Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, wielgus napisał:

po co do nich odstawiacie jeszcze szok taka cena

Tak jak Leszek mówił. Po pierwsze i tak trzeba by do nich odstawiac cały rok, a po drugie i tak nie ma jakichs rozsądnych alternatyw. Ale bliżej końca roku postaram się poszukać nowego odbiorcę

Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Byłem u rzecznika praw konsumenckich nic mi nie pomoże 

I co powiedział Ci, że taka sprawa nie leży w kompetencji UOKIK cz y coś innego?

Zwracałeś się do nich pisemnie? Osobiście uważam, że do urzędników najlepiej jest występować właśnie w formie pisemnej - wtedy musi się nad tym pochylić i coś sensownego odpowiedzieć, a tak to pie.... jemu i tak płacą za samo siedzenie.

Zresztą moja siostra była swego czasu w lokalnym UOKIK w sprawie oszustwa przez sieć kom. to mówiła mi, ze siedzi tam taka ciepła klucha na 99% po znajomości i gość próbował ją odwieźć od jakiegokolwiek działania - bo wie pani, pani niewiele straciła, a teraz to dużo zachodu, długo zejdzie, oni się wyprą itp. Zamiast podziękować: bo mam kolejną, łątwą sprawę żeby się wykazać to on pie.... woli układać pasjansa.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, leszek1000 napisał:

Od stycznia podwyżka. Do końca grudnia muszę odstawiać nic nie poradzimy. Mleczarnia mówiła że kasy będą surowe i nie warto. 

Trzyma cię jakiś program unijny? Jeśli nie to zwierzęta na kogokolwiek z rodziny, dogadać się z nową mleczarnią żeby odbierali mleko przed obecną i zostawić im po 30l,góra miesiąc i sami przyjdą żeby rozwiązać umowę za porozumieniem stron

Opublikowano

Złodzieje jednym słowem , to trzymają się rękami i nogami aby jak najwięcej się nachapac. W mlekucię to niby jest wypowiedzenie ale tak naprawdę można odejść z dnia na dzień , tylko udziały za rok się dostanie

Opublikowano

Nie no jakaś granica jest. Jak będzie 90gr to nawet kara nie będzie straszna bo szybko się spłaci .  

Byliśmy u prawników. I tylko jedna osoba może by coś zrobiła ale trochę trzeba zapłacić . Rok szybko zleci jakoś się przeżyje.

Już 2 lata temu chcieliśmy przejść do strzałkowa . Tam jest stabilna cena teraz płacą około 1,4-1,5 ale nie przyjmują na chwilę obecną. 

Plany budowy obory są,ale czekamy na lepsze czasy które nie nadejdą 

Opublikowano

Przecież jest cos takiego jak straty nad zwyczajne . Można by było ścieme walić że likwidacja gospodarstwa z powodów zdrowotnych i już masz możliwość jakiegoś obcinania ilości mleka dla tych złodzieji 

Opublikowano

Umowa umową, ale przecież są jakieś granice. Ta cała Cuiavia to spółdzielnia? Jeżeli teraz, w czasie koniunktury, płaci poniżej 1zł to ile będzie płaciła w czasie kryzysu -60gr? Przecież już teraz to jest dojenie krów po kosztach - nie licząc własnej pracy. Po co ta spółdzielnia istnieje - żeby kilku włodarzy (prezes itp.) mieli gdzie zarobić, a rolnik co?

Wiem, że łatwo się mądrzyć jak nie jest się w waszej sytuacji ale ja chyba bym im nie oddawał mleka za taką cenę. Oczywiście jeżeli jest jakaś alternatywa - inna mleczarnia albo zmiana profilu. Gdyby chciała przyjąć mnie inna mleczarnia - przeszedłbym z dnia na dzień. Od kary można odwołać się do sądu. W mlekpolu na tych co kiedyś odeszli spółdzielnia nałożyła karę i co.. i odwołali się i wygrali. W sądach, wbrew pozorom, też są ludzie (nie licząc sędziów na tel i tych za pięć dych) -wiem na swoim przykładzie, że nie są głusi na racjonalne argumenty. A przecież czasy niewolnictwa i pańszczyzny się skończyły dawno.

KUR.. przecież nie można pracować za darmo!! Dzisiaj średnia cena to pewnie >1,4zł, inne mleczarnie wypłacają premię a u Was co... za tą ciężką pracę, za te codzienne wyrzeczenia taka cena - to jakby Wam dali w mordę na koniec miesiąca. I nie mówię tego złośliwie - też jestem rolnikiem - dzisiaj Wam - jutro mi.

Moim zdaniem warto spróbować porozumieć się z innymi dostawcami i coś działać. Kilkadziesiąt (Kilkaset) pism do UOKIK (a może do biura poselskiego jakiegoś posła) powinno przynieść jakiś skutek, albo przynajmniej postraszycie tą "spółdzielnię", że nie dacie z siebie zrobić niewolników. Przecież żadna umowa nie może nakazać Wam pracować za darmo. Co to jakaś kara, za co? za ciężką pracę?

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

ja bym na miejscu leszka olał ich,poszukałbym bardziej kompetentnej pomocy,mój znajomy kontaktował się z prawnikiem specjalistą prawa spółdzielczego,jest taki w Toruniu ( o ile ta cuiavia to spółdzielnia to może też by pomógł). twierdził, że mamy nie pękać i jeśli Łowicz będzie fikać to poprowadzi odpowiednio sprawę. Nie daj się chłopie zastraszyć tym ku#wom.

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

Tylko krowy są na mamę i przez to wszystko przed świętami się rozchorowała. Ona się boi tych kar i ciężko jej przetłumaczyć. Jeszcze siostra ją straszy przed tymi karami.od stycznia będzie podwyżka o 15gr zobaczymy co dalej. Ja ile mogłem tyle zrobiłem. Już papiery z agencji są ale niestety wszystko stanęło w miejscu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v