Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

🤣 Świnie od co najmniej 2 lat kręciły się w okolicy 3-3.5zl, a od miesiąca 5.5-6zl to Ci średnia wyszła po wuju panie. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma

Gdyby nasi "miejscowi" przez ostatnie dwa lata za świnie dostawali 3-3.5zł to dużo ziemi było by do kupienia od banku oj dużo.. Nie myśle tutaj oczywiście o takich co mają po 200-300 sztuk na stanie bo tacy już dawno u nas biznesy pozamykali, pozostali tylko nieliczni z takimi ilościami.

Opublikowano

Moim zdaniem najlepiej mieć swój portfel i tylko w swój zaglądać ☺️ wiadomo, że duży ma trochę lepsze ceny przy sprzedaży i zakupie pasz np. ale dzisiaj tylko ilość robi kasę

Moim zdaniem najlepiej mieć swój portfel i tylko w swój zaglądać ☺️ wiadomo, że duży ma trochę lepsze ceny przy sprzedaży i zakupie pasz np. ale dzisiaj tylko ilość robi kasę

• Like 1
Opublikowano

Śiwinarze  kolega sprzedał na rzut 2500szt  na czysto wyszło mu z sztuki 250zł poszły po uboju klasa s po 8 zł  skasował ponad pół bańki na raz a robi 3 rzuty  nie jest w kontrakcie z nikim . Ale fakt były czasy co zostawało mu 10 zł albo i 5 wtedy sam mówił dobrze że 100 ha jest dopłaty poszły i zborze sprzedał i jako tako było 

Opublikowano
Dnia 26.06.2019 o 01:00, pedro2 napisał:

Nie tak dawno stwierdził, że te 1,7zl w Piątnicy jest do osiągnięcia w mlekpolu......... 

Lipiec mogli by Wam wszystkim dać z 5gr podwyżki... mam 3 jałówki wysokocielne. Co by się znowu bakcyl załączył, bo na razie u nas połowa rezygnuje z mlecznego biznesu ☺️

Na byki/i małe byczki już nie ma praktycznie chętnych. Świń we wsi już prawie nie ma zostali mlecarze i ci mało rolni którzy poodawali wszystko w dzierżawe

Opublikowano
Dnia 27.06.2019 o 08:42, Łolek napisał:

Co raz trudniej jest znaleźć chętnych do hodowli krów bo jak masz np 50 stanowisk to jedno musisz dostawić dla siebie a młodzież nie chce pracować w święta i niedziele znajomy  ma dwóch synów wziął kredyt wymienił maszyny dokupil ziemi  bo mieli chłopaki robić  jeden sie wyprowadził do żony  drugi poszedł do pracy ma3,5k do ręki a on zapitala jak może bo kredyt  trzeba  spłacać i taka jest prawda o rarytasach na wsi brak następców 

Co to  jest  3,5 kola do reki  na oplaty   i  na  zakupy   w biedronce   prywaciarza gania ciebie  jak psa   tagze nie ma co sie podniecac tymi etatami  .

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

Czytam na sąsiednim forum, że o byczki małe dalej się zabijają. Więc jak to jest? 

Może w innych rejonach gdzie nie ma bydła. Niedawno facet u nas był z kujaw przejechał 350km aby kupić pare byczków

Opublikowano

byczków nikt nie chce jak już to za 400pln, poniżej 700pln za hfa nie sprzedam. Trzeba przeczekać i tyle. Co do cen łowicz od czerwca dla największych dostawców +6gr ;)

Opublikowano
3 godziny temu, strsw33 napisał:

Co to  jest  3,5 kola do reki  na oplaty   i  na  zakupy   w biedronce   prywaciarza gania ciebie  jak psa   tagze nie ma co sie podniecac tymi etatami  .

On 3,5 jego żona 3,5  jeśli masz lepiej to super tylko nie zapominaj że oni pracują 180 godz na miesiąc   a ty?

Opublikowano
5 godzin temu, strsw33 napisał:

Jeśli praca blisko do 20 km idę odrazu nawet i do prywaciarza.Jak dla ciebie to mało ro niewiem chyba śpisz na pieniądzach 

• Like 2
Opublikowano

Heh moja żona bierze ponad 3.5 rachunków nie płaci a i tak tysiąca trzeba dołożyć. Na wsi da się przeżyć za dwie takie pensję ale w mieście jak trzeba jeszcze chatę wynająć to cienko

Opublikowano

To może nie problem w pieniądzach tylko w żonie? Bez urazy.  Mojej sąsiadce 7k miesięcznie mało, chłop zaiwania w Niemczech 4 lata, wspólne konto i ani grosza oszczędności, ale poszedł po rozum do głowy i rozwód. Z tym, że to patologia to nic dziwnego

Opublikowano
9 godzin temu, SerafinKot napisał:

Ciekawe co lider wykombinuje 

Aż się boję. W piątek powinni już przysłać sms. Rok temu po tej balandze w Wysokim też jakoś później wysłali.

Opublikowano
2 godziny temu, Marcin133 napisał:

A Łowicz pnie się do góry

Skoro się tak pnie to dla czego nadal województwo łódzkie jest na samym końcu pod względem średniej ceny skupu? Przy takim skupię jaki deklarują i propagandzie sukcesu bynajmniej powinni zbliżać się do średniej krajowej biorąc pod uwagę że w tym województwie skupuje Sierpc który ciągnie w górę ta średnia. Życzę im jak i wszystkim jak najlepiej. Niech działają wzmacniają polska spółdzielczość. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, mam problem z mlecznoscią swoich krów. W tej chwili dojonych jest 9 krów (HF), dziennie mam tylko ok. 90l. mleka. Krowy dostają dziennie ok 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10kg siana, 10 kg sianokiszonki, 3kg śruty zbożowej ( owies, jęczmień, pszenica, pszenżyto) oraz 1 kg. śruty rzepakowej. Czy miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy popelniam błąd w żywieniu, czy to jest już problem w genetyce. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
  • Dodaj nową pozycję...
v