Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Była premia świąteczna, całe 4 grosze, ale pewnie z mojej winy parametry spadły i na fakturze wyszło tyle samo co bez premii. 🤣

Opublikowano

Jak jesteście pod nadzorem, to wstawcie próbę z zbiornika na jedną krowę i się przekonacie jakie są realne parametry w mleku przez was odstawianym. 

Opublikowano
23 godziny temu, Łolek napisał:

Rolniktivi powiedz jaki cel maja w tym aby płacić w okolicach Łowicza 1,5 lub więcej chyba chcą dobić Łowicz inne lokalne mleczarnie choć bestmilk i mlekoma i reny picot wcale nie oferują wiele mniej

Być może, reny picot tam dużo dostawców przejął i odrazu ta obniżka byla, polityka to nie tylko w sejmie.... :) a wiesz ze reny picot na 100 płaci prawie 1,50 tym nowym dostawcom? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

Jak jesteście pod nadzorem, to wstawcie próbę z zbiornika na jedną krowę i się przekonacie jakie są realne parametry w mleku przez was odstawianym. 

Ja dałem tak do zbadania to tłuszcz 0.8% a białko 0.3% zaniżone

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, RolnikTivi napisał:

Być może, reny picot tam dużo dostawców przejął i odrazu ta obniżka byla, polityka to nie tylko w sejmie.... :) a wiesz ze reny picot na 100 płaci prawie 1,50 tym nowym dostawcom? 

U mnie jak byl w styczniu oferował mi1,47przy tl4,2 i bi 3,33 ilość 18000 a ci co podpisali w listopadzie albo grudniu to mieli premie do tego5gr w ogóle u mnie na wiosce to30% dostawców zmienilo mleczarnie ja i jeszcze z 5 przeszedłem do polmleku inni do reny picota i do bestmilk pożyjemy zobaczymy jak nie to znów sie zmieni po akcji z Łowicza i O Z O nikt już nie chce spółdzielni 😁

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

Zdziwiła mnie cena, myślałem że max 1zl, a tutaj 1,2zl przy 5 tys to nieźle. Wiem, że ludzie nawet po 30 tys tam oddają

Mam dwóch ( powiedzmy) znajomych, co tam oddają.. jeden to raczej na pewno rocznie ponad milion oddaje i to co Ci ten rolnik mówił to nic, w porównaniu do tego co ten mój znajomy mówi co taam idzie... 

Opublikowano
58 minut temu, Łukasz95 napisał:

Mam codzienny odbiór i tak około 1800/2000codziennie 

Netto czy brutto?.Mam nadzieję że ja też nie będę miał powodów do narzekań 

Opublikowano
Dnia 7.04.2019 o 13:28, Łolek napisał:

Netto czy brutto?.Mam nadzieję że ja też nie będę miał powodów do narzekań 

Netto.  Kolego wydaje mi sie ze będziesz zadowolony.  W moim przypadku to był strzał w dziesiątkę. Nie ma udziałów, żadnych problemów ,nie mogę narzekać .  

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, Łukasz95 napisał:

Netto.  Kolego wydaje mi sie ze będziesz zadowolony.  W moim przypadku to był strzał w dziesiątkę. Nie ma udziałów, żadnych problemów ,nie mogę narzekać .  

Obyś miał racje bo już miałem dość spółdzielni choć na rzetelność wyników nie mogłem narzekać bo było ok  ale cena to już inna bajka 

Opublikowano
1 minutę temu, grzesiu napisał:

http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/polmlek-przejmuje-lacpol,170198.html

Łukasz to co o tym powiesz? Skąd fundusze i spryt do takich działań? 

Słuchaj dla mnie najważniejsze żeby mi płacili jak do tej pory ,na prawdę jestem zadowolony a to że się tak rozwijają i mają na to sposób to już nie jest moja sprawa . Ale prawda słyszałem że skup w Polmleku rośnie praktycznie bez przerwy i mleka ciągle brakuje .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

.

55 minut temu, Łukasz95 napisał:

Netto.  Kolego wydaje mi sie ze będziesz zadowolony.  W moim przypadku to był strzał w dziesiątkę. Nie ma udziałów, żadnych problemów ,nie mogę narzekać 

W moim przypadku to ponad 20 gr na plus

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v