? Nie zdziwie sie jak będą kazać Ci utwardzić teren pod auto, najlepiej kostką ;)

• Like 1
Opublikowano

Kierowca to ma prawo odmówić ci odbioru mleka jeśli uzna, że odbiór jest niemożliwy. Twoim obowiązkiem jest zapewnić dojazd do gospodarstwa.

Opublikowano

Myślałem że tylko u mnie tak zapier...ą ale widzę, że nie. Ze dwa czy trzy lata temu jeden kierowca  krowę podwiózł na masce . Przez jakiś czas jeździli trochę wolniej ale teraz znowu zapierniczają. Wyczekuje momentu aż słupek od bramy mi przestawią bo zawsze wchodzą na centymetry. 

Opublikowano

Dzisiaj patrze a kierowca wjeżdża po woli w podwórko pytam się co się stało a on że go na radar wzięli😀 jak szybko jeżdżą to progi zwalniające 😃 u mnie był kiedyś beton w bramie pomiędzy domem a oborą to zwalniali w Rykach też prędcy kierowcy

Opublikowano
17 godzin temu, Thomas2135 napisał:

U lydera 1,34 brutto. Wczoraj widziałem cysternę Mlekoma Przasnysz w Baranowie. W laboratorium czekałem na wynik to kobiety mówiły, że z Przasnysza w sobotę miały 4 samochody przyjechać. Ciekawe ile miesięcznie tego wjeżdża?

mlekoma to byle by białe to mleko, a nas gnębią

Opublikowano

Gnębić nie gnębią, bo wymogi 100 bakterii i 400 komórek nietrudno spełnić i wszędzie jest tak samo. Pomijam Piątnicę i jakieś mleczarnie gdzie biorą aby białe. Tylko irytuje sytuacja, gdzie z moim dobrym mlekiem miesza się taki przerzut. Pewnie jakieś nadwyżki, których nie przerobią tak zrozumiałem z rozmowy. Teoretycznie jakieś wymogi musi spełniać.

Opublikowano (edytowane)

Jakiś debil z tego eksperta. 

Dodaje, że biorąc pod uwagę globalny kryzys otyłości, zmieniająca się dieta (spożywanie mniejszej ilości nabiału i większej – warzyw i owoców) ma potencjał, aby uczynić nas i naszą planetę choć odrobinę zdrowszą.

Spożywanie nabiału akurat pomaga pozbyć się tłuszczu z organizmu. Dokładniej to sprawia, że tłuszcz nie odkłada się w organizmie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No ale widzisz ktoś taki się wypowie raz to trzeba 100 osób które temu zaprzecza żeby to miało jakiś posłuch. Najsmutniejsze w tym jest to że podmioty które wywodzą się z mleka i póki co z niego żyją jeszcze im w tym pomagają 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v