Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli jesteś vatowcem z oceną NO GMO i tą premia roczna 4grosze miałbyś dokładnie 1.57zl brutto

Opublikowano
1 godzinę temu, Takisobierolnik napisał:

Ile bym dostał w mlekovicie przy 50 tyś 4.3 tłuszcz 3.5 białko?

35 minut temu, Takisobierolnik napisał:

Ok dzięki

Zacznijmy od tego że w Mlekowicie nie miałbyś takich parametrów

• Haha 2
Opublikowano

Jak to nie? W moim oddziale miałem białko nawet 3,7 a średnia wychodziła 3,62. Tłuszcz bliski 4,5. Teraz mam 4,5 tłuszcz i 3,53 białko.

Opublikowano

Mi z oceny wychodzi sporo więcej jak z mleczarni. Białko się zgadza 3.40-3.50 ale tłuszczy za nic się nie zgadza ledwo 4 wychodzi na mleczarni a z oceny przez ost 3 mies koło 5 się trzyma no chyba że kierowca źle pobiera próbkę...

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, komodo napisał:

ale jakie parametry to Sierpc zszedł to poziomu reszty sredniakow dla małych i średnich dostawców bo za ilość są duże dopłaty więc najwięksi nadal mają sporo.

Jak mają tłuszcz 5% to mają:) a jak 4% to mają tak samo prawie heh

Opublikowano
1 godzinę temu, Xawier napisał:

Mi z oceny wychodzi sporo więcej jak z mleczarni. Białko się zgadza 3.40-3.50 ale tłuszczy za nic się nie zgadza ledwo 4 wychodzi na mleczarni a z oceny przez ost 3 mies koło 5 się trzyma no chyba że kierowca źle pobiera próbkę...

U mnie różnica na tłuszczu jest 0,1 jednostki zawsze mniej niż w ocenie, białko się zgadza, jeśli masz aż taką różnice to na 99% wina zbiornika, musi być niewymieszane mleko, lub za mocno wymieszane

Opublikowano (edytowane)

U mnie cykl pracy to chyba mieszanie przez 2 min co pół godziny. Mleczarnia i tak płaci do 4,5 tłuszczu i 3,6 białka.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

wychodzi na to, że u mnie mieszadło mieszało dobrze gdy byłem w lowiczu,a teraz juz w mlekovicie miesza źle 😁 w każdym miesiącu mam wynik tł zaniżony o 0.5%

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

kiedyś jak próbek mleka nie pobierała karuzela to trzeba było kierowców pilnować bo jak mleko powiedzmy mieszane 20 min wcześniej a on przyjechał i jak stało tak zaczerpnął próbkę to wychodziły różne rzeczy w wynikach, a wystarczyło włączyć mieszadło na chwilę i wynik powiedzmy miarodajny. Nie wiem teraz jaki to ma wpływ jak próby są pobierane automatycznie bo tutaj podczas całego cyklu pompowania po kropelce pobiera

Opublikowano
3 godziny temu, komizmo napisał:

wychodzi na to, że u mnie mieszadło mieszało dobrze gdy byłem w lowiczu,a teraz juz w mlekovicie miesza źle 😁 w każdym miesiącu mam wynik tł zaniżony o 0.5%

Potwierdzam u mnie to samo W poprzedniej mleczarni nigdy tłuszcz nie spadł poniżej 4.3 a w mlekovicie to norma

Opublikowano

U mnie na tluszcz co odbior biora i srednia z miecha liczona. U mnie po kropelce kapie w pojemniczek z calego pobierania mleka ale duzy wplyw na wynik ma ten co robi probke w mleczarni. w starym zbiorniku jakbym nie ustawil to grody tluszczu soe robily na zbiorniku, nie dawał rady wychlodzic w odpowiednim czasie chyba przez to, teraz jest ok a chlodzi mleko z 25minut bez zwgledu ile jest w zbiorniku. U mnie tluszcz z odbioru na odbior z 4.0 na 4.5 potrafi skakac i badz madry.u nas cena bez zmian 9.2tys litrow b 3.5 t 4.2 cena 1.2 netto

Opublikowano

W mlekovicie kiedyś karuzela kropelkowo a teraz to ręcznie pobierają przy każdym odbiorze. Nie wiem czy z tych samych próbek nie biorą na parametry i somatykę. Może i ja mam w rzeczywistości tłuszcz 5 nie 4,5  i piszę o stabilnych wynikach, bo nic nie skacze po 0,5%. 😉

Opublikowano
Tak trudno jest zawieść mleko do niezależnego laboratorium? Ile razy w miesiącu pobierają u was próbki mleka? w dniu w którym zabierają mleko wziąć próbkę ze zbiornika i zawieść do laboratorium. jakieś różnice na pewno będą przynajmniej ze względu na rodzaj/markę/model aparatury ale nie 0,5%. Macie wtedy podkładke że was oszukują a wtedy można iść i z mleczarnią rozmawiać a jak będą się spierać że nie jest to wiarygodne to stawać na zębach i z grubej rury że wtedy policja sprawdzi wiarygodność. ewentualnie drugi sposób to przy kierowcy pobrać próbkę i powiedzieć że przez kolejny miesiąc wozicie mleko do badania a jak wyniki nie będą się zgadzać to wtedy zobaczymy co z tym zrobię. A tak na prawdę nigdzie nie będziecie wozić mleka. tylko pod żadnym pozorem nie mówić jakie są wyniki. na pewno od razu parametry się poprawią 😂
Opublikowano (edytowane)

up ale jesteś pie***ty. Weź przeczytaj to co napisałeś jeszcze raz i pomysl.

Edytowane przez Gość
7 dni bana
Opublikowano
To trzeba dopisać kolejny postulat do strajków. wprowadzenie Policji Mlecznej.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v